Supon erityistutkija: Pohjoismainen vastarintaliike poikkeuksellisen radikaali äärioikeistolainen järjestö – koostuu pääosin keskiluokkaisista perheellisistä miehistä

Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) jäseniä kokoontuneena Hakaniementorille ennen Kaisaniemen puistoon suuntautuvaa marssia Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2016. Suomen vastarintaliike (SVL) muodostaa yhdessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan vastarintaliikkeiden kanssa Pohjoismaisten vastarintaliikkeen.
Lehtikuva
Julkaistu 26.10.2017 16:39(Päivitetty 26.10.2017 16:51)

MTV UUTISET – STT

Poliisihallitus marssitti käynnissä olevassa uusnatsijärjestön lakkauttamisoikeudenkäynnissä todistajanaitioon Suojelupoliisin erikoistutkijan.

Vuodesta 2004 ääriliikkeitä ja vuodesta 2009 vastarintaliikettä seurannutta Tommi Partasta kuultiin poliisihallituksen asiantuntijatodistajana Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnasta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Poliisihallitus pyrkii lakkauttamaan järjestön Suomessa.

Lakkauttaminen tarkoittaisi Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredmanin mukaan sitä, että toiminnan jatkajat voitaisiin tuomita laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta sakkoon. Siitäkin huolimatta, että vastarintaliike ei ole rekisteröity yhdistys.

Supon mukaan PVL:n Suomen-osastossa oli aktiivijäseniä sen alkuvuosina 20–30. Nykyisin aktiivisten jäsenten määrä on noin 80–85, ja toimintaa on kahdeksassa kaupungissa.

Partasen mukaan kyseessä on poikkeuksellisen radikaali äärioikeistolainen järjestö.

– Olen vertaillut järjestöä muun muassa rasistisiin skinhead-kerhoihin. Tällaiset ryhmät pyrkivät yleensä piilottamaan kansallissosialismin, Partanen sanoi.

Järjestö on Supon mukaan tuonut avoimesti esiin kansallissosialismin keskeisiä elementtejä, kuten rotuoppia, valkoista ylivaltaa ja juutalaisvastaisuutta.

– Tällaista vastaavaa ulkoparlamentaarista järjestöä, joka avoimesti kertoo kannattavansa kansallissosialismia, en Pohjoismaista tiedä, hän jatkoi.

Toiminnaltaan kuitenkin keskimääräistä maltillisempi

Partasen mukaan järjestö on toimintatavoiltaan keskivertoa maltillisempi, jos verrataan äärioikeistoryhmiin, jotka harjoittavat muissa maissa muun muassa katuväkivaltaa tai äärioikeistolaista terrorismia.

– Järjestön toimintaan on liittynyt rikoksia joka vuosi vuodesta 2011 lähtien, mutta niitä tapahtuu suht harvakseltaan. Eurooppalaisessa kontekstissa laiton toiminta on kuitenkin keskivertoa vähäisempää.

Supon arvion mukaan jäseniä voisi kuvailla keskiluokkaisiksi, perheellisiksi ja työssäkäyviksi miehiksi. Jäsenistön keski-ikä on Supon mukaan noin 30 vuotta. Naisia järjestössä on arviolta 15 prosenttia.

– Perinteisiin rasistisiin skinhead-kerhoihin verrattuna PVL:n jäsenistö on koulutetumpaa, ja heillä on vähemmän rikollista entisyyttä, Partasen lausunnossa kerrotaan.

Tiivis yhteys ruotsalaiseen sisarjärjestöön

Supon mukaan PVL:llä on alusta asti ollut tiivis yhteys ruotsalaiseen sisarjärjestöönsä, joka on myös PVL:n emojärjestö. Suomen-järjestö perustettiin alun perin vuonna 2008 nimellä Suomen vastarintaliike.

– Ruotsin Vastarintaliikkeellä vaikuttaa olleen ja edelleen olevan ohjaava vaikutus muiden pohjoismaiden osastojen toimintaan. Suomen Vastarintaliikkeen toimintatavat ja retoriikka ovat lähes suoraan ruotsalaiselta emojärjestöltä omaksuttuja, Partasen kirjallisessa lausunnossa arvioidaan.

Supon mukaan PVL on luonteeltaan vallankumouksellinen ja militantti ääriliike, joka ei hyväksy nyky-yhteiskunnan pohjimmaisia arvoja, rakenteita, tavoitteita tai toimintatapoja.

Järjestön nettisivujen ja kansanedustajille tänä syksynä jakaman manifestinsa mukaan se pyrkii kohti Pohjoismaista kansallissosialistista valtiota, jonka kansalaisuus perustuu etniseen alkuperään.

– Jäsenet vaikuttavat ymmärtävän visionsa epärealistisuuden. PVL:ssä tiedostetaan se, että poliittista vaikuttavuutta saadakseen järjestön on oltava jäsenmäärältään nykyistä suurempi ja ja nautittava laajempaa kannatusta. Järjestön toiminnan keskeinen tavoite onkin tällä hetkellä kannatuksen ja jäsenmäärän kasvattaminen, Partanen arvioi kirjallisessa lausunnossaan.

Käsittely jatkuu perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa, jolloin kuullaan järjestön kanta lakkauttamisvaatimukseen.

Juttua muokattu klo 16.47: Täsmennetty arviota aktiivijäsenten määrästä ja täydennetty lisätiedoilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa