Oikeudenkäynnissä kuultiin tänään myös Ruotsin uusnatsijärjestön puhemiestä.
Poliisihallituksen mukaan Pohjoismainen vastarintaliike palkitsi oikeudenkäynnissä todistajana aiemmin kuullun vastarintaliikkeen aktiivin Jesse Torniaisen asema-aukion hyppypotkusta.
Uhri kaatui katuun, löi päänsä ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Torniainen tuomittiin käräjillä törkeästä pahoinpitelystä, sillä yhteyttä hyppypotkun ja kuoleman välillä ei pystytty näyttämään.
Tuomiosta on valitettu, eli se ei ole lainvoimainen.
Järjestön mukaan Torniainen palkittiin aktiivisesta toiminnastaan järjestössä eikä törkeästä pahoinpitelystä. Poliisihallitus perustelee lakkauttamisvaatimusta muun muassa sillä, että sen mukaan järjestö kannustaa väkivaltaan ja palkitsee siitä.
Kun Torniaiselta kysyttiin, miten järjestö on puuttunut hänen väkivaltarikostuomioihinsa, Torniainen kertoi olevansa tällä hetkellä ylenemiskiellossa. Ylenemiskielto kestää hänen mukaansa niin kauan, kunnes esimerkiksi tuomio Asema-aukion hyppypotkusta on lainvoimainen. Sen jälkeen asiaa arvioidaan uudelleen.
Myöskään hänen itsensä mukaan palkitseminen ei liittynyt millään tavalla hyppypotkuun.
– Minut palkittiin pitkäaikaiseen jäsenyyteen liittyen. Olen kuulunut liikkeeseen kohta seitsemän ja puoli vuotta ja kirjoittanut noin 15 prosenttia järjestön nettisivujen teksteistä, Torniainen perusteli.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamisoikeudenkäynnissä kuultiin tänään myös Ruotsin-järjestön puhemiestä ja parlamentaarisen siiven puheenjohtajaa Pär Öbergiä järjestön nimeämänä todistajana.
Öbergin mukaan palkitseminen puolitoista kuukautta väkivaltarikostuomion jälkeen voi kuulostaa kummalliselta, mutta ei sitä kuitenkaan ole. Hän toisti Torniaisen näkemyksen palkitsemisperusteista.
PVL:llä Ruotsissa rekisteröity puolue
Öberg luonnehti uusnatsiliikettä kansallissosialistiseksi järjestöksi, joka haluaa muuttaa Ruotsia ja Pohjoismaita. Hän istuu itse kunnanvaltuustossa Ruotsissa ja kertoi olleensa mukana politiikassa jo 1980-luvulta lähtien. Ruotsissa järjestöllä on jo rekisteröity puolue, jollaisen perustamista Suomeen järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Antti Niemi väläytti aiemmin oikeussalissa.
– Meillä tulisi olla suora demokratia. Meillä tulee olla senaatti ja parlamentti, ja sitten tulisi olla suoria äänestyksiä. Tosiasiassa haluamme enemmän demokratiaa kuin Ruotsissa ja Suomessa on tänään, Öberg kertoi.
Hänen mukaansa kaikki eri etnistä alkuperää olevat ihmiset saavat järjestön mukaan elää omilla alueillaan, mutta eri alkuperää olevia ihmisiä ei tule sekoittaa keskenään.
Esimerkiksi Suomessa kansanedustajille tänä syksynä jaetussa pamfletissa liikkeen tavoitteena oleva pohjoismainen valtio päättäisi etnisen alkuperän perusteella, kuka maassa saa asua ja valvoisi median toimintaa, lopettaisi nykyisenkaltaisen ammattiyhdistystoiminnan ja kieltäisi sukupuolivähemmistöistä tiedottamisen.
Kyse on tiivistetysti 1930-luvun natsien poliitiikan päivitetystä versiosta, kuten liikkeen jäsenetkin ovat tavoitteitaan luonnehtineet. Suojelupoliisi pitää järjestöä vallankumouksellisena ja militanttina ääriliikkeenä, jolla on Suomessa toimintaa kahdeksassa kaupungissa ja noin 80–85 aktiivijäsentä.
Poliisihallitus katsoo uusnatsijärjestön toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista ja pyrkii lakkauttamaan sen. Järjestö kiistää tämän ja vetoaa muun muassa sanan- ja yhdistymisvapauteen.