Yksi kausi Arkadianmäellä riitti Ruut Sjöblomille – nyt hän kertoo syynsä jättää eduskunta

9:20img
Katso videolta koko Ruut Sjöblomin haastattelu. Tällaiset ovat yksittäisen kansanedustajan mahdollisuudet vaikuttaa.
Julkaistu 01.04.2023 12:28
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Sunnuntaina selviää, ketkä nousevat Arkadianmäelle Johan Sigfrid Sirénin suunnittelemaan eduskuntataloon edustamaan kansaa seuraavaksi vaalikaudeksi. Kaikki kansanedustajat eivät sinne enää halua palata.

Yhteensä 2424 ehdokasta 22 eri puolueesta tavoittelee kansan mandaattia ja paikkaa kahdensadan edustajan joukosta.

Ehdokkaista 170 on nykyisessä eduskunnassa istuvia kansanedustajia. Tämä tarkoittaa sitä, että suunnilleen jääkiekkojoukkueellinen, pelaajat ja valmentaja mukaan lukien, kansanedustajia ei enää asetu ehdolle.

Lue myös: Onko ehdokas vielä hakusessa? Löydä paras vaihtoehto MTV:n vaalikoneesta!

Pois jättäytyy moninkertaisia ministereitä, entisiä puhemiehiä ja kaikkiaan pitkään politiikassa vaikuttaneita kansanedustajia.

Muun muassa Matti Vanhanen (kesk.), Erkki Tuomioja (sd.), Anu Vehviläinen (kesk.), Jukka Gustafsson (sd.), Satu Hassi (vihr.), Toimi Kankaanniemi (ps.), eivät ole enää ehdolla.

Osa edustajista jättää kuitenkin eduskunnan jo yhden vaalikauden jälkeen.

Ruut Sjöblom (kok.) tyhjensi eduskuntatalon huoneensa kaapit omista tavaroistaan tällä viikolla.

Lue myös: Pöllöraati: Uutta hallitusta ei synny ilman Kokoomusta: "Käytännössä on vain kaksi relevanttia vaihtoehtoa"

Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!

Yksi vaalikausi riittää

Tuusulalainen teologi Sjöblom nousi eduskuntaan huhtikuussa 2019. Niin ikään hänen isänsä on entinen kokoomuksen kansanedustaja Juhani Sjöblom.

Päätös eduskunnan jättämisestä syntyi pitkällisen harkinnan jälkeen. Syitä on Sjöblomin mukaan monia. Hän haluaa esimerkiksi saattaa loppuun väitöskirjatutkimuksensa, joka käsittelee konkurssin kokeneiden ja ylivelkaantuneiden selviytymistä.

– Olo on tosi haikea. Itse asiassa jo silloin, kun oli viimeisiä täysistuntoja ja viimeisiä valiokuntakokoontumisia, niin olo oli aika haikea.

– On iso asia olla päätöksenteon ja vaikuttamisen ytimessä ja maailman pelastaja minussa on hyvässä paikassa siellä. Samaan aikaan minulla oli paljon muita asioita, kaikenlaista kerääntyi ja tulin tähän loppupäätökseen, Sjöblom summaa.

Ruut Sjöblom

Ruut Sjöblom on yksi eduskunnan jättävistä kansanedustajista.

Monilla kokeneilla poliitikoilla on tapana todeta, että poliittisen päätöksenteon systeemiin sisään pääsemisessä voi kestää todella pitkään.

Yksittäinen edustaja pystyy kuitenkin Sjöblomin mielestä vaikuttamaan asioihin.

– On totta, että taloon ja sen käytäntöihin sopeutumiseen menee tietyn aikaa. Mutta mielestäni jokainen kansanedustaja pystyy siellä vaikuttamaan – oli hallituksessa tai oppositiossa.

– Pelkkä äänestyspäätöskin on vaikuttamista. Pelkästään asioiden nostaminen keskusteluun, vaikkeivat heti tapahtuisikaan, niin ne voivat toteutua pitkällä aikavälillä.

Lue myös: Uuden Pöllölaakson studio saa vaalikasteen – iltaa luotsaa konkariankkuri Maija Lehmusvirta: "Aivan uudenlaisia tapoja kertoa tuloksista katsojille"

Alkuperäisenä tavoitteena konkurssilainsäädännön uudistaminen

Vaalikaudella Sjöblom oli jäsenenä lakivaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

Kuluneella vaalikaudella Sjöblom teki kaikkiaan neljä lakialoitetta. Alkujaan konkurssilainsäädännön uudistaminen oli motiivi lähteä mukaan politiikkaan.

– Sainkin tehtyä sen aloitteen ja se itse asiassa myös käsiteltiin. Vaikka se ei sellaisenaan toteutunutkaan, niin mentiin jo hyvin lähelle henkilökohtaisen [veloista vapauttavan. toim. huom.] konkurssin mahdollisuutta. Katson, että sillä tavalla jo pystyin vaikuttamaan.

Vaikka nyt Sjöblom jättääkin kansanedustajan työt taakseen, niin hän ei silti täysin ehdottomasti sulje pois paluun mahdollisuutta.

– Haluan ajatella, että koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, Sjöblom toteaa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös: Näin suomalaiset viettävät sunnuntain vaalipäivää: "Silloin voi vaikka poksauttaa kuohuvaa"

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta