Susijengille kova päänahka olympiakarsintakenraalissa

Suomen koripallomaajoukkue voitti maailmanlistalla kuudentena olevan Latvian 90–84 Tampereella viimeisessä ottelussaan ennen ensi viikon olympiakarsintaa. Susijengin paras korintekijä oli Olivier Nkamhoua, joka heitti 21 pistettä.

Suomi upotti ensimmäisellä nejänneksellä pelitilanneheittonsa 8/12 ja johti ensimmäisellä tauolla 28–21. Suomen pisteistä lähes puolet (13) oli pelinjohtajien Edon Maxhunin ja Miro Littlen käsialaa.

Tiistaina miesten maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Miikka Muurinen, 17, tuli kentälle ensimmäisen kerran toisen neljänneksen alussa. Rolands Smits provosoi runsaassa kahdessa minuutissa Muuriselle kaksi virhettä.

Muurinen ei hätkähtänyt, vaan peruutti kohti koria pitkäaikaista NBA-laitahyökkääjää Davis Bertansia vastaan ja laittoi ensimmäisen pelitilanneheittonsa levyn kautta sisään.

Toisen neljänneksen lopulla Mikael Jantunen putosi lattiaan ja lähti pitkän keräilyn jälkeen vaihtoon. Jantunen ei pelannut toisella puoliajalla. Puoliajalle mentiin Suomen 42–38-johdossa.

Kolmannen neljänneksen alun Suomi avasi vahvalla puolustuksella ja nykäisi 49–42-johtoon. Olivier Nkamhoua takoi reilussa viidessä minuutissa kymmenen pistettä ja johti Suomen 56–44-johtoon.

Kolmannen neljänneksen lopulla Miikka Muurinen innosti Tampereen areenan yleisön ottelun kovimpaan huutoon, kun hän torjui Bertansin alley oop -yrityksen, mutta sai tilanteesta virheen. Miro Littlen kolmonen siirsi Suomen 67–52-johtoon, kun neljännestä oli jäljellä 1.23 minuuttia.

Viimeisen neljänneksen alussa Suomen ote herposi hetkeksi. Latvia kavensi tilanteeksi 74–63, kun pelaamatta oli runsaat seitsemän minuuttia. Latvia kavensi eroksi 86–82, kun pelaamatta oli 1.20 minuuttia. Edon Maxhuni siirsi vapaaheittoviivalta Suomen 87–84-johtoon vajaat parikymmentä sekuntia ennen loppua ja riisti Latvian viimeisessä hyökkäyksessä pallon. Maxhuni heitti ottelun viimeiset pisteet vapaaheittoviivalta.

Latvia tavoittelee Suomen tavoin olympiapaikkaa heinäkuun alussa. Latvian riveistä puuttuu maan kirkkain tähti, tuore NBA-mestari Kristaps Porzingis, joka loukkasi nilkkansa NBA-finaaleissa.

Kapteeni Sasu Salin säästeli jalkojaan eikä pelannut. Jacob Grandison aloitti Salinin sijasta Suomen kakkospaikalla.

Olivier Nkamhoua pelasi ensimmäisen ottelunsa usean kuukauden tauon jälkeen. Nkamhouan ranne leikattiin keväällä.

Suomi aloittaa olympiakarsinnan ensi tiistaina kohtaamalla Valenciassa Bahaman. Valencian kuuden maan turnauksen voittaja saa paikan Pariisin olympiaturnaukseen.