Suuret eduskuntaryhmät kannattavat turistiviisumien kieltämistä venäläisiltä – "Se olisi vahva viesti Venäjälle"
Suurimmat eduskuntaryhmät ovat valmiita kieltämään turistiviisumien myöntämisen venäläismatkailijoille.
STT kysyi eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajilta, tulisiko turistiviisumit kieltää venäläisiltä Ukrainan sodan vuoksi.
Myönteisesti ryhmänsä puolesta vastasivat neljä suurinta puoluetta eli SDP, kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta. Myös kristillisdemokraatit ja Liike Nyt kannattivat ajatusta.
– Pidän perusteltuna, että hallitus ottaisi nopeasti selvitettäväksi turistiviisumien rajoittamisen. Venäjän brutaali sota jatkuu joka päivä, eikä tässä tilanteessa normaali kanssakäyminen ole muutenkaan monin tavoin mahdollista, pääministeripuolue SDP:n ryhmää johtava Antti Lindtman sanoo.
Lindtmanin mukaan samalla on arvioitava toimien mahdolliset vaikutukset Venäjän opposition toimintamahdollisuuksiin ja Venäjän kansalaisten mahdollisuuksiin saada todellista tietoa Venäjän toiminnasta Ukrainassa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Nykytilanne heikentää Venäjälle asetettujen sanktioiden vaikutusta, kertoo kokoomusryhmän toinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra. Ryhmä on muodostanut asiasta kantansa tänään.
– On moraalisesti väärin, että täällä periaatteessa voi käydä vaikka Venäjän hyökkäyssotaan osallistuneet henkilöt lomailemassa Euroopassa, Suomen kautta EU:n alueella ja Suomessa. Sitä emme suopein silmin katso, kertoo Kopra.
"Olisi vahva viesti Venäjälle"
Vihreiden ryhmä ei ole muodostanut asiaa varsinaisesti kantaa, kertoo ryhmäjohtaja Atte Harjanne. Hänen mukaansa venäläisturistien vapaa matkailu koettelee oikeudentajua, kun maa käy samalla hyökkäyssotaa.
– Tässä on sekin aspekti, että niiden avulla voi olla mahdollista kiertää jotain pakotteita, Harjanne sanoo.
Harjanne toisaalta pohtii, auttaako yksittäisten venäläisten eristäminen kasvattamaan paikallista vastustusta maan harjoittamalle politiikalle tai raakuuksille.
Puolueen varapuheenjohtaja, itärajan tuntumasta Lappeenrannasta kotoisin oleva Hanna Holopainen olisi valmis jäädyttämään viisumien myöntämiset.
– Se olisi vahva viesti Venäjälle: Suomi ei hyväksy sotarikoksianne. Suomi seisoo ukrainalaisten rinnalla, Holopainen kirjoitti Twitterissä.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannattaa viisumien myöntämisen ehtojen kiristämistä, mutta ei ole ryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan muodostanut vielä kantaansa lomaviisumien perumiseen.
Hänen mukaansa Suomen pitäisi ajaa viisumien myöntämiseen kiristyksiä EU:ssa.
– Muuten hyödyt jäävät olemattomiksi juuri Putinin hallinnosta eniten hyötyneen vauraimman väestönosan kohdalta, joka vain valitsee toisen reitin, Saramo vastaa sähköpostitse.
Myöskään RKP ei ryhmänjohtaja Anders Adlercreutzin mukaan ole käsitellyt asiaa eduskuntaryhmässä, mutta Adlercreutz pitää turistiviisumien kieltämistä tai ainakin voimakasta rajoittamista perusteltuna.
– On syytä muistaa, että tiettyjen henkilöiden osalta – kuten toisinajattelijoiden, oppositioaktivistien – viisumien myöntäminen voi olla perusteltua sodasta huolimatta, vastaa Adlercreutz sähköpostitse.
Ukrainan suurlähettiläs pitää viisumikäytäntöä vääränä
Viime viikolla Ukrainan Suomen suurlähettilään Olga Dibrova kertoi pitävänsä vääränä, että venäläiset matkustavat nyt turistiviisumilla Suomeen ostosmatkoille, kun Venäjä käy toisaalla sotaa.
Rajakaupunki Imatralla vieraillut Dibrova sanoi Uutisvuoksi-lehdelle, ettei yksikään venäläinen voi sulkea silmiään tapahtumilta tai piiloutua venäläisen propagandan taakse.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi viikonloppuna pitävänsä perusteltuna viisumien myöntämisen lopettamista.
Ryhmäjohtaja Ville Tavio vahvistaa näkemyksen.
– Turistiviisumien jäädyttäminen olisi syytä tehdä yhdessä koko EU:n alueella, Tavio sanoo STT:lle.
Suomella on venäläisturistien Euroopan-lomissa erityinen asema siksi, että EU:n laajuiset pakotteet ovat jo aiemmin lopettaneet suorat lennot Euroopan ja Venäjän välillä.
Turistit voivat kuitenkin saapua itärajan yli Suomeen ja halutessaan jatkaa matkaansa myös muualle Eurooppaan.
Keskustan Juha Pylväs huomioi ryhmän pohdinnassa juuri Suomen aseman rajamaana.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
– Jos sota meinataan saada loppumaan, kyllä tavallisten (Venäjän) kansalaisten pitää tajuta, että jotain on pielessä. Siinä mielessä tämä viisumirajoitus ainakin määräaikaisesti olisi hyvä ottaa käyttöön, hän sanoo.
Viro lopetti turistiviisumien myöntämisen venäläismatkaajille maaliskuussa. Ainakaan Latvia ja Liettua eivät myös myönnä maan kansalaisille turistiviisumeja.
"Ulkopoliittisen johdon linjausta odotetaan"
Oppositiopuolueista myös kristillisdemokraatit kannattaa eduskuntaryhmänä lomaviisumien keskeyttämistä.
Ryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan viisumikeskeytyksestä pitäisi tulla esitys hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselta ministerivaliokunnalta.
– Kun on tällainen herkkä tilanne, sotatilanne menossa, niin kyllähän tässä nimenomaan ulkopoliittisen johdon linjausta odotetaan ja tarvitaan, Räsänen sanoo.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän mukaan viisumikeskeytyksen pitäisi rajoittua lomamatkailuun. Perhe- ja terveysperusteisten viisumien osalta tilanne on Räsäsen mukaan toinen.
– On niitäkin tapauksia, joissa rauhan edistämiseksi pystymme kuitenkin pitämään kanssakäymistä venäläisen väestön kanssa. Siellä on paljon niitäkin, jotka vastustavat tätä sotaa, hän sanoo.
EU-tason ratkaisu vähentäisi kiertomahdollisuuksia
Moni puolue korostaakin, että linjaus pitäisi tehdä EU:n tasolla.
– EU:n pitäisi lisätä pakotelistalle, että turistiviisumeja ei myönnetä niin kauan kuin sota on menossa, Liike Nytin Harry Harkimo sanoo.
Myös keskustan Pylväs korostaa, että EU-maiden pitäisi pitää yhteistä linjaa. Jos maat tekevät omanlaisiaan ratkaisujaan, väylät jäävät auki toista kautta, hän sanoo.
Valta kuuluu kansalle (VKK) -eduskuntaryhmä vastustaa lomaviisumikieltoa. VKK:n ainoa kansanedustaja ja puolueen puheenjohtaja Ano Turtiainen vastaa STT:lle, ettei turistiviisumeja pidä kieltää venäläisiltä missään nimessä.
– Päinvastoin meidän pitäisi kunnioittaa naapuruussopimusta, joka täyttää 30 tänä vuonna, ja miettiä jopa sen tiimoilta, että se huomioitaisiin viisumiasioissa myös positiivisesti, Turtiainen sanoo.
STT ei alkuiltapäivän aikana tavoittanut RKP:n eduskuntaryhmää kommentoimaan.
Uusimmat
-
15:45
Salkkarit-hahmon tila järkyttää: "Miten romahti näin nopeasti?"
-
15:42
Asiantuntija ei usko sattumaan: Merikaapelin katkeaminen pikemminkin "tihutyö kuin vahinko"
-
15:22
Traktorikuski kuoli kolarissa Pöytyällä
-
15:09
Jari Isometsä linjasi viikonlopun suomalaispaukun: "Parhaassa kunnossaan ikinä"
-
15:05
MTV Urheilun tiedot: HJK värväsi kilpailijan tähtipelaajan – sai tarjouksen myös Skotlannista
-
14:59
Suora lähetys kello 16: Suomen ja Saksan välinen merikaapeli on katkennut – tietoliikenneyhteydet poikki
-
14:52
Helppo keino arjessa toisi välittömiä hyötyjä aivoille
-
14:43
STT:n entinen päätoimittaja Carl Fredrik Sandelin on kuollut
-
14:31
Luottamus meni, Valtion lastensuojeluyksiköiden johtaja Kaisa Lepola on irtisanottu
-
14:23
Ernest Lawsonin kolmas lapsi syntyi: "Tervetuloa pikkuveli"
-
14:20
Kärpät kriisin partaalla? Seurasta räväkkä kannanotto: "Kukaan ei tosiaan puhuisi"
-
14:20
RIikka Purra väläyttää veronalennuksia – tietyin ehdoin
-
14:18
Teollisuusliitto jätti ensimmäisen lakkovaroituksen
-
14:14
Bryan Adams kahdelle keikalle Suomeen
-
14:00
Oliko Markku Kanervan jatkosopimus virhe? Ari Lahti vastaa kuumaan kysymykseen
-
13:47
Valioliiga-tähti herjasi rasistisesti joukkuekaveriaan – nyt tuli rangaistus
-
12:53
Ulkoministeri Valtonen: Kauppa Kiinan kanssa ei voi jatkua normaalisti, jos Kiina heikentää Euroopan turvallisuutta
-
12:43
Ei pelkkää makkaraa! Saara ja Sonja neuvovat parhaat nuotiolla valmistuvat ruoat
-
12:41
Aukesiko Valtteri Bottakselle mahdollisuus? Mystinen viesti julki
-
12:37
Maskimiehet tunkeutuivat kuninkaallisten tontille – William ja Catherine lapsineen nukkuivat muutaman minuutin ajomatkan päässä
-
Lataa lisää