Suuret kaupungit syyttävät hallitusta koronalupausten pettämisestä, samaan aikaan jäljitys on pahasti jäljessä – "Tämä johtaa peruspalveluiden jonoihin"

Suuret kaupungit syyttävät hallituksen siitä, että se on pettänyt lupauksensa koronakustannusten korvaamsesta. Kaupunkien mukaan hallitus on korvaamassa kustannuksista vain noin puolet. Esimerkiksi Helsingissä tämä tarkoittaa noin 70 miljoonan euron vajetta. Samaan aikaan koronatartuntojen jäljitys laahaa yhä pahemmin jäljessä.

Kaupungeissa ollaan järkyttyneitä lausuntokierroksella olevasta koronaan liittyvästä valtionavustusasetuksesta. 

– Me olimme hyvin hämmästyneitä suurissa kaupungeissa huomatessamme, että kustannusten korvaustaso on noin puolet todellisista kustannuksista, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Vantaalla tämä tarkoittaa jopa 30 miljoonan euron vajetta ja Helsingissä 70 miljoonan euron.

Viljasen mukaan valtion on pettänyt tässä asiassa lupauksensa. Hän sanoo, että Vantaalla tilanne johtaa jonojen pítenemiseen.

– Kyllä se johtaa meillä kasvaviin peruspalveluiden jonoihin. 

Koronajäljitys laahaa pahasti perässä

Kustannusten lisäksi Uudellamaalla painitaan jäljitysongelmien kanssa. Alueella nyt vain joka kolmas tartunnanlähde löydetään, Vantaalla vain joka neljäs. 

Viljanen arvioisi jäljityksen järkevyyttä uudelleen.

– Me siirretään muualta sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävistä nyt voimakkaasti henkilökuntaa sinne koko ajan lisää eli sen vaihtoehtoiskustannus on aivan liian suuri. Se lisää meidän perheiden lasten palvelujen jonoja - se lisää meidän terveyskeskusten jonot kasvaa ihan sietämättömästi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkärin Asko Järvisen mukaan kohteita on nyt entistä vaikeampi saada kiinni ja ihmisten kontaktien määrä on lisääntynyt.

– Tärkeintä tässä tilanteessa olisi se, että ne jotka saavat koronapositiivisen vastauksen, ilmoittaisivat itse lähikontaktissa olleille - oireiden alusta alkaen ja kaksi päivää sitä ennen lähtien - että heillä on ollut mahdollisuus saada tartunta, jotta nämä ihmiset ovat sekä hakeutua testiin että vähentää ihmiskontaktejaan, Järvinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat