Liikenneviraston, Trafin ja HERE:n liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä kokeilu on päättynyt. Alustavien tulosten mukaan suurin osa kokeiluun osallistuneista piti sovellusta hyödyllisenä.
NordicWay-hankkeen ja Coop keskustelevat ajoneuvot -kokeilun testikäyttäjät Suomessa pystyivät lähettämään älypuhelimella tietoa häiriöistä liikenteessä. Kokeiluun osallistuvat saivat tietoa puhelimeensa reitillään olevista esteistä tai vaaroista muilta käyttäjiltä ja tieliikennekeskukselta.
– Sovellusta aktiivisesti käyttäneet kokivat sovelluksen parantavan liikenneturvallisuutta ja sujuvoittavan liikennettä. He kokivat älypuhelinsovelluksen toimivana keinona vastaanottaa varoituksia ja varoittaa muita autoilijoita vaaranpaikoista, Liikenneviraston projektipäällikkö Ilkka Kotilainen sanoo.
Tiedot jaettiin myös muihin Pohjoismaihin
NordicWay-hankkeessa suoritettiin Pohjoismaiden välinen yhteentoimivuuskokeilu Ruotsin ja Norjan sekä Ruotsin ja Tanskan rajojen molemmin puolin. Kokeiluissa varoitus tietyöstä ja esteestä tiellä välitettiin palvelualustan, ajoneuvojen ja älypuhelinsovellusten sekä Ruotsin ja Tanskan tieviranomaisten liikennekeskusten välillä.
Kokeiluun osallistuivat viranomaisten ja tienkäyttäjien lisäksi HERE, Volvo, Ericsson, Kapsch, Scania ja Infotripla Oy.
– NordicWayn kaltainen hanke antaa meille viranomaisille tärkeää tietoa siitä, miten jo olemassa olevalla datalla ja vertaispalautteella voidaan parantaa liikenneturvallisuutta, Trafin johtava asiantuntija Anna Schirokoff kertoo.
Testikäyttäjille on huhti-toukokuussa lähetetty kyselyitä, jossa pyydettiin arvioimaan älypuhellinsovelluksen vaikutuksia omaan ajamiseen. Loppuvuodesta 2017 valmistuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemä vaikutustutkimus, jossa käsitellään kattavammin kokeilun vaikutuksia liikenneturvallisuuteen. Viranomaiset hyödyntävät hankkeesta saatavia tuloksia suunniteltaessa vastaavien palvelujen tulevaisuutta paitsi Suomessa, myös Euroopassa.
– Pohjoismaisen yhteentoimivuuden kokeilu on yksi askel eteenpäin yhä laajempaan käyttäjien, laitteiden ja koneiden väliseen viestintään tieliikenteessä, Kotilainen ja Schirokoff kertovat.
NordicWay, Coop -kokeilu on osa yhteispohjoismaista EU-tuettua NordicWay -hanketta. Hankkeen Suomen Coop-kokeilun toteuttivat yhteistyössä Liikennevirasto, Trafi, HERE ja Infotripla Oy vuosien 2015 ja 2017 välisenä aikana.
Lähde: Liikennevirasto
---
2:29