Sote-uudistus vie kunnilta elinvoimaa ja kykyä investoida, arvostelevat kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajat.
Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunginjohtajien mukaan Suomen suotuisa kehitys rakentuu pitkälti sen varaan, että kunnilla on kyky toimia kasvun moottoreina.
Kaupunginjohtajat painottavat, että hallituksen esittämä sote-uudistus vie kunnilta mahdollisuudet investoida kestävään kasvuun ja jättää erityisesti kasvavat kaupungit taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen. Erityisesti rahoitusmalliin liittyvät ratkaisut vaikutuksineen ovat heidän mielestä kohtalokkaita niin kuntien talouden, kilpailukyvyn, elinvoiman ja koko kansantalouden näkökulmasta.
Lue myös: Sana hyvinvointialue ei kelpaa Kotimaisten kielten keskukselle – "Ei ole selkeä ja asiallinen"
Keskeisin ongelma ovat kaupunginjohtajien mukaan uudistuksen myötä kuntatalouteen kohdistuvat leikkaukset. Perustettavien hyvinvointialueiden kustannusten kattamiseksi suurin osa erityisesti suurten kaupunkien, mutta myös muiden kuntien tuloista siirtyy hyvinvointialueille.
Suurten kaupunkien suhteellinen velkaantuneisuus kaksinkertaistuu
Pienemmällä verotulokertymällä kuntien tulee kuitenkin rahoittaa ennallaan pysyvät ja jopa kasvavat investointi- ja palvelutarpeet. Näitä ovat muun muassa uudet päiväkodit, koulut, uusien kaavoitettavien alueiden infrastruktuuri ja merkittävät väylähankkeet.
Suurten kaupunkien suhteellinen velkaantuneisuus kaksinkertaistuu ja pidemmällä aikavälillä myös niiden rahoitusasema heikkenee, kaupunginjohtajat varoittavat.
Heidän mukaansa lisähaasteita palveluiden järjestämiselle tuo hyvinvointialueille varattu kohtuuttoman niukka rahoitus, joka ei edelleenkään huomioi kasvavien alueiden sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien moninaisuutta ja laajuutta.