Suurin osa ihmisistä kuuluu tietomurtojen riskiryhmään – "hyväuskoiset klikkaavat näitä"

10:00img
Julkaistu 24.10.2017 12:11

MTV LIFESTYLE

Moni antaa Facebookissa epäilyttävällekin sovellukselle luvan julkaista nimissään, jotta pääsisi pelaamaan. Esimerkiksi Yahoo!-palvelusta on varastettu jo miljardeja tunnuksia.

Kuulutko tietomurtojen riskiryhmään? Kyllä kuulut, sillä riskiryhmää ovat oikeastaan kaikki maailman ihmiset – ja osa täysin omaa syytään, toteaa F-Securen tietoturvajohtaja Erka Koivunen.

Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa 24.10.2017.

Tietomurtoja aiheuttaa esimerkiksi se, että ihmiset käyttävät huonoja salasanoja ja klikkaavat epäilyttäviä, jopa tuntemattomien lähettämiä linkkejä.

– Valitettavasti nekin, jotka pystyvät suojaaman omat tilinsä kunnolla, joutuvat helposti tietomurtojen kohteeksi siitä syystä, että palveluntarjoajat joutuvat tietomurtojen kohteeksi, Koivunen kuvaa.

Esimerkiksi Yahoo!-palvelusta on varastettu jo miljardeja tunnuksia. Varastetulla identiteetillä voi esimerkiksi tehdä ostoksia tai ottaa pikavippejä, kertoo mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund. Joskus varkaat saavat tietoja turhankin helposti.

– Vähän aikaa sitten Suomessa riitti, jos olit hallituksen jäsenenä jossakin yhtiössä. Patentti- ja rekisterihallitus iloisesti luovutti kotiosoitteet, henkilötunnukset  ja muut identiteettitiedot, joiden avulla pystyi hakemaan pikavippiä tai tekemään osamaksusopimuksia, Erka Koivunen kuvaa.

Rikoksen uhri voi menettää luottotietonsa, vaikkei itse ole vastuussa. Fagerlundin mukaan pahimmillaan identiteettivarkauden aiheuttama riesa on monivuotinen.

Facebookissa piinaavat kaapatut profiilit, jotka voivat lähettää esimerkiksi linkkejä. Moni antaa epäilyttävällekin sovellukselle luvan julkaista nimissään, jotta pääsisi pelaamaan.

– Hyväuskoiset ihmiset klikkaavat näitä, eivätkä ymmärrä riskiä, Fagerlund sanoo.

Miten ”Facebook-mato” toimii? Entä millainen on huono salasana – riittääkö, jos salasanan vaihtoi viimeksi viisi vuotta sitten? Miten tietomurrolta voi suojautua? Katso koko keskustelu ylhäältä!

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva