Suomalaisista kolme neljästä luottaa kykyihinsä tunnistaa valheellinen uutinen, selviää Medialiiton tilaamasta mielipidetutkimuksesta. Nuoremmat ikäluokat luottavat itseensä enemmän kuin vanhemmat.
Tutkimusta varten Tietoykkönen haastatteli lokakuussa tuhat 18 vuotta täyttänyttä mannersuomalaista.
– Kaikissa ikäryhmissä enemmistö luottaa kykyihinsä tunnistaa valeuutinen, mutta mielenkiintoista on, kuinka usko omaan medialukutaitoon heikkenee iän myötä. Epävarmoja omasta kyvystään tunnistaa valeuutinen on lähes neljäsosa yli 65-vuotiaista vastaajista, sanoo Tietoykkösen kehitys- ja asiakkuuspäällikkö Tanja Herranen.
Kyselyn mukaan 67 prosenttia vastaajista puolestaan uskoo, että verkossa leviävät valeuutiset vaikuttavat kansalaisten käsityksiin faktoista melko paljon tai erittäin paljon. Neljäsosa arvioi vaikutuksen melko vähäiseksi.
"Myös aikuiset tarvitsevat medialukutaitoa"
Vastaajat katsovat, että valheellisia uutisia tuottavat eniten poliittiset, aatteelliset tai ideologiset ryhmittymät sekä MV-lehden kaltaiset verkkojulkaisut, jotka eivät ole sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin ja Journalistin ohjeisiin.
Vähiten valheellisia uutisia tuottavat vastaajien mielestä kotimaiset mediat, kuten sanomalehdet, aikakauslehdet, televisio ja radio. Kuitenkin lähes puolet arvioi, että nekin tuottavat valheellisia uutisia ainakin jonkin verran. Luottamus kotimaiseen mediaan on heikompi perussuomalaisia kannattavien joukossa.
Medialiiton toimitusjohtajan Jukka Holmbergin mukaan mediakasvatukselle ja medialukutaidon opettamiselle on suuri tarve, myös aikuisten parissa.
– Journalismin ja sen eettisten pelisääntöjen tunteminen on tärkeää myös median kuluttajille, jotta he voivat erottaa oikean uutisen väärästä, Holmberg sanoo.
Totuuteen pyrkivän ja sisällöstään vastuun kantavan median ja vailla totuusvelvoitetta toimivien julkaisujen erottaminen on Holmbergin mukaan entistäkin tärkeämpää.