Luotettavuus on nuorten aikuisten mielestä uutis- ja ajankohtaismedian tärkein ominaisuus, kertoo Sanomalehtien Liiton kysely. Luotettavuuden sanoi tärkeäksi 91 prosenttia 18–24-vuotiaista ja 83 prosenttia kaikista aikuisista.
– Todennäköisesti luotettavuuden merkitys korostuu, koska ihmiset joutuvat luovimaan mitä hämäräperäisempien viestien ja tuntemattomien algoritmien suodattamien sisältöjen keskellä, sanoo tiedotteessa Sirpa Kirjonen Sanomalehtien Liitosta.
Parhaiten luotettavuus toteutui vastaajien mielestä sanomalehdissä. Niitä piti luotettavina 84 prosenttia 18–24-vuotiaista ja 74 kaikista vastaajista.
– Sanomalehdillä on hirmu pitkä historia Suomessa. Ihmiset tuntevat niiden sisällön ja sen, että päätoimittaja vastaa siitä, että se on laadukasta ja pyrkii totuuteen. Ja jos virheitä on niin ne aina oikaistaan. Sanomalehtien toimintaperiaate on ollut aina luotettavuutta rakentava, Kirjonen sanoo.
Televisiota piti luotettavana joka kolmas nuori aikuinen ja reilu puolet kaikista vastaajista.
– Kolmanneksi sijoittui radio, johon luotettavuuden yhdisti 28 prosenttia 18–24-vuotiaista ja 42 prosenttia kaikista vastaajista. Neljänneksi tulivat aikakauslehdet ja viidenneksi kaupunkilehdet, tiedotteessa sanotaan.
Kyselyn toteutti IRO Research ja siihen haastateltiin tuhat vähintään 18-vuotiasta syys-lokakuun aikana.
Laatu tärkeää
Kyselyn mukaa luotettavuuden jälkeen seuraavaksi tärkein median ominaisuus on asiantuntevuus, jonka ilmoitti tärkeäksi 83 prosenttia nuorista aikuisista ja 78 prosenttia kaikista vastaajista.
– Kolmanneksi tärkeintä nuorten mielestä oli laadukkuus ja kaikkien vastaajien mielestä riippumattomuus, liiton tiedotteessa sanotaan.
Nuoret aikuiset pitivät laadukkuutta selvästi tärkeämpänä ominaisuutena kuin koko aikuisväestö. Lisäksi merkittävä ero oli moniarvoisuuden arvostamisessa. 18–24-vuotiaista moniarvoisuutta piti tärkeänä liki joka kolmas, kun kaikista vastaajista vain 15 prosenttia.
– Erityisen mielenkiintoinen havainto on moniarvoisuuden tärkeyden merkittävä ero nuorten aikuisten ja koko aikuisväestön välillä. Nuoret ja erityisesti naiset kokevat moniarvoisuuden tärkeäksi uutis- ja ajankohtaismedian ominaisuudeksi. Tämän tutkimuksen mukaan moniarvoisuus on ennen kaikkea tärkeää nuorille naisille, mutta vähemmän tärkeää keski-ikäisille miehille, Kirjonen sanoo tiedotteessa.
Kirjonen uskoo, että moniarvoisuuden merkitys tulee tulevaisuudessa korostumaan.