"Suurin ympäristöhaitta, mitä on 2000-luvulla on keksitty" – sijoittaja-Karolle se on syy jättää bitcoinit hyllylle

2:35img
Tesla osti bitcoineja ja ilmoitti, että kryptovaluutta käy yhtiölle maksuvälineenä – miten poikkeuksellista tämä on?
Julkaistu 30.04.2021 17:03

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Bitcoinin markkina-arvo huitelee taas ennätyslukemissa. Mitä siitä pitäisi ajatella? Tätä pohdittiin Kauppalehden Markkinaraadissa.

Monet suuret yhtiöt ja pankit ovat lähteneet mukaan bitcoiniin. Goldman Sachs ja J.P. Morgan aikovat tarjota kryptovarainhoitoa varakkaille asiakkaille, Tesla osti bitcoinia 1,5 miljardilla dollarilla helmikuussa ja kryptovaluuttojen kauppapaikka Coinbase listautui Wall Streetille.

Johtaja Samu Lang Taalerista huomioi, että bitcoinin markkinahinta on noussut paljon ja osaltaan sen takia puhutaan siitä, että varainhoitajia, isoja pankkeja ja muita on lähtenyt ”peliin mukaan”.

– Se jotenkin legitimoi tämän valuutan, Lang sanoo.

Hänestä kyse ei kuitenkaan ole tästä.

– Isot pankit tulevat mukaan juuri korkean markkina-arvon houkuttelemana.

Sijoittaja ja kirjailija Karo Hämäläinen kuvaa tilannetta buumiksi. Virtuaalivaluutoista on alettu puhua entistä enemmän ja mukaan on tullut vakavasti otettuja pelureita.

Kryptovaluuttoja vuosia seurannut Suomen Pankin asiantuntija Aleksi Grym huomauttaa, että erilaisia kehitysaskelia on nähty ennenkin.

– Ne ovat tulleet ja menneet. Bitcoin on maksuvälineenä välillä hyväksytty jossakin, mutta sitten se ei olekaan ollut niin kiinnostava, ihmiset eivät ole käyttäneet sitä, ja sitten se on hävinnyt johonkin. Olettaisin, että näissä muissa käy vähän samalla tavalla.

Taalerin Lang huomauttaa, että on suuri ero siinä, että bitcoineja otetaan jossakin maksuna vastaan ja että ne olisivat yleisesti hyväksytty maksuväline. Hän viittaa siihen, että Elon Muskin mukaan Teslan voisi maksaa bitcoineilla.

– Voi ottaa vastaan vaikka kissoja tai koiria maksuksi autoista, mutta se ei tee niistä vielä yleisesti hyväksyttyä maksuvälinettä.

Onko kyse pyramidihuijauksesta?

Kärkkäimpien kriitikoiden mukaan pyramidihuijaus luhistuu lopulta. Onko bitcoin maailman suurin pyramidihuijaus?

Suomen Pankin Grymin mukaan bitcoinissa on tietynlainen pyramidirakenne, koska jos joku saa tuottoja, ne ovat peräisin uusien sijoittajien tai pelaajien mukaantulosta.

– Aina, jos on tällainen rakenne, on kyse pyramidipelistä tai verkostomarkkinoinnista, hän sanoo.

Pyramidihuijauksena hän ei kuitenkaan bitcoinia pitäisi.

– Ketään yksittäistä huijaria siellä ei ole.

Hämäläinen on samaa mieltä.

– Ei huijausta ole. Kaikki tietävät, että tässä pelataan näillä.. niin kuin ilmapalloilla, hän sanoo viitaten vappupalloihin.

Sähkönkäyttö on aivan jäätävää

Entä jos yritykset alkavat sijoittaa urakalla bitcoiniin ja se romahtaa – mitä siitä seuraisi markkinoilla ja pörssissä? Markkinaraatilaiset eivät ole tästä kovin huolestuneita.

– Finanssikriisit syntyvät siitä, että rahoitusmarkkinoilla tapahtuu romahdus, ja sillä on kytköksiä reaalitalouteen, ja se kytkös aiheuttaa ongelmia”, Grym sanoo. ”Tässä ei ole juuri minkäänlaista kytköstä reaalitalouteen.”

Hämäläistä huolettavat kryptovaluutoissa ympäristövaikutukset. Hän kertoo miettineensä, että olisi ”hauska” kokeilla kryptovaluuttoja.

– Mutta en vain voi. Samaan aikaan yritän lajitella roskat, sammuttaa valot ja käyttää muovipusseja tehokkaasti, niin ei, Hämäläinen sanoo ja viittaa bitcoinien energiankulutukseen.

– Bitcoinista on tullut niin suuri ja kilpailijoita on niin paljon, että se sähkönkäyttö on aivan jäätävää. Se on suurin ympäristöhaitta, mitä on 2000-luvulla on keksitty, Hämäläinen jatkaa.

Lue myös: Verottaja muistuttaa virtuaalivaluuttakaupoista – näin voit välttyä veronkorotukselta

Tuoreimmat aiheesta

Kryptovaluutta