Virtuaalivaluutta bitcoin ei kuollutkaan? Kurssi kohosi järisyttäviin ennätyslukemiin

Bitcoin-kuvituskuvaa.
Vain vituaalisesti olemassaolevan bitcoin-virtuaalivaluutan arvon on heilahdellut sen historian aikana voimakkaasti.
Julkaistu 11.05.2017 06:34
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Aiemmin jo kuolleeksikin julistettu bitcoin-virtuaalivaluutan kurssi on noussut uuteen ennätykseen. Bitcoinin arvo on noussut noin 1700 dollariin bitcoinilta, kun maaliskuun lopussa arvo oli noin 1000 dollarin paikkeilla. Vuoden 2016 alussa luku oli 400 dollarin kummankin puolin.

Bitcoin on virtuaalinen valuutta, jonka arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Sen arvo on sen historian saatossa heitellyt rankasti ja on voinut lyhyessä ajassa niin moninkertaistaa arvonsa kuin romahtaa.

Suomen Pankin ekonomisti Matti Hellqvist pitää kurssin nopeaa kasvua kiinnostavana ilmiönä, jolle hän ei kuitenkaan osaa antaa yhtä varmaa selitystä.

Japani hyväksyi valuutaksi

Yksi potentiaalinen selitys on se, että Japani hyväksyi jokin aikaa sitten bitcoinin lailliseksi maksutavaksi. Tämä on voinut Hellqvistin mukaan lisätä sen kiinnostavuutta.

Myös digitaalisia markkinapaikkoja tutkiva professori ja johtava tutkija Vili Lehdonvirta Oxford Internet Institutesta pitää Japanin uudistuksia mahdollisena selityksenä kurssinousuun. Uudistuksen myötä into keinotella Japanin jenin ja bitcoinin välillä on kasvanut, kun varoja voi siirrellä valuuttojen välillä ilman kuluja. Hänen mukaansa japanilaisten markkinapaikkojen osuus maailman bitcoin-vaihdoista onkin noin puolet. Vastaavaa tapahtui hänen mukaansa tänä ja viime vuonna Kiinassa.

Hellqvistinkin mukaan bitcoinia käytetään melko paljon Kiinassa, osaltaan ehkä keinona kiertää maan valuuttasääntelyä.

Taustalla mediahype tai silkka väärennys?

Lehdonvirta uskoo, että arvonnousu johtuu osittain bitcoinin saamasta mediahuomiosta: Ihmiset kuulevat mediassa bitcoinista, ostavat sijoitusmielessä ja kehä on valmis. Hän pitää mahdollisena myös sen, että bitcoin-markkinapaikat väärentävät tilastoja.

– Valuuttakauppa ei ole samalla tavalla säänneltyä kuin arvopaperikauppa, joten markkinapaikat saattavat levittää kaikenlaista propagandaa innostaakseen kuluttajia mukaan, hän toteaa.

Hän ilmaiseekin huolensa siitä, että joku innostuu uutisoinnin vuoksi bitcoineihin sijoittamisesta ja menettää sijoituksensa arvon romahtaessa.

Oikea käyttö vähäistä

Hellqvistin mukaan bitcoin vaikuttaa voivan ilmiönä hyvin, mutta omassa mittakaavassaan. Bitcoin on ilmiönä suhteellisen pieni: Bitcoin-tapahtumia tehdään globaalisti 3–4 sekunnissa, kun esimerkiksi pelkästään Suomessa korttimaksuja tehdään 45 kappaletta joka sekunti. Hellqvistin mukaan moni vaikuttaa pitävän bitcoineja säästössä tulevaisuuden voittojen toivossa. Kun aktiivisesti käytössä olevien bitcoinien osuus ja siten tarjonta on vähäistä, tämä lisää kurssin ailahtelevuuden riskiä.

Myöskään Lehdonvirran mukaan bitcoinin käyttö oikeana maksuvälineenä ei ole yleistynyt samassa suhteessa sen kurssiin.

– Bitcoinin käyttö maksuvälineenä on käsitykseni mukaan kasvanut lähinnä muiden kryptovaluuttojen ostovälineenä sekä mahdollisesti huumeiden nettikaupassa.

Hellqvist nostaa yhdeksi mahdolliseksi tekijäksi myös netin kiristysohjelmat, jotka lukitsevat tietokoneen tiedot ja vaativat lunnaita salauksen avaamiseksi. Tämä luo jonkin verran kysyntää bitcoineille, joka on anonyymiytensä vuoksi monesti rikollisten vaatima maksutapa.

Keskusrikospoliisi tiedotti muutama päivä sitten bitcoineihin ja muihin virtuaalivaluuttoihin liittyvän rikollisuuden kasvaneen viime vuonna. Virtuaalivaluutat liittyivät sen mukaan viime vuonna 656 rikosta, joihin liittyi virtuaalivaluuttoja. Edellisvuonna määrä oli 432.

Tuoreimmat aiheesta

Talous