EU-maat ovat huolissaan lisääntyneistä iskuista ulkomaalaisia kohtaan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.
Kabulissa on tehty parin viime viikon aikana ainakin yhdeksän hyökkäystä, jotka ovat kohdistuneet ulkomaalaisten asuinalueisiin, lähetystöjen autoihin ja amerikkalaisiin joukkoihin. Viimeksi eilen illalla ulkomaalaisalueella tehdyssä iskussa kuoli neljä ihmistä. Surmansa saaneista kolme oli saman eteläafrikkalaisen perheen jäseniä; ulkomaalaista järjestöä johtanut mies sekä hänen poikansa ja tyttärensä. Lisäksi iskussa kuoli yksi paikallinen asukas.
Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Ari Mäki ja muut EU-maiden lähettiläät keskustelivat tänään kaupungin turvallisuustilanteesta viikottain pidettävässä tapaamisessaan.
Mäen mukaan EU-maat ovat yhtä mieltä siitä, että iskut kansainvälisiä toimijoita vastaan ovat lisääntyneet.
– Aiemmin iskuja oli enemmän Afganistanin armeijan tai poliisin saattueita ja paikallisia siviiliviranomaisia kohtaan. Tällä hetkellä on selkeästi trendinä, että ulkomaisten vierastaloihin tai kansalaisjärjestöihin kohdistuneet iskut ovat lisääntyneet, Mäki sanoo.
Iskujen taustalla voivat olla Afganistanin poliittiset ja turvallisuuspoliittiset muutokset. Naton johtama ISAF-kriisinhallintaoperaatio päättyy tämän vuoden lopussa. Tämän jälkeen alkaa Resolute Support -operaatio, jonka tehtävänä on kouluttaa, neuvoa ja tukea Afganistanin omia turvallisuusjoukkoja.
– Afganistanissa on käynnissä sotilaallinen transitio, jossa kapinalliset ehkä haluavat testata kansallisen armeijan ja poliisin toimintakykyä, arvioi suurlähettiläs Mäki.
– Syynä voi olla myös uuden presidentin Ashraf Ghanin kansallisen yhtenäisyyden hallitus, joka on vasta alkutekijöissään. On kulunut jo kaksi kuukautta eikä maassa ole toimivaa hallitusta. Toisaalta kimmokkeena iskuille voi olla Lontoossa loppuviikosta pidettävä Afganistan-kokous, joka halutaan tärvellä. Kokouksessa presidentin on määrä esitellä avunantajamaille maansa uudistuksista kertova tuore raportti.
Suurlähettilään mukaan useimpien iskujen taustalla on talebaneja, mutta myös muita ryhmittymiä.
"Elinpiiri selvästi kaventunut"
Ari Mäen mukaan Kabulin ulkomaalaisten asuinalueella turvatoimet ovat olleet jo ennenkin huipussaan. Turhaa liikkumista kaupungilla vältetään. Myös ravintoloihin, julkisille paikoille ja aukioille menemistä vältetään.
– Elinpiiri on selvästi kaventunut. Ei täällä ole kaduilla kukaan kuljeskellut pitkiin aikoihin. Noin kuukausi sitten pari raketti-iskua kopsahti tosi lähelle, Mäki kertoo.
– Suomalaisia perheitä ei ole ollut täällä pitkiin aikoihin, sillä tämä ei ole mikään niin kutsuttu perhekohde diplomaateille eikä muillekaan.
Suurlähettilään mukaan turvallisuustilannetta Kabulissa seurataan nyt tiiviisti. Mäki kuitenkin vakuuttaa, etteivät lähettiläät poistu maasta turvallisuustilanteen huononemisen takia.
– Se antaisi kapinallisille toivotun kuvan, jos kansainyhteisö lähtisi pois.