Bagdadissa sijaitsevaan Ruotsin suurlähetystöön, jonka kyljessä myös Suomen suurlähetystö on, hyökättiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Suomen Irakin-suurlähettiläs Matti Lassila kollegoineen oli hyökkäyksen tapahtuessa evakuoitu väistötiloihin. Lassila kertoo nyt MTV Uutisille tapahtumista ja tunnelmista paikan päällä.
Mielenosoittajia alkoi kerääntyä Ruotsin suurlähetystön edustalle ilmeisesti noin yhdeltä keskiviikon ja torstain välisenä yönä.
– He kiipesivät muurien ylitse ja osoittivat mieltään Ruotsin suurlähetystön pihalla. Seuraavaksi he sytyttivät tulipaloja ja murtautuivat Ruotsin suurlähetystön tiloihin. Tulipaloja sytytettiin käsittääkseni sekä sisällä että ulkona, suurlähettiläs Matti Lassila kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Irak määräsi Ruotsin suurlähettilään poistumaan maasta
Tapahtumasarja juontaa Lassilan mukaan juurensa kesäkuun loppuun, jolloin irakilaistaustainen henkilö poltti Koraanin Tukholmassa. Vastalauseena Ruotsin lähetystöalueen edustalla järjestettiin tuolloin suurmielenosoitus.
– Irakilaiset mielenosoittajat tulivat jo silloin muurien yli Ruotsin lähetystön piha-alueelle ja aiheuttivat siellä jonkin verran vahinkoa ennen poistumistaan, Lassila kertoo.
Viimeisten kolmen viikon aikana lähetystön henkilöstö on seurannut tarkasti uutisointia ja mahdollisia uusia Koraanin polttolupia.
– Näytti siltä, että mielenosoitukset eivät jää siihen, jos uusia Koraaneja poltetaan. Toissa päivänä Ruotsin poliisi antoi jälleen samalle henkilölle luvan polttaa Koraani Tukholmassa.
– Tällä kertaa vahingot taitavat olla paljon suuremmat kuin ensimmäisen mielenosoituksen jälkeen, Lassila sanoo.
Ruotsin ja Suomen suurlähetystöjen rakennukset ovat kiinni toisissaan samalla muurien ympäröimällä piha-alueella. Myös Norjalla on paikalla pieni toimisto.
Varmaa tietoa vahinkojen laajuudesta ei ole, koska paikan päällä ei ole päästy käymään. Lassilan mukaan on mahdollista, että alueella on edelleenkin mielenosoittajia.
Lue myös: Irak: Ericssonilla ei enää toimilupaa toimia maassa
"Olihan se meille järkytys"
Lähetystöjen työntekijät olivat poistuneet väistötiloihin jo ennen mielenosoittajien tunkeutumista alueelle. Paikalla oli vain muutama turvallisuustyöntekijä, jotka hekin poistuivat siinä vaiheessa, kun mielenosoittajia viime yönä alkoi tulla paikalle enemmän.
– Rakennukset olivat tyhjillään, Lassila vahvistaa.
Lähetystöaluetta ympäröivät muurit ovat Lassilan mukaan viitisen metriä korkeat.
– Nähtävästi niiden yli on ollut kuitenkin suhteellisen helppo päästä. Alueen ulkopuolella on aika paljon rakennustyömaata, ja siellä näyttäisi olevan erilaisia tikkaita aika helposti saatavilla.
– Olihan se meille järkytys, kun yöllä alkoi tulla uutisia, että lähetystöalueelle on taas menty. Taisimme odottaa, että uusia mielenosoituksia tulee sitten, kun Koraani on poltettu, mutta nyt mieltä osoitettiinkin jo ennen sitä.
Suomella on tällä hetkellä Bagdadissa kaksi diplomaattia, Lassila mukaan lukien. Määrä on normaalia pienempi sekä kesäkaudesta että Koraani-tilanteesta johtuen.
– Vähäisemmän ihmismäärän turvallisuudesta on helpompi pitää huolta, Lassila sanoo.
Ruotsalaisia on paikalla muutama.
– Keskustelemme koko ajan ruotsalaisten kanssa ja mietimme, mitä tehdään ja milloin lähetystön tiloihin mahdollisesti palataan.
– Tietysti meidän normaali työntekomme aina keskeytyy ja häiriintyy tällaisista asioista. Henkilöstön turvallisuuden takaaminen on kuitenkin suurlähetystön toiminnan kannalta tärkeää.
Lue myös: Ulkoministeri Valtonen kommentoi tapahtumia Ruotsin suurlähetystöllä Irakissa – "Ikävä, valitettava ja tuomittava isku"
"Viha näyttää kohdistuvan nimenomaan Ruotsiin"
Suurlähetystö seuraa tilanteen kehittymistä jatkuvasti.
– Meidän pitää miettiä, tuleeko lisää mielenosoituksia ja onko lähetystöalueella riittävän turvallista olla. Tietysti keskustelemme myös Irakin viranomaisten kanssa siitä, miten turvallisuutta voisi vahvistaa.
Lassila pitää täysin mahdollisena, että jos Koraanien polttaminen Ruotsissa jatkuu, niin myös mielenosoittajat palaavat lähetystöalueelle entistä suuremmissa ryhmissä.
– Irakissa on monia erilaisia poliittisia ryhmiä, joista osa on tottunut käyttämään voimakeinoja ja näyttämään voimaansa aika ajoin erilaisissa poliittisissa tarkoituksissa. Tämä Koraani-asia on hiertänyt tai aiheuttanut suuttumusta monissa irakilaisissa. Tuskin he ilman sitä olisivat menneet Ruotsin suurlähetystöön ja tehneet, mitä tekivät.
– Pitää muistaa, että Irakin poliittinen tilanne ja turvallisuustilanne on ollut hyvin epävakaa sen jälkeen, kun Saddam Hussein kaadettiin 20 vuotta sitten. Täällä on ollut sisällissotaa ja kaikkea. Näin ollen mielenosoitus, jossa rikotaan paikkoja, ei ole aivan epänormaalia, Lassila selittää.
Lassilan mukaan tilanne elää ja eteenpäin katsotaan päivä kerrallaan.
– Suomessahan ei ole poltettu Koraaneja, eikä meidän lainsäädäntömmekään sitä salli. Kyllä nämä mielenosoitukset ja viha näyttävät kohdistuvan nimenomaan Ruotsiin, ei Suomeen. Eli kun me suomalaisina täällä liikumme, niin meillä on muuten ihan normaali tilanne, Lassila sanoo.
0:18