Suomen Bagdadin-lähetystön henkilökunta yhä evakossa – lähetystö mielenosoitusten myrskyn silmässä

Suomen Irakin-suurlähetystön henkilöstö on edelleen evakuoituneena, ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle perjantaina.

Suomen, Ruotsin ja Norjan diplomaatit evakuoitiin torstaina maiden yhteiseltä lähetystöalueelta Bagdadissa, kun Tukholmassa tapahtuneesta koraanin poltosta suuttuneet mielenosoittajat marssivat alueelle.

–  Tänään on odotettavissa eilistä suurempi mielenosoitus ja puhutaan jo tuhansista ihmisistä, ei sadasta kuten eilen, ulkoministeriö viestitti.

Paikalle odotetaan sekä irakilaista poliittista ja uskonnollista johtajaa Muqtada al-Sadria tukevia että muita poliittisia ryhmittymiä tukevia mielenosoittajia. Eri ryhmittymien välille saattaa syntyä väkivaltaisia yhteydenottoja, mikä ei olisi Irakissa epätavallista. Mielenosoitukset saattavat levitä myös muihin kaupunkeihin.

Henkilökunta ei palaa suurlähetystölle ennen kuin se on turvahenkilöstön arvion mukaan turvallista. Suomella on Bagdadissa kaksi diplomaattia ja sen lisäksi neljä turvamiestä.

Irakin turvallisuusjoukot on määrätty perjantaina paikalle suojelemaan lähetystöä, ja rakennuksen suojausta on yön aikana vahvistettu betonielementeillä.

Odotettavissa on myös, että teitä edustuston läheisyydessä suljetaan.

Mielenosoituksen pääajankohdan pitäisi olla perjantairukouksen jälkeen.

Muissa maissa ei protesteja

Irakilainen, Ruotsissa asuva Salwan Momika poltti koraanin sivuja keskiviikkona Tukholmassa moskeijan edessä. Tästä on syntynyt vastalauseita Ruotsia kohtaan Irakin lisäksi myös monissa muissa muslimimaissa.

Ulkoministeriö seuraa tilannetta erityisesti niissä maissa, missä suomalaisdiplomaatit ovat samoissa tiloissa muiden Pohjoismaiden kanssa.

–  Nämä mielenosoitukset eivät kohdistu Suomeen vaan tilaratkaisujen vuoksi joudumme myös itse varautumaan näihin. Tähän mennessä ei ole raportoitu mielenosoituksista tai muista tapahtumista, seuraamme tilannetta.

Torstaina kaikki pohjoismaiset diplomaatit poistuivat lähetystöalueelta koordinoidusti ja lähetystön turvaohjeiden mukaisesti jo ennen kuin mielenosoittajat olivat päässeet alueelle.

Uusi poltto luvassa

Koraanin sivuja polttanut Momika on sanonut suunnittelevansa polttavansa uudelleen islamin pyhän kirjan ja lisäksi Irakin lipun. Mies kertoo suunnittelevansa tekoa Irakin suurlähetystön eteen Tukholmassa kymmenen päivän kuluessa.

Ruotsalaislehti Expressenille puhunut Momika sanoi tienneensä, että hänen tekonsa herättäisi paljon reaktioita. Lisäksi hän sanoi saaneensa jopa tuhansia tappouhkauksia.

Keskiviikkoinen palo kesti vain lyhyen aikaa, minkä jälkeen mies tukahdutti tulen itse. Kyse oli ensimmäisestä Koraanin polttamisesta Ruotsissa kuukausiin. Aikaisemmin poliisi on kieltänyt polttamiset, mutta Tukholman hallinto-oikeus katsoi sananvapausseikkoihin vedoten, ettei poliisilla ollut riittäviä perusteita kieltää Koraanin polttamista.

Poliisi antoi tempaukselle luvan, mutta aloitti myöhemmin tutkinnan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sillä Koraani poltettiin niin lähellä moskeijaa.

Momikan mukaan kyseessä ei ollut viharikos.

–  Poliisilla on oikeus tutkia, onko polttaminen viharikos. He voivat olla oikeassa ja he voivat olla väärässä, sanoi mies Expressenille.

Nato-prosessi jumissa

Salwan Momika sai vuonna 2021 kolmeksi vuodeksi oleskeluluvan Ruotsiin, eikä hänellä ole Ruotsin kansalaisuutta. Hän sanoo Expressenille olevansa poliittinen pakolainen.

Irakissa Momika oli poliittisesti aktiivinen ja kertoo johtaneensa aseellista ryhmää, joka taisteli äärijärjestö Isisiä vastaan maan pohjoisosassa.

Sosiaalisessa mediassa hänen kerrotaan myös tukeneen vuoden 2019 hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana Muqtada al-Sadria.

Edellinen korkean profiilin Koraanin polttotapaus sattui tammikuussa, jolloin tanskalais-ruotsalainen poliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella. Siitä seurasi mielenosoituksia viikkojen ajan ja vaatimuksia ruotsalaistuotteiden boikotoinnista.

Tapaus on osaltaan vaikeuttanut Ruotsin pääsyä sotilasliitto Natoon, sillä Ruotsi tarvitsee jäsenyydelleen yhä Turkin ratifioinnin, ja Turkissa Koraanin polttotapaukset ovat aiheuttaneet suuttumusta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tuominnut Koraanin polttamisen myös tällä kertaa. Ruotsin toive päästä Naton jäseneksi 11.–12. heinäkuuta pidettävään Vilnan huippukokoukseen mennessä näyttää karanneen käsistä.

Kristersson: Rauhallisuutta ja harkintaa

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson vaati tänään rauhallisuutta ja harkintaa Koraanin polttamisesta syttyneeseen tilanteeseen. Muslimimaailman viha saattoi kärjistyä osin siksi, että Koraanin poltto osui samaan aikaan muslimien id al-adha -juhlan alkamisen ja Mekkaan tehtävän vuotuisen pyhiinvaelluksen päättymisen kanssa.

Kristersson tuomitsi kuitenkin Bagdadin-lähetystöön marssimisen.

–  On tietysti täysin mahdotonta hyväksyä, että on ihmisiä, jotka murtautuvat laittomasti Ruotsin suurlähetystöihin muissa maissa, Kristersson sanoi.

Pääministerin mukaan ei toisaalta ollut syytä "loukata muita ihmisiä".

–  Uskon, että vain siksi, että jotkin asiat ovat laillisia, ne eivät välttämättä ole asianmukaisia, Kristersson sanoi.

Kristersson korosti tänään, että oli liian aikaista sanoa, mitä seurauksia kuluvan viikon tapahtumilla on.

Lue myös:

    Uusimmat