Suomen Kreikan suurlähettiläs Pauli Mäkelän mukaan Kreikassa hallituspuolue Syrizan sisällä kuohuu entistä enemmän.
Kreikan uudistuspakettia tuki aamuyöllä päättyneessä äänestyksessä yli 200 edustajaa 300-paikkaisesta parlamentista. Syriza-puolueen edustajista 36 äänesti pakettia vastaan tai pidättäytyi äänestämästä. Se on kuitenkin vain kolme "rivirikkuria" vähemmän kuin ensimmäisestä uudistuspaketista äänestettäessä.
– Tilanne on ikään kuin vakiintunut, mutta ei pysyvästi. Kapina tuntuu puolueen sisällä jatkuvan ja eilisen iltapäivän perusteella yhteenotto on kärjistymässä, Pauli Mäkelä kuvailee.
Mäkelän mukaan Pääministeri Alexis Tsipras ei joudu tällä kertaa todennäköisesti erottamaan Syriza-puolueen jäseniä äänestyksen jäljiltä. Tälläkin kertaa Tsipras joutui tosin äänestyksessä luottamaan osittain oppositioon.
– Tällä hetkellä, kun tätä kolmatta lainapakettia viedään läpi, on puhuttu kansallisesta yhtenäisyydestä. Se ei ulotu välttämättä ollenkaan muuhun politiikkaan ja sisäpolitiikkaan.
Mäkelän mukaan uusista vaaleista puhutaan edelleen paljon. Tsiprasin aseman pääministerinä oli arvioitu olevan vaakalaudalla, jos aiempaa useampi Syriza-puolueen edustaja lipeäisi kannasta kannattaa uudistusohjelmaa.
– Uusista vaaleista on puhuttu paljon, monet pitävät niitä välttämättöminä, mutta oppositiokaan ei ole niihin valmis. Nämä puolueet, Uusi Demokratia ja sosiaalidemokraattinen Pasok, ovat hyvin hajalla viime vaalitappioidensa jälkeen.
Lakiuudistuksia vaaditaan, jotta neuvottelut uudesta lainaohjelmasta voivat alkaa. Nyt hyväksyttyyn pakettiin kuuluvat muun muassa pankkien talletussuojan muutokset ja oikeusprosessien nopeuttaminen. Ensimmäinen paketti meni läpi viime viikolla.
Kreikkalaiset ovat Mäkelän mukaan yhä epätietoisia leikkauksista ja uudistuksista.
– Veronkorotukset tulivat voimaan alkuviikosta. Arvolisänvero tulee vaikuttamaan vasta vähitellen. Nämä nyt sovitut uudistukset ovat myös vaikeita mieltää kadun ihmisen kannalta. Siihen on pankkeihin liittyviä asioita ja myös ensiasunnon lunastamiseen liittyviä rajoituksia. Toinen asia on vieläkin vaikeampi, pankkien elvytys- ja kriisidirektiivi, joka on tavallisen ihmisen entistä vaikeampi ymmärtää.