Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina suunnatuilla lennokki-iskuilla pelätään olevan kauaskantoisia seurauksia.
– Jos ajatellaan vastaavia aikaisempia insidenttejä, niin tässä on tietysti kyse ihan eri kertaluokan tapahtumasta, Suomen Riadin-suurlähettiläs Antti Rytövuori sanoo.
– Saudi-Arabian näkökulmasta on kyse megaluokan iskusta.
Iskuilla haavoitettiin Saudi-Arabian öljyntuotantoa siten, että suurin piirtein puolet öljyntuotantokapasiteetista on tällä hetkellä poissa käytöstä. Seurausten odotetaan näkyvän öljyn hinnassa pian.
Toistaiseksi iskujen tekijäksi ovat ilmoittautuneet Jemenin huthikapinalliset. Jos taustalta ei löydy muita, Rytövuoren mukaan kyseessä olisi huomattava osoitus kapinallisten kyvystä uhata koko Saudi-Arabiaa. Arvelut laajemmista kytköksistä kuitenkin elävät.
– On suuri epäilys, että he pystyisivät tällaisen iskun droneilla toteuttamaan, Rytövuori toteaa.
Iskupaikasta on 1 200 kilometrin matka Jemeniin. Rytövuoren mukaan nyt epäillään, että lennokit olisivatkin tulleet Irakin puolelta siellä vaikuttavista Iranin vallankumouskaartin soluista. Toiseksi vaihtoehdoksi Rytövuori mainitsee, että kaartilla olisi ollut vaikutusvaltaa Saudi-Arabian omiin shiia-vähemmistöihin, ja lennokkien lähtöpaikka olisikin maan sisällä.
Iranin osuutta arvaillaan
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti Irania iskuista Twitterissä suoraviivaisesti pian niiden tapahduttua. Maa itse on kieltänyt syyllisyytensä.
– Jos voidaan osoittaa suoraan Iranin syyllisyys, niin se eskaloi aika pahasti tätä Persianlahden tilannetta, Rytövuori sanoo.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger huomauttaa, että tilanne tarjoaa Yhdysvalloille kätevän tavan oikeuttaa Iranin-vastaisia pakotteitaan. Lisäksi Iranin syyttäminen perustelee Yhdysvaltain aiempaa irtautumista Iranin ydinsopimuksesta.
Lue myös: Saudi-Arabian iskujen odotetaan näkyvän bensan hinnassa pian
Suurlähettiläs Rytövuori kuitenkin huomauttaa, että Iran on Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena ilmoittanut tavoitteekseen muiden valtioiden öljyn viennin hankaloittamisen. Sillä on myös perinteisesti ollut tapana kiistää syyllisyytensä.
Jos iskujen taustalta paljastuisikin Iran, Rytövuori ei silti usko tilanteen kärjistyvän avoimeen sotilaalliseen konfliktiin.
– Sehän olisi ihan katastrofi tällä alueella, kaikilla on paljon menetettävää, mukaan lukien Saudi-Arabia ja varsinkin Arabiemiraatit.
Rytövuoren mukaan Saudi-Arabia vastaisikin iskuihin todennäköisimmin jollain sellaisella tavalla, joka hankaloittaisi Iranin toimintaa lauantain lennokki-iskujen kaltaisella tavalla.
Suurlähettiläs painottaa kuitenkin, että tilanteen selvittely on vasta alussa. Myös Saudi-Arabia itse on siksi ollut vaitonainen asian kommentoimisessa.
Monenlaisia vaikutuksia, ja vähän toivoa
Tekijästä riippumatta iskut osuvat Saudi-Arabialle vaikeaan aikaan, sillä ne hankaloittavat useita käynnissä olevia hankkeita. Maan on muun muassa ollut tarkoitus avata ja kehittää turismiaan, minkä lisäksi valtion öljy-yhtiö Aramcolla on edessä osittainen osakkeiden julkinen listaus.
Ulkopoliittisen instituutin Mühlberger arvelee, että iskut toimivat sijoittajille osoituksena alueen epävarmuudesta.
– Tämä ei varmasti kasvata sijoituksen arvoa, ja mahdolliset sijoittajat tulevat olemaan hyvin varovaisia.
Mühlberger epäilee lisäksi, että iskut vaikuttavat Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien sotilaalliseen yhteistyöhön Jemenissä. Se on ollut vastatuulessa jo aiemmin, kun Arabiemiraatit ovat ilmoittaneet halustaan vetäytyä liittoumasta niihin itseensä aiemmin kohdistuneiden iskujen jälkeen.
Mühlberger näkeekin tilanteessa myös toivon säteen – ehkä iskut lisäisivät sotaa käyvien osapuolien halukkuutta etsiä neuvotteluratkaisuja konfliktiin, joka on aiheuttanut Jemeniin humanitaarisen katastrofin.