Politiikan toimittaja Ossi Rajala kertoo, että ensi viikon lakoilla haetaan keinoja, jotka osuvat elinkeinoelämän suuryritysten toimintaan.
SAK toivoo hallituksen vielä käynnistävän neuvottelut paikallisesta sopimisesta sekä poliittisten lakkojen ja tukilakkojen rajoittamisesta. Keskusjärjestö on tarjonnut hallitukselle omaa kompromissiaan, mutta hallitus ei ole sille lämpenemässä.
– Pyritään välttämään vaikutusten osumista tavallisiin suomalaisiin. Esimerkiksi henkilöliikenteeseen ei tule vaikutusta, vaan isoihin logistiikkaketjuihin ja rahtiin. Ruoka ei missään nimessä ole loppumassa. Kotimaiset elintarvikkeet saadaan näillä näkymin tavalliseen tapaan kauppoihin. Joitakin saatavuusongelmia voi olla elintarvikkeissa, mutta mitään suurta pulaa ei pitäisi syntyä, Rajala kertoo.
Rajala kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton arvioineen, että kaksi lakkoviikkoa maksaisi noin 320 miljoonaa euroa bruttokansantuotteeseen kaikkine vaikutuksineen.
– EK:n mukaan tämän vuoden ja viime vuoden loppupuolen lakkojen osalta ollaan reilusti yli miljardin hinnassa, Rajala sanoo.
Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Otteet kovenevat hallituksen ja ay-liikkeen kiistassa – mikään ei viittaa tilanteen ratkeamiseen
Pääministeri Petteri Orpon ja liittojohtajien on määrä tavata perjantaina. Tapaamisen aiheena on erityisesti vientivetoinen työmarkkinamalli, jonka mukaan vientialat määrittäisivät lakisääteisesti palkankorotustason.
Rajala arvioi lakon tuovan lisäpanoksia pöytään.
– Hallitus ei ole kyllä millään tavalla viitannut, että lähtisivät kompromisseja tekemään. He vain vievät näitä uudistuksia eteenpäin, joista osa on jo käsittelyssä, Rajala kertoo.