Työministeri Arto Satonen (kok.) sanoo pitävänsä SAK:n ilmoittamia lakkoja valitettavana "erityisesti tämän päivän keskustelujen jälkeen".
SAK:n johto ja työministeri Arto Satonen keskustelivat tänään työmarkkinatilanteesta.
Lue lisää: Lakot jatkuvat – tapaaminen työministerin kanssa oli pettymys
– Asioihin voi vaikuttaa parhaiten keskustelemalla, ei lakkoilemalla, Arto Satonen kommentoi X-päivityksessään.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK kertoi aiemmin tänään jatkavansa poliittisia työtaisteluita keskeytyksettä.
Lue myös: Orpo: Hallitusta ei voi painostaa lakoilla – "Toivon, että jätettäisiin pitämättä"
EK:n Häkämies arvioi SAK:n lakkopäätöksen tulevan aiempaa kalliimmaksi
SAK:n liittojen ilmoittama uusi lakkoviikko tulee aiempaa kalliimmaksi, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Hän sanoi EK:n tiedotteessa tänään keskiviikkona olevansa erittäin pettynyt SAK:n päätökseen jatkaa poliittisia lakkoja.
– Monet yritykset menettävät asiakkaita, ja useammat yritykset joutuvat keskeyttämään tuotantonsa. SAK on päättänyt lähestulkoon sulkea Suomen.
EK:n mukaan uusi lakkoviikko aiheuttaa alustavan arvion mukaan 260 miljoonan euron vahingot. EK arvioi, että yhteensä poliittiset lakot hallitusta vastaan tuovat jo noin puolentoista miljardin euron menetyksen bruttokansantuotteeseen.
Vientiliitot kantavat kasvavaa huolta
Myös suurimpien vientiliittojen Teknologiateollisuuden, Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden hallitusten puheenjohtajat ilmoittivat keskiviikkona kantavansa kasvavaa huolta poliittisten lakkojen vaikutuksista.
He sanoivat yhteisessä tiedotteessaan, että vaikutuksia on muun muassa investointeihin ja kansantalouteen sekä suomalaisten yhteishenkeen ja luottamukseen lähivuosina.
Tiedotteessa huomautetaan, että työnantajien ja palkansaajaliikkeen väliselle työmarkkinatoiminnan jatkuvuudelle on keskeistä, että se elää nykyajassa ja toimii kaikkia osapuolia hyödyttävien pelisääntöjen mukaisesti.
– Lakot kestävät viikkoja tai nyt jo kuukausia, mutta niiden jälkiä korjataan vuosia. Globaalille kilpailulle alttiin vientiteollisuuden ja talouden tulee saada uudistua maailman murrosten mukana, Kemianteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Markku Korvenranta sanoi.
– Maksamme isoa laskua menetettynä hyvinvointina, jos emme uudistu. Vain yhteistyöllä ja kehittämällä uusia toimintamalleja ja ratkaisuja luomme edellytyksen Suomen pitkän tähtäimen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnille.
Lue myös: Valtiovarainministeri Purra väittää opposition olevan tyytyväinen hallituksen työmarkkinauudistuksiin
Huoltovarmuuskeskus vaatii polttoainejakelun takaamista
Huoltovarmuuskeskus (HVK) vaatii polttoainejakelun rajaamista lakon ulkopuolelle.
HVK sanoo tiedotteessa, että työtaistelujen pidentyminen heikentää todennäköisesti Suomen huoltovarmuutta ja hankaloittaa sen turvaamista. HKV:n mukaan liittojen pitäisi rajata polttoainejakelu riittävän laajasti pois lakkojen piiristä, jotta dieselin ja bensiinin saatavuushäiriöt eivät yleisty.
HVK:n mukaan lakko on jo vaikuttanut merkittävästi polttoainehuollon järjestämiseen. Polttoainejakelu on kyetty turvaamaan erikoisjärjestelyillä lähes normaalisti, eikä merkittäviä vaikutuksia huoltovarmuuteen ole syntynyt.
Lentoliikenteen polttoainetoimitukset rajattiin keskiviikkona lakon ulkopuolelle.
HVK sanoo seuraavansa myös muiden lakon piirissä olevien sektoreiden tilannetta tehostetusti, mutta tällä hetkellä suurin huomio on polttoaineiden saatavuuden varmistamisessa.
20.3.2024 kello 19.16: Juttuun päivitetty Häkämiehen ja Huoltovarmuuskeskuksen tiedotteiden sisältö.
Kello 20.02: Päivitetty otsikkoa ja lisätty viimeiseen kappaleeseen tietoa.
Kello 21.57 muokattu Huoltovarmuuskeskuksen lyhenne oikeaan muotoon HVK.