Kuntavaalien alla on Helsingissä herännyt keskustelu suurmoskeija-hankkeesta. Hankkeen maksajaksi on suostunut Bahrainin kuningaskunta.
Eilen MTV Uutisille terrorismitutkija Olli Ruohomäki sanoi, että rahoituksen kautta myös radikaali ajattelu voisi lisääntyä Suomessa. Keskustelu suurmoskeijasta jatkui tänään Huomenta Suomessa, jossa kohtasivat Helsingin kaupunginvaltuutetut kokoomuksen Terhi Koulumies ja vihreiden Otso Kivekäs.
Koulumiehen mukaan keskustelussa ei ole kyse uskonnonvapauden rajoittamisesta.
– Hanke on herättänyt paljon epäilyksiä kaupunginvaltuutetuissa. Ja viimeksi se kohteliaasti torpattiin valtuuston käsittelyssä ja nyt on tulossa uudelleen käsittelyyn vaalien jälkeen, sanoo Koulumies.
Häntä eniten asiassa epäillyttää nimenomaan moskeijan rahoitus, joka olisi tulossa Bahrainista.
– Mitä se merkitsee esimerkiksi oppisisältöjen suhteen, tuleeko sitä kautta poliittista islamismia Suomeen voimakkaammin?
– Minua huolestuttaa myös se, asettaako se Suomen sunni- ja shiiamuslimit vastakkain. Sen tyyppinen katkera vastakkainasettelu on maailmalla ja toistaiseksi me olemme välttyneet siltä, sanoo Koulumies.
Otso Kivekäs taas sanoo, että kyse on uskonnonvapaudesta. Kivekäs sanoo, että kaupungin hankkeet etenevät samalla tavalla.
– Jos joku lähestyy Helsingin kaupunkia ja sanoo, että haluaa rakentaa, sitten katsotaan löytyisikö paikkaa ja onko rahoitus kunnossa. Tämän tyyppinen, mitä kokoomuksen Vapaavuori on esittänyt, että ei missään tapauksessa hyväksytä, on uskonnonvapauden kannalta ongelmallista, sanoo Kivekäs.
Hän ei kuitenkaan kiistä esiin nousseita ongelmia, vaan Kivekkään mielestä niistäkin pitää keskustella.
– Mistä se rahoitus on oikeasti peräisin ja onko se vakaalla pohjalla? Ja minkälaista vaikutusta sillä on uskontoon? Tästä on jo pyydetty sisä- ja ulkoministeriöiltä lausuntoa, koska valtuusto ei ole se paikka, joka päättää mistä maista rahaa saa tuoda Suomeen, sanoo Kivekäs.