Vapaa-ajattelijat jakavat ainakin osin kansanedustaja Olli Immosen (ps) ajatukset Helsinkiin kaavaillun moskeijan suhteen.
Immonen kirjoittaa taustajärjestönsä Suomen Sisun nettisivuilla, että hankkeen mahdollinen julkinen tukeminen syrjii muita uskontoja ja rikkoo uskonnonvapautta.
Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma on samoilla linjoilla.
– Jos joku rakentaa täysin omin varoin, se on eri asia. Vähän arvelluttaa se, että sinne tulee bahrainilaista rahaa ja tontti tulisi kaupungilta ilmaiseksi. Se kyllä haiskahtaa.
Teillekö sopii, jos tullaan omalla rahalla ja hankitaan tontti markkinahintaan?
– Suomessa ei ole mitään moskeija- tai minareettikieltoja, kuten Sveitsiin on tulossa. Ajamme vakaumusten tasa-arvoa. Jokainen saa rakentaa sellaisen rakennuksen kuin haluaa.
Karisma jakaa Immosen huolen sunnien ja shiiojen välisestä skismasta.
– Ei pidä tulla turhaa leimaa siitä, kumman puolella Helsinki on. Fakta kuitenkin on, että sunnit ja shiiat surmaavat toisiaan enemmän kuin kristittyjä, Karisma sanoo.
"Moskeijan eteneminen hyödyttäisi immoslaisia"
Vaikka Immosen ajatuksille annetaan tukea, Karisma tekee selväksi, ettei hän halua sijoittaa omaa yhdistystään ns. immoslaisten joukkoon.
– He ovat mielestäni rasisteja, joita moskeijahankkeen edistyminen itse asiassa hyödyttäisi. Ei heille kannata antaa lisää tulitikkuja. Se vain lisää heidän kannatustaan, Karisma sanoo.
– Pitää muistaa, että me uskonnottomat ja ateistit olemme osa monikulttuurisuutta. Mehän emme ole valtavirtaa.
"Kirkko negatiivisessa kierteessä"
Vapaa-ajattelijat pyörittää Eroakirkosta.fi -palvelua. Kesällä palvelu tiedotti, että suomalaisia oli eronnut kirkosta sen jälkeen, kun julkisuudessa kerrottiin moskeijahankkeen saavan tukea evankelisluterilaiselta kirkolta toisen järjestön kautta. Kirkkohallitus oli myöntänyt tälle toiselle järjestölle avustusta 7000 euroa.
Karismaa summa naurattaa.
– Täytyy sanoa, että olen vuosien varrella nähnyt vaikka minkälaisia syitä kirkosta eroamiselle ja tämä nyt oli yksi. Pienikin asia riittää. Kirkko on joutunut tässä negatiiviseen kierteeseen. Ihmisillä ei ilmeisesti ole muuta syytä kanavoida pettymystään eri asioihin kuin erota kirkosta, hän pohtii.