SvD: Ruotsi ottaa johdon Nato-tukikohdassa Pohjois-Suomessa

Ruotsi tulee saamaan vastuun Pohjois-Suomeen sijoitettavasta Naton FLF-tukikohdasta, lähteet kertovat Svenska Dagbladetille (SvD).

Naton Suomeen tulevat FLF-joukot tulevat olemaan Ruotsin komennossa, kertovat useat lähteet SvD:lle. Päävastuun ottaminen tarkoittaa sitä, että Ruotsi tulee olemaan vastuussa tukikohdan ylimmästä johdosta ja joukkojen johtamisesta. 

SvD:n mukaan on mahdollista, että Suomeen lähetetään 20–50 ruotsalaista upseeria. Tukikohdan henkilöstö tulee olemaan suurimmilta osin ruotsalaista.

Tarkempaa tietoa siitä, miten joukko muodostetaan ei ole vielä julkistettu. 

SvD:n mukaan se, että Nato-tukikohta on ruotsalaisessa komennossa mahdollistaisi sen, että Suomi saa keskittyä maan eteläosan puolustamiseen. 

Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok) kommentoi asiaa mediatietojen perusteella MTV:lle.

– On ollut puhetta siitä, että Suomeen tulisi FLF-joukkoja, joista saatetaan tänään tiedottaa. Asetelma on eri kuin esimerkiksi Baltiassa, jossa on ollut Naton taistelujoukkoja useita vuosia. Suomen mahdollisista FLF-joukosta on koko ajan puhuttu sellaisena, että se on runko, jossa kierrätetään eri maista tulevia joukkoja, Lindberg kertoo.

Lindberg toteaa, että juuri sotilaallisen avun takia Natoon on liitytty.

– Naton yhteisessä operatiivisessa suunnittelussa määritellään kokonaisuutta siitä, millä tavalla tässä puolustaudutaan. Suomi on tehnyt päätöksen FLF-joukoista ja Nato on sen hyväksynyt.

Pääministereiden tiedotustilaisuus tänään

Suomen ja Ruotsin hallitukset järjestävät tänään maanantaina harvinaisen yhteiskokouksen Tukholmassa. 

Maiden pääministerit Petteri Orpo (kok) ja Ulf Kristersson pitävät myös yhteisen tiedotustilaisuuden.

MTV Uutiset sai yksinoikeudella pääministereiden yhteislausunnon haltuunsa, jossa korostetaan Suomen ja Ruotsin yhteisen Nato-jäsenyyden merkitystä.

– Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvisti sekä Natoa että maidemme turvallisuutta. Monet vahvuutemme, erityisesti maantieteellinen sijaintimme ja sotilaalliset kykymme, ovat Naton yhteistoiminnalle eduksi. Nyt tehtävänämme on olla mukana muovaamassa tätä alueellamme kehittyvää uutta Natoa, lausumassa sanotaan.

MTV näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

 

Lue myös:

    Uusimmat