Ruotsi tulee saamaan vastuun Pohjois-Suomeen sijoitettavasta Naton tukikohdasta.
Ruotsi ilmoitti olevansa valmis ottamaan johtovastuun Suomeen tulevaista Naton maavoimajoukoista. Suomen ja Ruotsin hallitukset kokoontuivat Tukholmassa ja keskustelivat muun muassa puolustusyhteistyön syventämisestä.
Pääministeri Petteri Orpo sanoi olevansa todella tyytyväinen Ruotsin halukkuudesta johtaa rauhan ajan maavoimajoukkoja Suomessa.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Joel Linnainmäen mukaan Naton joukoissa on kyse siitä, että Nato-liittolaiset asettavat Venäjän naapurimaihin omia sotilaitaan käyttöön osana liittokunnan puolustusta.
– Liittokunta vastaa Venäjän aggressiiviseen ulkopolitiikkaan ja toimintaan.
Lue myös: Puolustusministerit vahvistavat: Ruotsi Suomeen tulevien Nato-joukkojen johtoon
Hänen mukaansa Ruotsin tapauksessa tämä mahdollistaisi tiiviimmän työnjaon Suomen ja Ruotsin välillä. Näin ollen Ruotsi voisi ottaa vastuuta enemmän Lapissa ja Suomi voisi keskittyä itäisen rajan puolustukseen.
– Rauhan aikana täällä olisi esikunta ja upseereja. Tehtäisiin harjoituksia ja jos tilanne eskaloituu tai nähdään merkkejä siitä, että menee huonommaksi, niin sotilaiden määrä voisi lisääntyä.
"Näin suurta läsnäoloa ei varmaankaan nähtäisi"
Etulinjan maajoukkoja on myös muissa Naton itärajan valtioissa. Linnainmäen mukaan Suomen joukot kuitenkin eroaisivat muista vastaavista joukoista.
Linnainmäki kertoo, että Naton tavoitteissa muissa malleissa on muun muassa noin 5 000 hengen taistelukelpoisia joukkoja, joita Suomen tavoitteissa ei vielä ole.
– Suomen kohdalla rauhan aikana ei varmaankaan näin suurta läsnäoloa nähtäisi, mutta tarvittaessa voitaisiin skaalata joukkojen kokoa ylöspäin.
Linnainmäen mukaan joukot muodostavat lisän Suomen puolustukselle. Suomi on keskustellut myös muiden maiden kanssa ja Linnainmäen mukaan Suomen etu on se, että mahdollisimman moni Nato-maa olisi kiinnostunut tarvittaessa toimimaan ja harjoittelemaan Suomessa.
– Tietysti Ruotsin tapauksessa myös meidän huoltovarmuusketjumme kulkevat Ruotsin kautta, joten tässäkin mielessä Ruotsin rooli on varsin luonnollinen.
– Ruotsilla on yhteisiä intressejä kanssamme. Erityisesti pohjoisessa Lapissa. Ruotsalaiset ajattelevat, että heidän puolustuksensa alkaa maan rajojen ulkopuolelta näin Nato-aikana ja tämä on luonteva osa sitä.