Syöpää, keskenmenoja ja erektiohäiriöitä – tätä myrkkyä sinunkin juomavedessäsi?

Halpa putkiremontti voi tulla liian kalliiksi. Mikäli putkia ei vaihdeta vaan ne pelkästään pinnoitetaan uudestaan on käytössä aine, jonka epäillään aiheuttavan muun muassa syöpää, keskenmenoja, diabetesta ja ylivilkkautta. Käytännössä aineen joutumista elimistöön ei voi välttää, sitä sitä on myös elintarvikepurkeissa, vessapaperissa ja kassakuiteissa.

Päättikö taloyhtiösi putkiremontin sijaan pelkästään pinnoittaa putket? Mikäli vastaus on kyllä, on kiinteistönne juomavesiputkissa käytössä aine, jonka epäillään aiheuttavan muun muassa syöpää, keskenmenoja ja ylivilkkautta. Varmuutta epoksihartsin myrkyllisyydestä ei ole, sillä asiaa vielä tutkitaan.

– Puolueetonta tutkimustietoa epoksihartsista ei ole vielä saatavilla, eli varmuudella ei voida sanoa irtoaako siitä mitään, toteaa Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Jaakko Laksola.

Terveysvaikutuksia on alettu vasta tutkia ja projektissa ovat yhteistyössä Vesi-instituutti Wander, ympäristöministeriö, Kiinteistöliitto, Finanssialan keskusliitto, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Tulokset ovat valmiit vuoden 2012 lopussa.

– Käytännössä epoksipohjaista maalia käytetään aina, kun putket pinnoitetaan, Laksola kertoo.

Laksolan mukaan pelkkä putkien pinnoittaminen ei ole Suomessa kovin yleistä.

– Tilastotietoa minulla ei ole, mutta oma arvioni on, että epoksipohjainen pinnoite on käytössä noin yhdessä tai muutamassa prosentissa asuinkiinteistöistä. On vain muutama firma, jotka vesiputkia pinnoittavat ja heillä on aina käytössään epoksipohjainen aine. Sen sijaan viemäreitä pinnoitetaan huomattavasti enemmän.

Mikäli oman asunnon putket mietityttävät löytyy yksityiskohtainen tieto putkiremontista isännöintitoimistosta.

Mikä ihmeen epoksihartsi?

– Epoksihartsi ei välttämättä kovetu putkistossa, jolloin siitä voi liueta bisfenoli A:ta sekä muita kemikaaleja

– Bisfenoli A käyttäytyy estrogeenin tavoin ja voi aiheuttaa muun muassa syöpää, ennenaikaista puberteettia, vähentää siittiöiden määrää, aiheuttaa keskenmenoja, diabetesta, huonontaa immuniteettisuojaa ja aiheuttaa ylivilkkautta.

– Bisfenoli A:ta käytetään muun muassa myös kuiteissa, elintarvikepurkeissa, ruokapakkauksissa ja tuttipulloissa sekä lautasissa.

– Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA antoi viimeksi vuonna 2010 lausunnon BPA:sta ja määritteli kemikaalille raja-arvot kuluttajatuotteissa. EFSA hyväksyi BPA:n käytettäväksi elintarvikemuovin raaka-aineena ja sille on asetettu ainekohtainen siirtymäraja-arvo 0,6 mg/kg.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat