Tuusulan Jokelassa asuvan Nyströmin perheessä koettiin pelottavia hetkiä, kun perheen isä pyörtyi ollessaan kotona perheen kuopuksen kanssa. Kahdeksanvuotias Noa-poika ei kuitenkaan aikaillut avun kanssa.
Jokelalaisen Nilla Nyströmin mieheltä, Jeriltä, 31, leikattiin kolmisen kuukautta sitten pahanlaatuinen ja harvinainen kasvain vatsa-aortan suonen seinämästä. Vaihtelevan tilanteen jälkeen miehen vointi on ollut paranemaan päin ja hän on voinut käydä jo töissäkin.
– Tilanne on ollut hyvä, eikä mitään normaalista leikkauksesta toipumisesta johtuvaa käännettä ole ollut havaittavissa, Nilla kertoo MTV Lifestylelle.
Viime perjantaina Nilla ajattelikin miehen terveydentilan olevan niin hyvä, että hän itse voisi lähteä työkavereidensa kanssa viettämään virkistäytymispäivää. Kesken päivän mies laittoi kuitenkin viestiä oudoista vatsakivuista.
– Jotenkin minulle tuli tunne, että soitan, enkä laita viestiä. Ei ehditty kuin muutama sana vaihtaa puhelimessa, kun yhtäkkiä tuli hiljaista. Huutelin muutaman kerran Jeriä, mutta mitään ei kuulunut.
"Sanoin vain, että 'äkkiä kotiin, isi on pyörtynyt'"
Äiti epäili ensin vian olevan kuuluvuuksissa ja päätti soittaa vanhemmalle pojalleen, 8-vuotiaalle Noalle, siinä toivossa, että tämä olisi kotona ja voisi antaa puhelimen isälleen. Poika oli kuitenkin skeittirampilla scoottaamassa eli temppupotkulautailemassa parin kilometrin päässä kotoa, ja Nilla alkoi huolestua. Kotona isän kanssa oli nimittäin myös perheen viisivuotias Eetu-poika.
– En ehtinyt miettiä mitään, sanoin vain, että 'äkkiä kotiin, isi on pyörtynyt'. Samaan aikaan Jeri soittikin jo takaisin ja kertoi pyörtyneensä.
Jeri päätti soittaa itselleen ambulanssin. Tämän jälkeen äiti soitti jälleen Noalle, joka oli jo potkulautaillut vauhdilla kotiin.
– Sanoin, että nyt pitää olla todella reipas, että isi joutuu lähtemään ambulanssilla, ja sinun pitää pitää hetki Eetusta huolta ennen kuin äiti tai muori eli Jerin äiti ehtii paikalle. Noa sanoi, että 'ei hätää, mä hoidan, kaikki hyvin', ylpeä äiti kertoo.
Isä oli pyytänyt Noaa menemään ambulanssia vastaan. Reipas poika olikin mennyt tienvarteen odottamaan, ja osasi ohjeistaa ambulanssin hienosti oikeaan suuntaan. Vilkuttelun sijaan poika viittoi ambulanssia luokseen.
– Noa oli viittonut ohi ajavaa ambulanssia takaisin itseään kohti pyytäen. Hän kertoo nähneensä televisiosta ja kuulleensa kaverilta, miten toimia, olen myös joskus itse sanonut poikien ollessa pieniä, ettei ambulansseille saa turhaan vilkutella ja huitoa, ettei luulla, että on hätä.
Äiti kertoo, että ambulanssi löysi lopulta oikeaan osoitteeseen nimenomaan Noan avustuksella, sillä talon osoite ohjaa todellisuudessa viereiseen taloon.
– Myös ensihoitajat vahvistivat, että Noasta oli suuri apu.
Kun potilasta lähdettiin kiidättämään sairaalaan Hyvinkäälle, poika jäi vielä pikkuveljen vahdiksi, ennen kuin Jerin äiti ja lopulta Nilla itse pääsi paikalle.
Vinkki mahdollisia hätätilanteita varten: Lapsen matkapuhelimeen kannattaa ladata 112 Suomi -mobiilisovellus. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, hätäkeskus saa heti tietoonsa soittajan sijainnin.
Pikkuveli Eetu ei ehtinyt hätääntyä, sillä tämä oli ollut isän pyörtymisen hetkellä toisessa huoneessa, eikä ollut nähnyt tilannetta. Vasta Noan tultua kotiin Eetu oli mennyt vessan ovelta kyselemään isältä, mitä tapahtuu. Isä kehotti kuopusta käymään olohuoneeseen odottamaan.
– Pojat jäivät sitten yksin noin 20 minuutiksi, kunnes muori oli kaahannut paikalle ja itse olin vielä matkalla, Nilla kertoo.
Jerin pyörtymisen syytä voi vain arvailla.
– Varmaan syy on ollut lähinnä yleisen heikotuksen ja kunnon romahtamisen seuraus, verensokerin lasku tai paniikkikohtaus, Nilla pohtii.
Tällä hetkellä Jeri-isä on Meilahden sairaalassa, jossa hänet leikataan tänään. Leikkauksessa selvitetään syy pyörtymistä edeltäviä kovia vatsakipuja ja oksenteluja aiheuttaneelle tukokselle. Kyseessä voi olla esimerkiksi syöpäleikkauksen aiheuttaman arpikudoksen aikaansaama tukos. Nilla kertoo, että tähän asti sairaalassa on yritetty saada painetta pois vatsasta nenämahaletkulla.
Sitä, mitä olisi voinut käydä ilman nopeaa avunsaantia, ei voi tietää.
Miten toimia hätätilanteessa itsenäisesti? Näin opetat lasta:
- Muistuta lasta, että hätänumeroon soittamista ei tarvitse pelätä..
- Kerro, että on tärkeää vastata puhelimessa olevan henkilön esittämiin kysymyksiin ja puhelimen saa sulkea vasta, kun siihen annetaan lupa.
- Hätänumeroon 112 voi soittaa, vaikka puhelimessa ei ole saldoa jäljellä.
- Muistuta, että hätänumero 112 ei ole leikin asia.
- Tositilanteita varten hätänumero on syytä laittaa näkyvälle paikalle kotona. Kirjoita myös kodin osoite.
Lähde: 112.fi
"Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu"
Muille vanhemmille Nilla haluaa oman kokemuksensa valossa muistuttaa, kuinka tärkeää on opettaa lapsille esimerkiksi se, miksi puhelimessa pitää olla aina akkua ja äänet pitää pitää päällä.
– Syy voi joskus olla oikea hätä, Nilla muistuttaa.
Lapsille kannattaa myös kertoa, miten hätäajoneuvot tulisi ohjata perille. Esimerkiksi sen, mihin kannattaa mennä seisomaan, jotta ambulanssi huomaa lapsen, voi lapselle opettaa, jotta hätätilanteessa ei mene sormi suuhun.
– Oven avaaminen tuntemattomalle on sallittua hätätilanteessa ja naapureilta voi hakea apua, jos ei ole puhelinta lähellä, Nilla jatkaa listausta.
Nilla muistuttaa myös, ettei koskaan voi tietää, mitä tapahtuu lapsen ollessa vaikkapa yksin kotona tai vanhemmalle, joka on kaksin lapsen kanssa, joten siksi hän kehottaa opettamaan lapsille myös välttämättömimmät ensiaputaidot.
– Ensiaputaidot voi hyvin opettaa heti, kun oman lapsen mieli sen ottaa vastaan, ikä ei ole näissä se merkittävä tekijä, hän pohtii.
Tapaus toimii Nillan mielestä oivana muistutuksena siitä, ettei kaikki elämässä mene aina käsikirjoituksen mukaan.
– Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.