Äiti varoittaa salakavalasta hukkumisvaarasta – pienelle Eemelille oli käydä huonosti

Seinäjokelainen äiti varoittaa kaikkia kuivahukkumisen tai sekundaarisen hukkumisen mahdollisuudesta.

Seinäjokelainen Tiina Saarela koki eilen keskiviikkona elämänsä säikähdyksen, kun hänen vuoden vanhan Eemeli-poikansa uimaleikit saivat ikävän käänteen pojan vajotessa täytettävän porealtaan pohjaan.

– Eilen oltiin siis mun äidillä ja pojat oli uimassa pienessä altaassa. Minä, äiti ja mumma seistiin ihan vieressä. Eeli (4v) alkoi sukellella ja Eemeli (1v 9kk) yritti tietysti heti perässä. Heti kun oli laittanut päänsä veden alle, niin jalat nousi pohjasta, ja Eemeli kävi pohjassa ja jäi veden alle mahalleen kellumaan ihan elottomana. Tuo tilanne kesti ehkä 5 sekuntia, kaikki tapahtui tosi nopeasti niin kuin tämän ikäisten kanssa yleensä, Saarela kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Jos päivitys kuvineen ei näy, voit katsoa sen täältä​​​​​​​

Saarela kertoo, että hänen äitinsä sai nopeasti napattua Eemeliä kädestä ja nostettua pojan ylös. Poika oli jäykkä, mutta alkoi pian itkeä, yskiä ja nieleskellä vettä.

– Kun oli itse selvinnyt säikähdyksestä, niin lähti touhuamaan ihan normaalisti ja olisi jopa halunnut takaisin ammeeseen. Voinnissa ei ollut mitään poikkeavaa, mutta pari kertaa vähän yskitti.

Myös isoveli Eeli säikähti tilannetta.

– Kyllä hän pelästyi ja alkoi itsekin sanomaan, että siinä olisi voinut käydä hullusti.

Vaikka tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, eikä pienen yskän ja lievän väsymyksen lisäksi Eemelillä juuri muita oireita ollut, Saarela halusi poissulkea monelle tuntemattoman kuivahukkumisen mahdollisuuden. Termit kuivahukkuminen tai sekundaarinen hukkuminen eivät ole Suomessa kovinkaan yleisesti tunnettuja, mutta niitä käytetään kuvaamaan tilaa, jossa "hukkuminen" voi tapahtua, vaikka vedestä on noustu jo pois aiemmin. 

– Pelkäsin niin kovasti, että yöllä sattuisi jotain, asiasta lukenut Saarela kertoo MTV Lifestylelle.

"Lapsi niin sanotusti hukkuu kuivalla maalla"

Saarela päättikin soittaa päivystykseen, jossa hoitaja käski seuraamaan pojan yleisvointia kotona.

– Sanoin, että hoitajana tiedän kyllä nämä asiat itsekin, mutta kuivahukkumisessa tai sekundaarisessa hukkumisessa oireita ei välttämättä tule, mutta pienikin määrä vettä keuhkoissa voi alkaa kerryttää keuhkoihin lisää nestettä 1–24 tunnin aikana, jolloin lapsi niin sanotusti hukkuu kuivalla maalla ja jos tämä tapahtuu yöllä, niin seuraukset voi arvata, Saarela kertaa päivityksessään.

Saarela kehotti myöhemmin aviomiestään, Mikkoa, soittamaan päivystykseen ja vaatimaan keuhkojen kuvausta. Vastaus oli kuitenkin edelleen sama lääkärin konsultoinnista huolimatta.  

– Kuulemma turhaa altistaa sädetykselle, että parempi seurata kotona. Onneksi isi piti päänsä ja sanoi saapuvansa pojan kanssa sairaalaan ja vaati röntgenin.

"Vaatikaa hoitoa"

Saarela kertoo MTV Lifestylelle, että lääkäri oli vähätellyt pikkupojan isälle keuhkokuvien ottamisen tarvetta, mutta ääni muuttui kellossa kuvia tarkastellessa. Lääkäri joutui myöntämään, että keuhkossa näkyy varjostuma ja Eemelin olisi parempi jäädä yöksi tarkkailuun.

Yö meni lopulta hyvin, eikä aamulla otetuissa verikokeissa ja tulehdusarvoissa näkynyt mitään poikkeavaa. Äidin mukaan todennäköistä siis on, että keuhkoissa oli vettä. Lääkärin mukaan neste todennäköisesti poistuu itsekseen.

Eemeli pääsi tänään kotiin toipumaan koettelemuksestaan.

– Vastaavassa tilanteessa, oli kyseessä lapsi tai aikuinen, niin vaatikaa hoitoa, jos sitä ei muuten saa, äiti päättää kirjoituksensa Facebookissa.

***

(Alla:) Helsinkiläisessä uimahallissa tapahtui viime vuoden tammikuussa uhkaava tilanne, kun viisivuotias lapsi oli hukkua porealtaaseen. Valvontakameran tallenteelta näkyy, ettei hukkuvan ihmisen havaitseminen ole lainkaan itsestäänselvää. Lue tapauksesta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat