Syyriassa vieraillut Päivi kertoo miljoonien siviilien hädästä Syyriassa. Toivon kipinä on hiipunut myös kaikkein toiveikkaimpien paikallisten mielissä.
Syyriassa on käyty sisällissotaa jo pitkät yhdeksän vuotta. Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäpäällikkö Päivi Hurttian mukaan Syyriassa on ehtinyt vajaassa vuosikymmenessä syntyä sukupolvi, joka ei ole nähnyt mitään muuta kuin sodan – siis taistelutantereen, jossa elämä on jatkuvan epävarmuuden kanssa elämistä.
– He ovat eläneet siinä todellisuudessa, että tällaista elämä on. Ihmiset ovat menettäneet kotinsa, perheenjäseniään – eivät ehkä välttämättä tiedä, missä perheenjäsenet ovat, ja ovat joutuneet muuttamaan siellä maan sisällä monta kertaa paikasta toiseen koko tämän konfliktin ajan, Hurttia pohjustaa Syyrian epävakaita ja epäinhimillisiä oloja MTV Uutiset Live -lähetyksessä.
Lue myös: Murheelliset luvut julki: Syyrian sisällissodassa kuollut jo liki 400 000 ihmistä – maan talous ja infrastruktuuri kärsinyt miljardien vahingot
Miten aloittaa uusi elämä sodan jaloissa kerta toisensa jälkeen?
Hurttian mukaan sisällissodan ja erilaisten konfliktien aikana 6 miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään sodan jaloista turvallisempaan paikkaan – useampaan kertaan.
Syyrialaiset ovat joutuneet elämään hyvin karuissa oloissa, eikä turvallisen paikan löytyminen ole itsestäänselvyys: Onhan maan kaupunkien infrastruktuuri tuhoutunut sodanaikaisissa pommituksissa ja tuliasein käydyissä taisteluissa.
Miten aloittaa uusi elämä, kun kaupungit ovat pommin jäljiltä, eikä mahdollisuuksia inhimilliseen elämään ole olemassa?
– Olen itse nähnyt esimerkiksi perheen aloittavan elämänsä sillä tavalla, että kun heille on annettu avustuksena lammas, he ovat asuneet tällaisen kerrostalon alakerrassa. Jouduin ihan kysymään, että onko tämä todella se paikka, missä te asutte, Hurttia kuvailee Syyrian karuja oloja.
Lue myös: Turkki vaatii lentokieltoa Syyrian Idlibin ylle: haluaa suojella siviilejä pommituksilta
Toivon kipinä on hiipunut
Vaikka syyrialaiset ovat pysyneet koko sisällissodan toiveikkaina siitä, että aurinko paistaa myös heidän risukasoihinsa, tilanne alkaa heidänkin silmissään olemaan lohduton, ja toivon kipinä on hiipunut. Sen lisäksi, että he päivittäin pelkäävät oman ja läheistensä hengen puolesta, tulevien sukupolvien tulevaisuus näyttää synkeältä – sodasta on maksettu valtavan kallis hinta.
– Kysehän ei ole pelkästään siitä, että jälleenrakennettaisiin rakennuksia, vaan myös ihmisten toipumisesta. Jos ajatellaan meidän omiakin sotia, joissa olemme joskus aikanaan olleet, kyllä silloinkin on kestänyt kauan, että olemme toipuneet niistä asioista – ja varsinkin niistä henkisistä asioista, Hurttia antaa esimerkkinä.
Jos Syyrian levottomuudet loppuisivat kokonaan, voisivatko sotaa paenneet ihmiset palata koteihinsa? Katso Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäpäällikkö Päivi Hurttian haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.