Syyrian hallitus ilmoitti tänään olevansa mukana Venäjän ja Yhdysvaltain eilen sopimassa tulitauossa. Tulitauon on määrä alkaa ensi lauantaina.
5:06
Tulitauko voi kuitenkin jäädä osittaiseksi, sillä Syyria haluaa määritellä yhdessä Venäjän kanssa, ketkä ovat terroristeja ja missä he sijaitsevat. Tulitauko kun ei koske terroristiryhmiä.
Myös Yhdysvallat ja Venäjä pyrkivät tulevina päivinä neuvotelemaan siitä, ketkä varsinaisesti kuuluvat terroristeihin ja ketkä eivät.
– Neuvottelemme Genevessä jälleen yksityiskohdista. Päämääränä on, että iskemme (terroristijärjestö) al-Nusraa vastaan emmekä maltillisia oppositiota vastaan, ulkoministeri John Kerry sanoi senaatin kuulemistilaisuudessa.
– Tarkoitus on myös sopia siitä, kuinka toimimme Isisiä vastaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo MTV Uutisille, että ryhmien määritteleminen ei ole ollenkaan helppo asia.
– Me tiedämme, että monin paikoin on ihan fyysisestikin mahdotonta erotella sitä, mitä länsi kutsuu maltilliseksi oppositioksi ja mikä on sitten al-Qaidaa. Nämä ryhmät ovat kytkeytyneet toisiinsa ja tämä on vielä pitkään ongelma.
Alarannan mukaan tulitauon alkaminen on hyvin paljon kiinni siitä, onnistuvatko suurvallat määrittelemään terroristit molempia suurvaltoja tyydyttävällä tavalla.
1:11
Yhdysvallat ja Venäjä sopivat jo toissaviikolla vihollisuuksien lopettamisesta Syyriassa mutta tässä ei onnistuttu. Eilen presidentit Barack Obama ja Vladimir Putin sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että Syyrian taisteluiden osapuolten on ilmoitettava Yhdysvalloille tai Venäjälle perjantaina puoleenpäivään mennessä, aikovatko ne kunnioittaa sopimusta.
Syyrian hallitus lupaa siis olla mukana tulitauossa. Syyrian hallitus sanoo koordinoivansa Venäjän kanssa siitä, mitkä Syyrian alueet kuuluvat tulitauon piiriin. Käytännössä siis maat aikovat sopia siitä, ketkä ovat heidän mielestään terroristeja.
2:13
Syyriassa on monta taistelevaa osapuolta. Pohjoisessa omaa itsehallintoaluetta havittelevat kurdit. Heitä Turkki on pommittanut rajan yli ahkerasti.
Syyrian länsiosia hallitsee Venäjän tukeman presidentti al-Assadin joukot. Näihin joukkoihin kuuluu Aleppon lähellä taistelevat iranilaisten johtamat shiiajoukot.
Yhdysvaltain tukemia oppositioryhmiä on Aleppon länsipuolella ja varsinaiset terroristiryhmät kuten al-Nusra ja Isis toimivat maan keski- ja itäosissa.
Suurvallat ovat yhtä mieltä siitä, että Isis ja al-Nusra ovat terroristijärjestöjä. Kysymys kuuluukin, mihin ryhmittymään Syyrian oppositiojoukot kuuluvat - heitä kutsutaan myös muun muassa kapinallisiksi. Yhdysvallat on tukenut oppositiota. Venäjän kuitenkin kerrotaan pommittaneen Isisin lisäksi juuri näitä oppositioryhmiä, jotka vastustavat al-Assadin valtaa.
YK:n Syyria-erikoislähettiläs Staffan de Mistura sanookin, että oleellista on nyt se, kenet määritellään terroristiksi.
– Keskeisin kysymys on nyt se, että kuka on terroristi ja kuka ei ole ja missä nämä terroristit sijaitsevat. hän sanoo.
– Terroristit on määritelty ISSG-ryhmässä. Ne ovat järjestöjä, jotka on listattu turvallisuusneuvostossa.
Muiden kohdalla kyse on siitä, kuinka he noudattavat päätöstä vihollisuuksien lopettamisesta.
Ryhmien määrittely voi olla vaikeaa, sillä esimerkiksi Syyrian suurimmassa kaupungissa (ennen sotaa) eli Aleppossa on noin 40 000 taistelijaa yli 50 erilaisesta oppositioryhmästä.
0:54
0:48