Syyrian siirtymäajan hallinnon johtoon pääministeriksi nimetty Muhammad al-Bashir lupasi keskiviikkona, että maan kaikkien uskonnollisten ryhmien oikeudet taataan.
Hän sanoi, että maan uusi johto on valmis yhteistyöhön kaikkien niiden kanssa, jotka eivät puolusta syrjäytettyä diktaattoria Bashar al-Assadia. Hän myös kutsui miljoonat sotaa paenneet syyrialaiset palaamaan takaisin kotimaahansa.
– Vetoan syyrialaisin ulkomailla: Syyria on nyt vapaa maa, joka on ansainnut kunniansa ja arvostuksensa. Tulkaa takaisin, hän sanoi italialaislehti Corriere della Seran haastattelussa.
Islamistiryhmä Hayat Tahrir al-Sham (HTS) syrjäytti Syyriaa vuosikausia hallinneen diktaattori Bashar al-Assadin viikonloppuna.
Lue myös: Saksa vetoaa Israeliin ja Turkkiin: Älkää vaarantako rauhanomaista vallanvaihtoa Syyriassa
Ryhmän islamistitausta on herättänyt huolta muun muassa uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksista Syyriassa.
Kidutukseen osallistuneille ei armahdusta
Uusi hallinto ilmoitti keskiviikkona myös, että se ei aio armahtaa vankien kidutukseen osallistuneita al-Assadin hallinnon jäseniä.
Syyrian vankiloista on vapautettu viime päivinä tuhansia vankeja, ja samalla järkyttävät tarinat vankiloissa tapahtuneesta kidutuksesta ovat nousseet maailman huomion kohteeksi.
Esimerkiksi pahamaineisessa "teurastamoksi" kutsutussa Saidnayan vankilassa tuhansien vankien on kerrottu kärsineen järjestelmällisestä kidutuksesta.
Samaan aikaan omaiset ovat jatkaneet läheistensä etsimistä vankiloista, sillä tuhannet ihmiset ovat kadonneet vuosien aikana maan vankiloihin. Monelle omaiselle on yhä epäselvää, ovatko heidän läheisensä kuolleet vai selvinneet vankilasta hengissä.
Lue myös: Tanska haluaa syyrialaispakolaiset takaisin Syyriaan – ministeri MTV:lle: "Tarjoamme 20 000 euroa"
Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön mukaan vuonna 2011 alkaneen sisällissodan aikana Syyriassa on pidätetty puoli miljoonaa ihmistä. Arviolta 100 000 ihmisen on arvioitu kuolleen joko kidutuksen tai kammottavien vankilaolojen vuoksi sodan aikana.
Ranska vaati Israelia vetämään joukkonsa
Ranska vaati keskiviikkona Israelia vetämään joukkonsa pois demilitarisoidulta puskurivyöhykkeeltä. Vyöhyke on erottanut Israelin kansainvälisen oikeuden vastaisesti miehittämät Golanin kukkulat Syyriasta.
Israel on kuitenkin tehnyt Syyrian vallanvaihdon jälkeen lukuisia iskuja Syyriaan ja vallannut myös demilitarisoidun puskurivyöhykkeen Golanin kukkuloilla.
– Millainen tahansa joukkojen sijoittaminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle rikkoo vuoden 1974 sopimusta -- Ranska pyytää Israelia vetämään joukkonsa vyöhykkeeltä ja kunnioittamaan Syyrian itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta, Ranskan ulkoministeriön edustaja sanoi.
Saksa taas vetosi Israeliin ja Turkkiin, jotta nämä eivät vaarantaisi Syyrian rauhanomaista vallanvaihtoa. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan Syyrian sisäistä dialogia ja siirtymää ei tule häiritä ulkopuolelta.