Presidentti al-Assadin hirmuhallinnon yllättävä kaatuminen vaatii nopeita liikkeitä myös diplomatian saralla.
Syyrian pääkaupunki Damaskoksessa juhlittiin perjantaina ilotulituksin presidentti Bashar al-Assadin kukistumista, kun maassa vietettiin ensimmäistä muslimien pyhäpäivää sitten vallankaappauksen.
Al-Assadin yli puoli vuosikymmentä kestänyt hirmuhallinto sai yllättävän lopun viime sunnuntaina, kun kapinallisten vikkelästi edennyt hyökkäys saavutti pääkaupungin. Presidentin syrjäytys on johtanut myös nopeisiin liikkeisiin diplomatian saralla.
Turkki on ilmoittanut avaavansa yli vuosikymmenen suljettuna olleen suurlähetystönsä Damaskoksessa lauantaina. Maa sulki Syyrian-suurlähetystönsä maaliskuussa 2012, vuosi sen jälkeen kun Syyrian sisällissota oli alkanut. Turkin hallitus vaati tuolloin al-Assadin eroa.
Qatarista on diplomaattilähteen mukaan sunnuntaina saapumassa Syyriaan delegaatio, joka tapaa väliaikaista hallintoa, valmistelee suurlähetystön uudelleenavaamista ja käy keskusteluja avustustoimitusten tehostamisesta. Muista arabivaltioista poiketen Qatar ei koskaan solminut uudelleen diplomaattisia suhteita al-Assadin kanssa vuonna 2011 alkaneen sisällissodan jälkeen.
2:36
"Syyrian kansa on yhtenäinen!"
Syrjäytetyn presidentin maastapakoon päättyi lähes 14 vuotta kestänyt ajanjakso, jonka aikana yli 500 000 ihmistä sai surmansa, epäiltyjä toisinajattelijoita vangittiin ja tapettiin ja miljoonat ihmiset joutuivat pakolaisiksi.
Kapinallisliittoumaa johtaneen Hayat Tahrir al-Sham -jihadistiryhmän johtaja Abu Mohammed al-Jolani kutsui syyrialaisia kaduille perjantaina osoittamaan iloaan.
Juhlat Damaskoksen kaduilla jatkuivat pitkään yöhön, kun tuhannet ihmiset riemuitsivat ja osa heilutti kolmitähtisiä itsenäisen Syyrian lippuja, joita kukaan ei uskaltanut kantaa al-Assadin hallinnon aikana. Iloiset väkijoukot huusivat: "Syyrian kansa on yhtenäinen!"
Vuoden 2011 kansannousun alkuaikoina demokratiaa kannattavat protestoijat antoivat perjantaisille kokoontumisille viikoittain uuden nimen. Al-Assadin kaatumisen jälkeinen ensimmäinen perjantai nimettiin voiton perjantaiksi.
Lue myös: Toimittaja pääsi Syyrian syrjäytetyn johtajan kotiin – kaaoksen keskellä vähäpukeisia kuvia ja raskauttavia asiakirjoja
Al-Assadin kuva sytytettiin tuleen
Väkeä kerääntyi myös muiden kaupunkien, kuten Homsin, Haman ja Idlibin kaduille ja aukioille. Maan toiseksi tärkeimmässä kaupungissa Aleppossa sadat ihmiset marssivat rentoutuneessa juhlatunnelmassa kaupungin keskusaukiolle, jossa sisällissodan aikana käytiin kiihkeitä taisteluita.
Suuri al-Assadia ja tämän isää, entistä presidenttiä Hafez al-Assadia esittävä taulu sytytettiin tuleen.
– Assadin isä ja poika sortivat meitä, mutta olemme vapauttaneet maamme vääryydestä, paikalla ollut valkopartainen poliisi sanoi.
39-vuotias Turkista Aleppoon palannut insinööri Ahmad Abd al-Majed kertoi vuodattaneensa monia ilon ja onnen kyyneleitä.
– Syyrialaiset ansaitsevat olla onnellisia, hän sanoi.
Eteläisessä Sweidan kaupungissa, jota asuttavat monet Syyrian druusivähemmistön edustajat, 77-vuotias Bayan al-Hinnawi kertoi, ettei koskaan uskonut, että tämä päivä koittaisi hänen elinaikanaan.
– Se on upea näky. Kukaan ei olisi voinut kuvitella, että näin käy, sanoi al-Hinnawi, joka on viettänyt 17 vuotta elämästään vankilassa.
2:03
Lue myös: Pahamaineisen syyrialaisvankilan entiselle johtajalle kidutussyytteet Yhdysvalloissa
Miten HTS alkaa johtaa maata?
Sunnimuslimien Hayat Tahrir al-Shamin (HTS) juuret ovat terroristijärjestö al-Qaidan Syyrian haarassa. Sen haasteena on nyt löytää tapa ottaa maan johtajuus haltuun.
Väliaikainen hallitus on pyrkinyt hillitsemään retoriikkaansa ja sanonut, että kaikkien syyrialaisten oikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta suojellaan.
Nimettömänä puhunut EU:n virkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle, että EU:n pyrkimyksenä on luoda kontakteja uuteen hallintoon lähitulevaisuudessa.
YK:n pakolaisjärjestö sanoi, että ensimmäiset viestit uuden hallinnon suunnalta ovat olleet rakentavia ja se oli pyytänyt järjestöä pysymään maassa.
Perjantaina verkon välityksellä tavanneet G7-maiden johtajat esittivät toiveen rauhallisesta ja järjestelmällisestä siirtymästä, jota määrittää osallistava poliittinen prosessi.
2:14
Lue myös: Syyrian uusi hallinto lupasi taata kaikkien uskontoryhmien oikeudet: "Palatkaa kotiin"
Syyrian perustuslaki ja parlamentti pois toiminnasta siirtymäkauden ajaksi
Israel ja Turkki jatkavat pommituksia
Samalla kun syyrialaiset juhlivat al-Assadin hirmuhallinnon päättymistä, kärsii suuri osa ihmisistä perustarpeiden puutteesta. Perjantaina EU kertoi toimittavansa Syyriaan Turkin kautta 50 tonnia terveystarvikkeita.
Sekä Israel että Turkki ovat samaan aikaan jatkaneet ilmaiskuja Syyriaan.
Perjantaina Israelin puolustusministeri Israel Katz kertoi ohjeistaneensa maan asevoimia valmistautumaan pysymään asemissaan Israelin ja Syyrian raja-alueen puskurivyöhykkeellä talven yli. Israel on kansainvälisen oikeuden vastaisesti miehittänyt Syyrian Golanin kukkuloita vuodesta 1967. Vuonna 1981 Israel liitti Golanin itseensä, mutta vain Yhdysvallat on tunnustanut Golanin osaksi Israelia.
Lue myös: YK:n pääsihteeri erittäin huolestunut Israelin ilmaiskuista Syyriaan
Löytyikö Unkarissa kadonnut yhdysvaltalaismies elossa Syyriasta?
2:50