Syyrian kurdit julistivat torstaina perustaneensa uuden hallintoalueen maan pohjoisosiin. Tämän pelätään mutkistavan Genevessä käynnissä olevia Syyrian rauhanneuvotteluja.
Syyrian hallitus ja tärkein oppositioryhmittymä ovat torjuneet kurdien ilmoituksen. Lisäksi sen uskotaan suututtavan naapurimaa Turkin. Myös kurditaistelijoiden tärkeä tukija Yhdysvallat on sanonut, ettei se tunnusta minkäänlaista kurdien itsehallinnollista aluetta Syyrian sisällä.
YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura luonnehti kurdien ilmoitusta uudesta hallintoalueesta mahdollisesti "vaaralliseksi", kertoi sveitsiläinen uutistoimisto ATS.
Kurdien hallinnassa on yli 10 prosenttia Syyrian maa-alueesta ja kolme neljäsosaa Syyrian Turkin vastaisesta rajasta.
Syyrialaista kurdiryhmää YPG:tä pidetään yhtenä tehokkaimpana ääriryhmä Isisiä vastaan taistelevista ryhmistä.
"Ilmoitus oli poliittinen viesti"
Tähän asti kurdit eivät ole päässeet mukaan Syyrian rauhanneuvotteluihin Turkin vastustuksen takia. Turkki pitää YPG:tä turkkilaisen Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) alajärjestönä. Turkissa PKK on julistettu laittomaksi.
Washingtonissa työskentelevä analyytikko Mutlu Civiroglu kuvaili kurdien ilmoitusta poliittiseksi viestiksi.
– (Se on viesti) YK:lle, Yhdysvalloille, Venäjälle ja etenkin Genevelle, että jos te sivuutatte meidät, me aiomme päättää itse tulevaisuudestamme, Civiroglu sanoi.
Uusin rauhanneuvottelujen kierros Genevessä alkoi maanantaina, ja tarkkailijoiden mielestä ilmapiiri on nyt ollut entisiä kierroksia rakentavampi muun muassa osittaisen tulitauon takia.
Neuvottelut kuitenkin mutkistuivat keskiviikkona, kun Staffan de Mistura tapasi ensi kertaa Venäjä-myönteisen opposition edustajat, niin kutsutun Moskova-ryhmän, joka on vaatinut päästä mukaan neuvottelupöytään.
Syyrian suurin oppositiota edustava ryhmittymä HNC on vaatinut, ettei opposition edustajien määrää lisätä. Se haluaa olla ainoa opposition edustaja neuvotteluissa. YK ei ole selventänyt, mikä rooli Moskova-ryhmällä on.
1:27