Syyt pahoinvoinnin taustalla jäävät piiloon – "Syynä suomalaisten monimutkainen suhtautuminen alkoholiin"

0:57img
Terveydenhuollon ammattilaisilla on vaikeuksia nostaa päihdeasiat esille potilastyössä.
Julkaistu 16.07.2020 08:14
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Alkoholi ja muut päihteet ovat merkittävä tekijä noin kolmanneksessa masennustapauksista. Tämä selviää Käypä hoito -suosituksista. Tästä huolimatta terveydenhuollon ammattilaisilla tahtoo olla vaikeuksia ottaa asiaa puheeksi.

Huonoa vointiaan kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta tai univaikeuksia valittavaa potilasta yritetään toki auttaa, mutta osalla ammattilaisistakin on vaikeuksia ottaa alkoholin käyttöä puheeksi.

– Taustalla on suomalaisten kaksijakoinen ja monimutkainen suhtautuminen alkoholin käyttöön, arvioi päihdelääketieteen ylilääkäri Harri Seppälä Terveystalosta. 

Koulutusta lisää

Päihdelääketieteen ylilääkäri Harri Seppälä sanoo, että asiaan voidaan puuttua lisäämällä päihdelääketieteen koulutusta terveydenhuollon opintoihin. Lisäkoulutusta pitäisi toki tarjota myös jo työssä oleville alan ammattilaisille.

– Tarvitaan selkeitä ja konkreettisia neuvoja ja keinoja, kuinka ottaa alkoholin käyttö puheeksi, sanoo Seppälä.

– En usko, että potilaat siitä mielensä pahoittavat. Alkoholin käytöstä kysyminen kuuluu perusterveydenhuoltoon, sanoo Seppälä.

Huonovointisuuden todellisen juurisyyn löytäminen sekä mahdollisimman varhainen hoito hyödyttäisi yksittäisen ihmisen lisäksi myös yhteiskuntaa.

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi