Psykiatri mullistaisi masennuksen hoidon: "Myös kehollinen sairaus"

Lääketieteen lisensiaatti ja psykiatri Mari Archer havaitsi väitöstutkimuksessaan, että alkoholin käyttö ja ylipaino lisäävät masennuspotilaiden matala-asteista tulehdusta. Uutisaamussa vieraillut tutkija toivoo, että tieto masennuksen biologisesta luonteesta heijastuu myös sen hoitoon.

Masennus on yleinen sairaus, josta kärsii jossakin elämänsä vaiheessa ainakin kuudesosa väestöstä. Masennus ei ilmene vain mielessä ja toimintakyvyssä vaan voi aiheuttaa jopa kehon toimintojen muutoksia.

Masennuksen taustalla vaikuttavia biologisia mekanismeja tutkitaan enenevissä määrin. Lääketieteen lisensiaatti Mari Archer on omassa väitöstutkimuksessaan havainnut, että masennusta potevan elimistössä on samanlaisia tulehdusmuutoksia kuin muissakin yleisissä kansantaudeissa, kuten ylipainossa, diabeteksessa sekä sydän- ja verisuonisairauksissa.

– Eli masennus on myös kehollinen sairaus, ja se yhdistyy moniin muihin laajoihin kansansairauksiin, joka se itsessäänkin tietysti on, Uutisaamussa vieraillut Archer sanoo.

Yhteys masennuksen ja matala-asteisen tulehduksen välillä on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Kimmokkeen omalle tutkimukselleen Archer kertoo saaneensa työstään. Psykiatri tapaa valtavasti masennuspotilaita. Heitä hoitaessaan hän on havainnut alkoholin käytön vaikuttavan selvästi siihen, miten ihminen toipuu masennuksesta. Jos alkoholi maistuu, masennus pitkittyy.

Keho ja mieli eivät ole toisistaan irrallaan

Ihminen on psykofyysinen olento, keho ja mieli eivät ole toisistaan irrallaan.

Terveelliset elämäntavat ovat osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja esimerkiksi Välimerellisen ruokavalion on havaittu olevan yhteydessä miesten hieman pienentyneeseen masennusriskiin. Vastaavana ruokavalio myös hillitsee elimistön matala-asteista tulehdusta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Toisaalta masentuneena ihmisellä ei välttämättä ole voimavaroja tehdä terveellisiä valintoja. Masennuspotilaat ovat alttiimpia juomaan paljon alkoholia, syömään runsasrasvaista ruokaa ja liikkumaan vähemmän, Archer listaa. Kaikki nämä tekijät aiheuttavat biologisia muutoksia ja lisäävät elimistön tulehdustilaa.

Archer näkee, että yhteys elintapojen ja masennuksen välillä kulkee molempiin suuntiin.

– Jopa kolmasosa alkoholin suurkuluttajista on samanaikaisesti masentuneita, että ihan jo pelkästään päihdehäiriöstäkin voi käynnistyä masennus, Archer sanoo.

Hän varoittaa, että alkoholin käyttö voi jo yllättävän pienissä määrin vaikuttaa masennukseen. Niin sanottu sosiaalinen juominen voi helposti yltyä suurkulutuksen puolelle. Myös muut päihteet, kuten kannabis ja vahvat huumeet, altistavat masennukselle ja pitkittävät toipumista.

Tunnista korkean toimintakyvyn masentuneisuus – videolla kerrotaan, mitä oireita tulisi tarkkailla. Juttu jatkuu videon alla.

Tunnista korkean toimintakyvyn masentuneisuus – tarkkaile näitä oireita 0:40
Katso video: Arki kulkee, mutta mikään ei tunnu miltään? Tällainen on salakavala korkean toimintakyvyn masennus.

Masennukseen laaja-alaisempaa hoitoa

Kansantaudit heikentävät ihmisten elämänlaatua ja tulevat kalliiksi yhteiskunnalle. Sekä epäterveelliset elintavat että niihin liitetty matala-asteinen tulehdus altistavat esimerkiksi tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille.

Biologisen luonteensa vuoksi masennusta tulisi Archerin mielestä hoitaa laaja-alaisemmin myös elintavat huomioiden. Hän kehottaa hoitavia tahoja keskustelemaan potilaan kanssa rutiininomaisesti alkoholin käytöstä, ruokavaliosta, liikunnasta ja myös painosta. Painosta tulisi puhua neutraalisti ilman syyllistämistä.

– Painoon liittyy biologisia muutoksia rasvakudoksessa eikä puhe ole kehonkuvasta tai kauneusihanteesta, Archer sanoo.

Potilasta tulisi ohjeistaa kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä terveellisiä elintapoja. Lisäksi Archer peräänkuuluttaa koko terveydenhuollon läpäisevää ennaltaehkäisevää työtä, kuten lasten liikuntaharrastuksiin ja päihdetyöhön panostamista.

Tieto kasvattaa ihmisten motivaatiota tehdä elämäntapamuutoksia, minkä vuoksi tarvitaan myös ymmärrystä levittävää keskustelua yhteiskunnassa.  

Archer väittelee Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 25.3.2022.

Lähteenä myös: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat