- Miksi viranomaiset eivät ihmetelleet Vilja Eerikan hiljaisuutta, syyttäjä Tuire Tamminiemi kummasteli oikeussalissa.
Yksitoista virkamiestä on syytteessä sen takia, että he syyttäjän mukaan laiminlöivät virkavelvollisuutensa 8-vuotiaan lapsen suojelussa. Kaikki virkamiehet kiistivät tahallisen rikoksen.
Vilja Eerika oli ollut koko elämänsä lastensuojelun asiakkaana. Syyttäjä esitteli pitkän listan viranomaisten tekemisiä tai tekemättäjättämisiä, joissa olisi voitu auttaa lasta. Virkamiehet eivät asettaneet isän kertomusta kyseenalaiseksi. Usein lasta itseään ei kuultu lainkaan.
Erityisesti syyttäjä kummasteli sitä, että miksi kukaan ei ihmetellyt lapsen hiljaisuutta tai haluttomuutta puhua kodin tapahtumista.
Muut jutut oikeudenkäynnistä:
- Sosiaalityöntekijän puolustus: "Vilja Eerikalta oli vaikeaa saada tietoja"
- Puolustukset: "Se ei ole vastaajien syy, vaan systeemin syy"
Yksi sosiaalityöntekijä puolustautui nimenomaan sillä, että lapselta oli vaikea saada tietoja. Lapsi kieltäytyi usein puhumasta kotiasioista tai kertoi niiden olevan salaisuus.
Syyttäjän mukaan viranomaisten olisi pitänyt miettiä sitä, että onko hiljaisuuteen syynä se, että aikuiset, isä tai äitipuoli olivat paikalla. Heidät tuomittiin äitienpäivänä 2012 tehdystä Vilja Eerikan murhasta.
Lasta pahoinpideltiin ja kiusattiin kotona pitkään.
Ei reagoitu
Syyttäjä kummasteli myös sitä, että kun lasta kerrankin kuultiin ilman vanhempia, niin tämän kertomukseen ei uskottu tai reagoitu.
Keväällä 2012 isä oli kertonut Vilja Eerikan vahingoittaneen itseään. Kun lääkäri keskusteli lapsen kanssa kahdestaan, tämä kiisti satuttamisen.
Tässä vaiheessa olisi syyttäjä Tamminiemen mielestä pitänyt herätä epäily pahoinpitelystä.
Samoin koululääkärin olisi syyttäjän mielestä pitänyt reagoida, kun lapsen kasvoissa, rinnassa ja selässä oli mustelmia. Koululääkäri ei kysynyt kodin olosuhteista.
Koululääkärin puolustuksen mukaan hänellä ei ollut tietoa väkivallasta, vaan Vilja Eerika oli tavattu ylipainon takia.
Sosiaaliviranomaisten esimiehen puolustus arveli, että isän huolehtivaiselta vaikuttanut toiminta hämäsi virkamiehiä.
Puolustukset pohtivat myös sitä vaihtoehtoa, että jos jostain yksittäisestä mustelmasta olisi tehty rikosilmoitus, niin olisiko se johtanut johonkin.
Virkamiehen oikeusturva?
Sosiaalityöntekijän puolustuksen mukaan virkamiehen oikeusturva joutuu jutussa koetukselle.
- Tämän jutun isoin kysymys on se, että syyllistyykö virkamies virkarikokseen, kun hän harkintavaltaansa käyttäessään päätyy lopputulokseen, joka osoittautuu vääräksi.
Oikeussalissa kiisteltiin myös lastensuojeluviranomaisten työtilanteesta. Puolustusten mukaan kiire oli kova, mutta syyttäjän mukaan Vilja Eerikan asioita hoitaneessa tiimissä oli 28 lasta per työntekijä, kun suositus on kolmenkymmenen luokkaa.