Syyttäjä vaatii: Suurpetokeskuksen Sulo Karjalaiselle ehdollista vankeutta ja liiketoimintakielto

Kuvaparina arkistokuva Kuusamon Suurpetokeskuksesta sekä paikattu reikä.
Kuusamon suurpetokeskuksen perustajalle Sulo Karjalaiselle on luettu Oulun käräjäoikeudessa syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta. Kuvituskuva.
Julkaistu 23.10.2024 14:37

MTV UUTISET – STT

Kuusamon suurpetokeskuksen perustajalle Sulo Karjalaiselle on luettu Oulun käräjäoikeudessa syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Syyttäjän mukaan Sulo Karjalainen ja Kuusamon suurpetokeskuksen kirjanpitäjänä toiminut nainen olivat vuosina 2014–2020 laiminlyöneet yhtiön liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätöksen laatimisen kokonaan tai ainakin olennaisilta osin.

– Yhtiön kirjanpitoaineisto, eli tuloslaskelma, tase, pääkirja ja päiväkirja, tilikausilta 2013, 2014, 2015, 2016 ja 2018 on kätketty tai hävitetty kokonaan tai olennaisilta osiltaan siten, että niitä ei esitutkinnassa ole lainkaan saatu poliisiviranomaisen haltuun. 

Vaihtoehtoisesti tilinpäätöksen laatiminen kyseisiltä tilikausilta on laiminlyöty kokonaan, syytteessä sanottiin.

Syyttäjän mukaan väärien tietojen määrä yhtiön kirjanpidossa oli ollut "huomattavan suuri" ja ne olivat koskeneet suuria summia. Esimerkiksi kassamyynti oli syyttäjän mukaan kirjattu virheellisesti kokonaisuudessaan käteismyynniksi.

– (Todistajan) ottaessa kirjanpidon hoitaakseen syyskuun alusta 2020 lukien kirjanpidon mukainen käteiskassa on per 31.8.2020 ollut 285 255,46 euroa, vaikka todellisuudessa käteiskassa on ollut vain muutamia tuhansia euroja.

Syyttäjä vaatii syytetyille ehdollista vankeusrangaistusta sekä vähintään kolmen vuoden pituista liiketoimintakieltoa.

Lue myös: "Juuso-karhun kanssa kovasti halattiin" – Kuusamon Suurpetokeskuksessa hallinto-oikeuden välipäätös oli helpotus, työt jatkuvat talvisilla rutiineilla

"Kirjanpito yksin kirjanpitäjän vastuulla"

Karjalainen ja entinen kirjanpitäjä kiistävät syytteet käräjäoikeudelle toimittamissaan ennakkovastauksissa.

Karjalaisen mukaan Suurpetokeskuksen tuloslaskelmat ja taseet oli laadittu tilikausilta 2013–2016 ja 2018 ja ne oli myös toimitettu Verohallinnolle.

– Tilikautta 2013 lukuun ottamatta kaikki tilinpäätökset on myös rekisteröity kaupparekisteriin. Poliisiviranomainen olisi halutessaan saanut tuloslaskelmat ja taseet esitutkinnan aikana tilaamalla ne toiselta viranomaiselta, Karjalaisen vastauksessa sanotaan.

Karjalainen kiisti myös, että olisi toimitusjohtajan asemassa laiminlyönyt laissa säädettyjä velvollisuuksiaan. Hänen mukaansa yhtiön kirjanpito oli yhtiön perustamisesta lähtien yksin syytetyn naisen vastuulla.

– Sulo Karjalaisella ei ole ollut minkäänlaista taloushallinnon osaamista -- Toimitusjohtajan on katsottava täyttäneen velvoitteensa kirjanpidon järjestämisen osalta silloin kun kirjanpito on annettu taloushallinnon ammattilaisen tehtäväksi, vastauksessa sanotaan.

Lue myös: Kuusamon Suurpetokeskuksen eläimiä ei ainakaan toistaiseksi siirretä tai lopeteta

"Kassakirjanpito sekava ja laaduton"

Nainen sanoi, että hänen tekemänsä kirjaukset perustuivat Karjalaiselta saatuihin tietoihin ja aineistoon. Ainakin vuosina 2019–2020 nainen sanoi pyytäneensä Karjalaista toimittamaan lisäselvitystä ja puuttuvia tositteita.

Kirjanpitomateriaalin nainen kertoi toimittaneensa vuosittain tilinpäätöskokousta varten mapeissa Kuusamoon, minne se hänen mukaansa jäi säilytykseen. Hän sanoi, että antoi poliisille hänellä olleet varmuuskopiot siitä sähköisestä kirjanpitoaineistosta, joka oli jäänyt hänen tietokoneelleen.

– Ilmeisesti teknisten ongelmien (mahdollisesti vastaajan käyttämän huomattavan vanhan kirjanpito-ohjelman) vuoksi kaikkien vuosien kirjanpitoaineistoa ei ole saatu avattua, vastauksessa sanotaan.

Vastauksen mukaan naisen avustaja oli kuitenkin saanut yhtiön tilinpäätösaineistot vuosilta 2014–2016 ja 2018 Patentti- ja rekisterihallitukselta.

Naisen vastauksessa sanotaan, että Sulo Karjalaisen vastuulla ollut kassakirjanpito oli ollut "sekava ja laaduton". Sen takia kassaa jouduttiin korjaamaan kauden lopussa pankkikorttisaamisten saldolla.

– (Syyttäjän) teonkuvauksessa annetaan ymmärtää, että vuoden 2020 tilikauden osalta olisi annettu ulkopuolelle virheellisiä tietoja kassan suuruudesta. Näinhän ei ole, vaan edellä mainittua pankkikorttisaamisten korjausta ei oltu vain tehty siinä vaiheessa, kun todistaja otti kirjanpidon hoitaakseen tilikauden ollessa kesken, vastauksessa sanotaan.

Lue myös: Kommentti: Iso osa Suurpetokeskuksen eläimistä on sairaita – miksi eläintarha päästettiin tähän kuntoon?

Erillinen tutkinta eläinten kohtelusta

Kuusamon suurpetokeskus nousi otsikoihin keväällä 2022, kun kaksi keskuksen karhuista karkasi ja toinen niistä kävi Karjalaisen kimppuun.

Keskuksen oloja selvittänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) vaati keskukselta parannuksia eläintenpitoon. Syksyllä 2022 avi peruutti keskuksen eläintarhaluvan, koska se katsoi keskuksen rikkoneen eläinsuojelulainsäädännön vaatimuksia. Syksyllä 2023 Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin kumosi avin päätöksen eläintarhaluvan peruuttamisesta ja tänä vuonna loppukesästä keskus avasi jälleen ovensa vierailijoille.

Poliisin esitutkinta eläinten oloista alkoi kesällä 2022. Poliisi on tutkinut keskuksen toiminnassa epäiltyä törkeää eläinsuojelurikosta ja luonnonsuojelurikosta. Asia on syyteharkinnassa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos