Taidehallin entinen johtaja Jan Förster osteli Helsingin Taidehallin Säätiön kortilla muun muassa veneilytarvikkeita ja työhönsä liittymättömiä elokuvia, katsotaan säätiön tilaamassa erityistilintarkastuksessa.
Taidesäätiö ilmoitti toukokuussa, että oli tehnyt joulukuussa poliisille tutkintapyynnön entisen johtajansa toimista. Säätiön käsityksen mukaan Förster syyllistyi taloudellisiin väärinkäytöksiin, joiden mittakaava on toistasataatuhatta euroa.
Förster työskenteli Taidehallin johdossa vuodesta 2013 vuoden 2021 toukokuuhun. Hän oli saanut huhtikuussa 2020 varoituksen "realisoituaan säätiön varallisuutta ilman hallituksen lupaa". Vuoden 2021 huhtikuussa Försterilta otettiin pois säätiön luottokortti.
MTV Uutiset kertoo epäillyn nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on toiminut vastuullisessa tehtävässä.
Veneilykuluja ja outo lentolippu
Epäillyt väärinkäytökset selvisivät Taidehallin sisäisissä selvityksissä. MTV Uutisten näkemässä erityistarkastuksesta käy ilmi, ettei ex-johtajan maksuaikakortilla tekemistä ostoista ollut juuri saatavilla kuitteja tai muita tositteita. Tämän vuoksi selvityksen tekijöillä oli vaikeuksia selvittää korttiostojen tai tilinostojen asianmukaisuutta.
Huomattavan suuri osuus laskuista koski taksimatkoja, joita oli useita kuukaudessa. Kuiteista ei kuitenkaan pystynyt päättelemään matkojen tarkoitusta tai liittymistä säätiön toimintaan. Myös ulkomaanmatkoihin liittyviä kuluja oli paljon. Erityistä huomiota tarkastuksessa herätti se, että yksi lentolippu oli hankittu muun kuin ex-johtajan nimiin. Lentolipun haltijan sukunimi viittasi tarkastuksen tekijöiden arvion mukaan siihen, että lippu olisi hankittu ex-johtajan sukulaiselle.
Laskuista kävi ilmi myös huomattava määrä ostoksia päivittäis- ja käyttötavarakaupoista, joiden yhteyttä säätiön toimintaan ei saatu selville. Korttia oli käytetty myös useissa veneilyyn ja veneen huoltoon liittyvissä ostoissa, minkä lisäksi tarkastajien huomion kiinnittivät ostot puutarha-alan liikkeissä. Ostoja oli myös tehty tennisyrityksissä, kauneuskeskuksessa ja Levillä.
Erityistarkastuksessa tiedusteltiin muun muassa eräältä veneilyalan yritykseltä laskuista, joista oli tositteet säätiön kirjanpidossa. Vastauksessa kävi ilmi, että yritykseltä ei ollut lähtenyt kyseisellä numerolla laskua säätiölle, vaan lasku oli lähtenyt ex-johtajalle. Tämä vahvistaa epäilyä, ettei lasku liittynyt Taidehallin toimintaan, vaan entisen johtajan omiin kuluihin.
Ravintolatarjoiluja yhdelle ja lastenelokuvia
Säätiön kortilla oli erityistilintarkastuksen mukaan maksettu useiden satojen eurojen hammaslääkärikulut, vaikka palvelu ei kuulunut Försterin johtajasopimukseen.
Tarkastuksessa kiinnitettiin huomiota myös alkoholiostoihin, kokoustarjoiluihin sekä kahvila- ja ravintolakäynteihin, joille ei löytynyt selitettä.
– Euromääristä ja saatavilla olleista tositteista voi saada käsityksen, että entinen johtaja on käynyt syömässä yksin, tai ostanut yhdelle ruoan, joista aiheutui säätiölle kuulumattomia kuluja, tarkastuksessa arvioidaan.
Säätiön kortilta meni myös kuukausimaksuja, kuten iTunes-maksuja kirjoista ja dokumenteista. Erityistä huomiota herättivät Applelta tehdyt ostot, joissa laskujen selitteenä oli taidealaan liittyviä dokumenttielokuvia ja äänikirjoja. Selite asettui kuitenkin erikoiseen valoon tarkastuksessa.
– Laskujen yhteydessä olevat linkit avautuvat kuitenkin suurelta osin erilaisiin lastenelokuviin sekä toiminta- tai komediaelokuviin, tarkastuksessa todetaan.
”Käyttänyt säätiön luottokorttia omiin menoihinsa”
Viime vuoden toukokuun alussa tehdyssä, erityistarkastusta edeltäneessa muistiossa katsotaan, ettei rahaliikenne ja kirjanpito ollut asianmukaista.
– Johtajan säätiöltä nostamien kateisvarojen käyttö on ollut huolimatonta ja dokumentoimatonta. Sitä on jälkeenpäin enää mahdotonta täysin luotettavasti selvittää. Johtaja on käyttänyt säätiön luottokorttia omiin menoihinsa ja luottokorttiostojen tositteiden säilyttäminen on ollut puutteellista.
Erityistarkastuksen aikaan ex-johtaja oli itsekin vuonna 2021 katsonut maksaneensa kortilla omia kulujaan, ja palauttanut säätiölle noin 10 000 euroa.
Helsingin poliisi tiedotti toukokuussa, että se epäilee yhtä ihmistä alustavasti törkeästä maksuvälinepetoksesta, törkeästä kavalluksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä esimeriksi säätiön luottokortin väärinkäyttöepäilyjen vuoksi. Heinäkuun loppupuolella tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo, että esitutkinta on yhä alkuvaiheessa, eikä poliisilla ole asiasta uutta tiedotettavaa.
Lue myös: Poliisi epäilee Taidehallin entistä johtajaa törkeistä talousrikoksista – tästä tapauksessa on kyse
Epäily heräsi, kun selitykset eivät tyydyttäneet
Helsingin Taidehallin säätiön hallituksen puheenjohtaja Kai Huotari kertoo, että epäilyt silloista johtajaa kohtaan heräsivät keväällä 2021, kun edellisen vuoden tilinpäätöstä oltiin valmistelemassa.
– Meidän entisen johtajan luottokortin käytön osalta hänen antamansa selvitykset eivät olleet kaikilta osin tyydyttäviä. Pyysimme tämän johdosta tilintarkastajaa kiinnittämään erityistä huomiota hänen luottokortin käyttöönsä, Huotari kertoo.
Tilintarkastajan huomioista syntyi muistio, jossa kerrottiin Försterin käyttäneen Taidehallin luottokorttia omiin menoihinsa.
– Kun se muistio valmistui, niin oli ilmiselvää, ettei hänellä ollut enää edellytyksiä jatkaa tehtävässään.
Muistiota seurannut erityistilintarkastus toi ilmi epäiltyjen väärinkäytösten alkaneen huomattavasti aiemmin. Väärinkäytösten epäillään tapahtuneen vuosina 2014–2021.
”Onhan se valtava pettymys”
Huotari kuvailee tapahtumien olevan äärettömän valitettavia ja kuvaili päällimmäistä tunnetta asioiden paljastuessa tyrmistykseksi.
– Kun pitkäaikaisen työntekijän toiminnasta ilmenee tällaisia epäiltyjä väärinkäytöksiä, niin onhan se valtava pettymys, hän kertoo.
Nykyään Taidehallilla on uusi johtaja ja Huotari kuvailee tilannetta hyväksi. Taloushallinnon prosessien parantamista kuitenkin jatketaan, eikä parantaminen hänen arvionsa mukaan lopu koskaan. Opetuksena hän pitää sitä, että hyvän hallintotavan noudattaminen on keskeistä suuresta pienimpäänkin organisaatioihin.
– Kyllähän tällaisiin epäiltyihin väärinkäytöksiin liittyy olennaisesti se, että niitä yritetään toteuttaa sellaisella tavalla, että niitä on mahdollisimman vaikea saada selville. Uskon, että kun on systemaattiset prosessit, niin niiden kautta nämä väärinkäytökset tulevat ajan oloon esiin, Huotari sanoo.
Hän korostaa myös, että kun väärinkäytösepäilyjä ilmenee, on niihin puututtava välittömästi, kuten Taidehalli toimi. Nyt Taidehalli haluaa antaa työrauhan poliisin esitutkinnalle.
Taidehallin toimintakertomuksen mukaan sen tuloista noin 30 prosenttia koostuu sen Helsingin kaupungin ja opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustuksista. Taidehallin omistaa yksityinen säätiö, jonka taustalla ovat taiteilija- ja taidejärjestöt.
MTV Uutiset ei tavoittanut Försteriä kommentoimaan aihetta.
Juttua korjattu 26.7.2022 kello 13.01: Varoituksen Förster sai jo vuonna 2020 ja säätiön kortti häneltä poistettiin vuotta myöhemmin.