Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta viidelle ihmiselle Venäjän valtioon kohdistuneesta epäillystä miljoonapetoksesta Helsingissä. Juttua alettiin käsitellä keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.
Venäjän kiinteistöomistuksia ulkomailla hallinnoiva yhtiö myi 2010-luvun alussa vaihtokaupalla espoolaisyhtiölle 64 kiinteistöä ja asunto-osaketta, joista suurin osa sijaitsee Helsingin kantakaupungissa.
Mukana oli muun muassa Venäjän Saksalta sotakorvaukseksi saamia kohteita. Vastineeksi se sai espoolaisyhtiöltä noin 9 miljoonan arvoiseksi arvioidun toimistotalon Helsingin Lauttasaaresta.
Hinta nousi yhdessä päivässä yli 5 miljoonaa
Espoolaisfirma myi 64 kiinteistöä ja asunto-osaketta eteenpäin noin 14,6 miljoonan euron kauppahinnalla samana päivänä, kun sai kiinteistöt haltuunsa.
Syyttäjän mukaan kiinteistöjen hinta nousi tällä perusteella yhdessä päivässä yli 5,5 miljoonaa euroa.
Syyttäjän mukaan alihinnan ja markkinahinnan erotuksesta espoolaisyhtiön johtaja olisi siirtänyt noin 4,5 miljoonaa euroa Sveitsissä toimivalle konsulttiyhtiölle, jonka epäillään jakaneen varoja kiinteistökauppoihin osallistuneille.
Syyttäjän mukaan kauppojen järjestelyyn osallistuneet ovat syyllistyneet törkeään petokseen.
Päätekijänä tuomittu mies ei pääse Venäjältä
Jutun tekee erikoiseksi se, että koko vedätyksen takana on venäläisen tuomioistuimen mukaan Venäjän kiinteistöyhtiön 61-vuotias pääjohtaja.
Hän on jo istunut jutusta Venäjällä neljän vuoden vankeustuomion. Hänet on myös tuomittu 14,5 miljoonan vahingonkorvauksiin itärajan toisella puolella korkeinta oikeutta myöten.
Silti Venäjä vaatii muiden syytettyjen ohella myös häneltä edelleen vahingonkorvauksia Helsingin käräjillä.
Venäjä on kuitenkin asettanut hänet matkustuskieltoon, joten hänellä ei ole mahdollisuutta osallistua oikeudenkäyntiin paikan päällä. Myöskään hänen olinpaikkansa ei ole tiedossa, eikä häntä ole saatu edes haastettua käräjille.
Syytetyt kiistävät rikoksen
Syytettynä Suomessa ovat espoolaisyhtiön johtaja ja hänen poikansa, kiinteistöistä hinta-arvion tehnyt mies, syyttäjän mukaan pääjohtajan yhteyshenkilönä Suomessa toiminut mies ja kiinteistökaupan valmisteluun ja toteuttamiseen pääjohtajan valtuuttamana syyttäjän mukaan toiminut mies.
Toinen syytetyistä venäläismiehistä on tällä hetkellä kertomansa mukaan Pietarissa, eikä selkävaivojen takia voi matkustaa Suomeen. Oikeus pohtii hänen kuulemistaan etänä esimerkiksi Suomen-konsulaatista.
Tämä on poikkeuksellista, sillä syytettyjä ei yleensä kuulla etänä.
Kaikki kiistävät syytteen. Espoolaismiehet sillä perusteella, että Venäjän valtio, jota myös petoksesta tuomittu pääjohtaja on edustanut, on vastannut kaupan hyväksymisestä omalta puoleltaan.
– Tämä on ollut normaali vaihtokauppa. Jos joku siellä toisella puolella töppää, se on heidän ongelmansa, syytetty espoolaisjohtaja sanoi oikeussalin ulkopuolella.
Venäläisyhtiössä toimineet miehet taas kertovat vain totelleensa johtajan määräyksiä. Kiinteistöjen hintoja arvioinut mies ei mielestään ole vastuussa siitä, miten hänen tekemiään hinta-arvioita on käytetty.
Kaikki kiistävät myös toimineensa yhteistyössä pääjohtajan kanssa, joka on ollut Venäjän valtion palkkalistoilla.