Syytteet väkivaltaisesta mellakasta kaatuivat – Jesse Torniaiselle vankeutta pahoinpitelyistä

Jyväskylä2
Keski-Suomen käräjäoikeudessa on käsitelty Jyväskylän väkivaltaista mellakkaa vuoden 2015 elokuultaStr / Lehtikuva
Julkaistu 21.04.2017 15:26(Päivitetty 21.04.2017 17:26)

MTV UUTISET - STT

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteet väkivaltaisesta mellakasta ja sen johtamisesta Jyväskylän uusnatsimellakkajutussa.

Osa syytetyistä tuomittiin Jyväskylän Sokoksella tehdyistä pahoinpitelyistä tai muista rikoksista.

Pisimmän tuomion, 50 päivää ehdotonta vankeutta, sai Jesse Torniainen, joka syyllistyi kahteen pahoinpitelyyn. Syyttäjä vaati Torniaiselle myös tuomiota väkivaltaisen mellakan johtamisesta.
Mellakan johtamisesta syytettiin myös kahta muuta miestä, jotka niin ikään tuomittiin muista rikoksista. Toinen heistä sai 30 päivää ehdollista vankeutta haitanteosta virkamiehelle ja toinen ampuma-aserikoksesta 60 päiväsakkoa eli 480 euroa maksettavaa.

Viidelle muulle jaettiin ehdollisia vankeustuomioita pahoinpitelyistä tai haitanteosta virkamiehelle. Kymmenen syytteet kaatuivat kokonaan.

Maassa makaavia potkittiin ja lyötiin 

Toissa vuoden elokuussa tehtyjen pahoinpitelyjen kohteena oli kolme ihmistä, joista yksi oli Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri. Poliisi ja sittemmin syyttäjä ovat epäilleet uusnatsien tunnistaneen hänet.

Oikeudessa käytiin läpi tapahtumien kulkua muun muassa valvontavideoiden ja todistajien kertomusten avulla. Joukko uusnatseja oli kokoontunut Asemakadun ja Vapaudenkadun risteyksessä ja edennyt Sokokselle, jonka ovien edessä kaksi joukon jäsentä esti poliiseja pääsemästä sisään. Apuna tässä käytettiin ainakin kilpeä.

Videokoosteen perusteella pääosa syytetyistä jäi Sokoksen ulko-oven luokse. Ensimmäisenä meni sisään ja viimeisten joukossa tuli ulos Torniainen, joka oli sisällä noin 45 sekuntia. Lyhyessä ajassa pahoinpideltiin kahta maassa makaavaa miestä lyöden ja potkien päähän ja vartaloon. Lisäksi lyöntejä ja potkuja osui naiseen, joka yritti suojata maassa makaavaa miestä.

Oikeus perusteli mellakkasyytteiden hylkäämistä sillä, että liikkeellä ollut joukko ei muodostanut laissa tarkoitettua väkijoukkoa. Väkeä oli väkijoukoksi liian vähän. Lisäksi oikeus katsoi, että hallituksen esityksessä väkijoukolla tarkoitetaan joukkoa, jonka jäseniä ei voi helposti yksilöidä. 

Syytettynä oli 22 henkilöä. Lisäksi poliisi otti kiinni 16, jotka rajattiin esitutkinnan ulkopuolelle.

Lipputangot ja kilvet annettiin pitää 

Oikeus määräsi tuomitut maksamaan pahoinpitelyjen uhreille 1 500 euron, 600 euron ja 400 euron kärsimyskorvaukset. Syyttäjän vaatimukset lippujen, lipputankojen ja kilpien menettämisestä valtiolle hylättiin. Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että liput ja kilvet olisivat erityisen soveliaita tahallisen rikoksen tekemiseen. 

Torniainen on aiemmin käräjillä tuomittu Helsingin asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankilaan. 
Osa syytetyistä myönsi pahoinpitelyn, mutta kaikki kiistivät mellakan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa