Näyttelijä Tab Hunter nousi julkisuuteen Hollywoodin kultapoikana 1950-luvulla. Vuosikymmeniä kaksoiselämää viettänyt tähti oli kuollessaan 86-vuotias.
VIDEO: Tab Hunter: "Olen, mikä olen"
Näyttelijä ja laulaja Tab Hunter (oikealta nimeltään Arthur Andrew Kelm) kuoli sydänkohtaukseen sunnuntaina 8. kesäkuuta. Hunterin puoliso Allan Glaser vahvistaa suru-uutisen Varietylle.
Hunter oli vaaleine hiuksineen, sinisine silmineen ja valkoisine hampaineen yksi Hollywoodin valovoimaisimmista tähdistä 1950-60-luvuilla. Hänet muistetaan erityisesti roolistaan Damn Yankees -elokuvassa (1958).
Suosion huipulla Hunterin uraa varjostivat huhut homoudesta. 1950-luvulla homous oli tabu ja huhut olivat vaarassa päättää Hunterin uran. Kultavuosien jälkeen Hunterin tähti himmeni ja hän esiintyi kesäteattereissa sekä b-luokan lännenfilmeissä.
Pitkän suvantovaiheen jälkeen Hunter nousi uudelleen parrasvaloihin keski-ikäisenä, kun hän tähditti elokuvaa Polyester – julma maailma (1981). Hervoton komedia teki miehen tutuksi myös nuoremmalle yleisölle.
Hunter kertoi homoudestaan julkisuudessa vasta vuonna 2005 julkaistussa muistelmateoksessa Tab Hunter Confidential: The Making of a Movie Star. Kirjassa hän kuvailee sitä, miten hänen oli pakko pitää itsensä ja suhteensa salassa.
Hunter tapaili salaa muun muassa Psycho-elokuvassa näytellyttä Anthony Perkinsiä sekä taitoluistelija Ronnie Robertsonia. The Hollywood Reporterin kolumnissa Hunter kertoo, miten tuotantoyhtiö järjesti hänelle ja näyttelijäkollega Natalie Woodille treffejä, jotta lehdet voisivat kirjoittaa heidän suhteestaan ja vaientaa huhut homoudesta.
Lopulta kirjasta tehtiin myös dokumentti, jonka tuotti Hunterin kumppani Allan Glaser. Myyntimenestykseksi noussut elämäkerta teki Hunterista homoyhteisön ikonin. Rooli ei kuitenkaan ollut miehelle luonteva.
– Seksuaalisuudestani puhuminen ei ole koskaan tuntunut mukavalta. Dokumentissa se tuntui helpommalta, kun kirjasta oli kulunut jo muutama vuosi. Mutta ei se ole vieläkään mukavuusalueellani. Niin minut on kasvatettu, olen hyvin vanhanaikainen, Hunter totesi vuonna 2015.
Artikkelin yläosassa näkyvällä videolla Hunter kertoo, että Hollywood maalasi hänestä kuvan amerikkalaisena unelmana, johon homous ei sopinut.
– Olin Hollywoodin tuote. Minulle annettiin uusi nimi ja heitettiin sisään.
Lähteet: Variety, The Hollywood Reporter, Independent, The Guardian