Tabu-ohjelman Marjo menehtyi keuhkosyöpään kuvausten päättymisen jälkeen – yksi pysäyttävä keskustelu on yhä toisen osallistujan mielessä: "Se oli maaginen hetki"

Näin Tabu-kuvausten jälkeen menehtynyt Marjo kertoi keinoista, joita oli keksinyt nauttiakseen elämästä sairaudestaan huolimatta

Tabussa Marjon rinnalla esiintynyt Heli muistaa tämän ennen kaikkea aurinkoisena sekä sinnikkäänä persoonana, joka ei antanut vakavan sairautensa estää elämästä nauttimista.

Tabu-ohjelman toisen jakson aiheena nähtiin parantumattomasti sairaat, jossa tavattiin neljä ihmistä, joita jokaista aihe koskettaa. Jaksossa näyttelijä Pekka Strang  kohtasi nämä neljä ihmistä kolmen päivän mittaisella kartanolomalla ja aihepiiristä keskusteltiin sekä yhdessä että erikseen. Strang myös teki aiheeseen liittyen stand upia.  

Yksi jakson osallistujista ei valitettavasti ehtinyt koskaan nähdä valmista lopputulosta. Keuhkosyöpää sairastanut Marjo menehtyi syksyllä 2023 kuvausten päättymisen jälkeen.  

Ohjelman toinen osallistuja Heli, joka sairastaa itse keuhkoahtaumaa, on iloinen siitä, että sai tutustua Marjoon ohjelman puitteissa.

– Marjosta välittyi ihan alusta pitäen semmoinen mieletön positiivisuus ja elämänilo. Hän oli valtavan valoisa persoona, Heli muistaa.  

Heli muistaa erityisesti hetken, jolloin ohjelman osallistujat tapasivat toisensa kasvotusten ensimmäistä kertaa tuotannon pakettiautossa. Tuolloin eräs henkilön tuotannon väestä oli kysynyt, voisiko joku nelikosta toimittaa klaffitaulun virkaa, eli taputtaisi käsiään aina, kun kohtauksen kuvaaminen alkaa ja päättyy.  

Eikä kysymystä ehditty esittää edes loppuun, kun Marjo oli jo taputtanut käsiään, Heli muistaa.  

– Siitä tuli se juttu, että aina Marjo aina taputti sen klaffin, kun kuvaus laitettiin poikki tai aloitettiin. Aina Marjo teki sen, siitä tuli hänen juttunsa.  

Marjo nautti Helin mukaan erityisen paljon esimerkiksi uimisesta. Sitä ei juurikaan kuvauspäivien ohjelmaan olisi kuulunut, mutta Heli kertoo niin kuvausryhmän sekä kartanon henkilökunnan järjestäneen asiat niin, että he pääsivät Marjon kanssa yhdessä erikoisluvalla uimaan.  

Helin mukaan Marjo oli erittäin kekseliäs sen suhteen, kuinka hän pystyi yhä nauttimaan elämästä vaikeasta ja vakavasta sairaudestaan huolimatta. Kuvausten aikaan Marjo ei esimerkiksi enää sairautensa takia pystynyt nielemään ruokaa tai vettä.  

Ruuasta elämänsä aikana erityisen paljon nauttinut Marjo kertoi ohjelmassa keksineensä tähänkin asiaan keinon: hän pureskeli ja maisteli ruokaa voidakseen nauttia mauista, mutta sylki sen pois paperiliinalla peitettyyn kuppiin.  

– Se ei koskaan tapahtunut mitenkään huomiota herättävästi, vaan hienosti hän senkin teki. Itse ajattelin ensin, että pitääkö katsoa vaikka pois silloin, kun hän poistaa sen ruuan suustaan, mutta hän teki sen todella hienovaraisesti. Jälkeenpäin ajattelin, että vau, miten ihminen pystyy silti nauttimaan asioista.  

Yksi yhteinen hetki Marjon kanssa on ollut sellainen, joka on piirtynyt erityisen vahvasti Helin mieleen. Se oli yhtenä iltana kuvausten jälkeen, kun nelikko istuskeli yhdessä asuinrakennuksen parvekkeella.  

– Se oli jotenkin maaginen hetki. Marjo sanoi siinä, että jos hän ei ole paikalla, kun se jakso tulee ulos, niin muistakaa hänet ja muistakaa tämä hetki, Heli muistaa liikuttuneena.  

– Se oli todella pysäyttävä hetki. Jälkikäteen olen ajatellut, että ehkä hän tiesi.  

Heli kertoo nelikon haaveilleen siitä, että he pääsisivät katsomaan valmiin jakson kaikki yhdessä. Marjo olisi myös kovasti halunnut olla mukana tässä, mutta niin ei valitettavasti tapahtunut.  

Kuten Marjo, kaikki muutkin osallistujat ovat olleet sitä mieltä, että tuotannossa heitä kohdeltiin todella hyvin ja kunnioittavasti.

Ohjelmassa mukana oleminen oli todella tärkeää Marjolle. Hän toimi eläessään aktiivisena kokemusasiantuntijana, joka jakoi avoimesti omaa tarinaansa, toimien vertaistukena monille. Heli muistelee, että Tabu-kuvausten jälkeenkin Marjo oli ollut lähdössä ulkomaan matkalle osallistuakseen aiheen tiimoilta lääkärikonferessiin.  

Heli on itsekin Hengitysliiton kouluttama kokemustoimija ja pystyi sen takia samaistumaan todella paljon Marjoon ja tämän kokemuksiin: siihen, millaista on kertoa omasta sairaudesta julkisuuteen.  

– Hän teki todella paljon hyvää sen asian tiimoilta, Heli toteaa.  

Helin mukaan Marjolle oli äärimmäisen merkityksellistä myös se, että pääsi osallistumaan ohjelmaa varten kuvattuun stand up –iltaan, jonka osasia Tabu-jakson lomassa nähtiin. Heli kertoo Marjon odottaneen todella paljon sekä iltaa itsessään että muiden osallistujien näkemistä.  

Stand up –illassa Marjo kertoi muille olleensa sairaalassa edellisellä viikolla keuhkokuumeen takia. Hän ilmoitti kuitenkin, ettei olisi jättänyt iltaa ja muiden tapaamista väliin mistään hinnasta.  

– Marjo kertoi päättäneensä, että tulee vaikka sairaalakaavussa kontaten paikalle. Hän oli todella päättäväinen ja aivan ihana ihminen, Heli summaa. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat