Suomen salibandyn naisten maajoukkue Sveitsin Neuchatelin MM-kisoihin julkistettiin tiistaina. Joukkueessa on peräti 11 ensikertalaista, joiden joukossa kokeneemmat, mutta pahoista loukkaantumista kärsineet My Kippilä ja paluun MM-kaukaloon neljän vuoden tauon jälkeen tekevä Alisa Pöllänen.
25-vuotias Pöllänen edustaa joukkueessa kokeneempaa kaartia. Hän oli mukana MM-kisoissa vuosina 2013 ja 2015. Tampereen kotikisoissa 2015 Pöllänen oli Suomen toiseksi tehokkain pelaaja Nina Rantasen jälkeen. Pöllänen teki kuudessa pelissä tehopisteet 8+2.
Tampereen Classicia edustava Pöllänen on kärsinyt uransa aikana lukuisista loukkaantumisista. Hän on käynyt läpi peräti seitsemän leikkausta. Suurimmat vammat ovat kohdistuneet polven ristisiteisiin. Viisinkertainen Suomen mestari oli mukana Classicin "kultaisessa sukupolvessa", josta kotikisojen ryhmän runko koostui. Tuosta ryhmästä suuri osa on lopettanut uransa ja päävalmentajakin on vaihtunut.
– Jotenkin sitä ei ole vielä edes kunnolla sisäistänyt, kun tavallaan tämä viimeinen puoli vuotta on mennyt todella nopeasti verrattuna esimerkiksi siihen, millaiset edelliset kaksi vuotta ovat olleet. On ollut vaikea reitti tähän pisteeseen. Täytyy sanoa, että olen ylpeä itsestäni, kun olen vielä tännekin asti pystynyt kipuamaan, Pöllänen kertoo MTV Urheilulle.
– Viimeiset kuukaudet ovat ehkä olleet henkisesti pahimmat, että aikamoinen stressi jopa ollut välillä päällä. Ei ole oikein tiennyt, että mitä kohti tässä ollaan menossa. Kaikkea on ollut paljon taustalla, että se henkinen puoli ei ole ollut niin paha kuin fyysinen. Se on kuitenkin se, joka tässä on täytynyt saada minttiin tällaisia pelejä ajatellen, Pöllänen jatkaa.
Parhaimmillaan kotimaan liigassa kaksi 44 tehopisteen kautta pelanneen Pölläsen viime ajat ovat sujuneet vaihtelevasti. Välillä on ollut hyviä ja välillä huonoja aikoja.
– Syksy ja pimeys ovat tuoneet oman lisähaasteensa. Tietenkin myös sellainen epävarmuus sen suhteen, kun ei tiedä, mitä on tulossa. Osaa odottaa joka päivä takapakkeja. Se tuo sen oman lisämausteensa siihen, mutta kuitenkin suhteellisen positiivisesti on menty eteenpäin. Ei ole tässä enää mitään menetettävää, Pöllänen sanoo.
Ensimmäistä vaihtoaan arvokisoissa sitten vuoden 2015 MM-kisojen Pöllänen odottaa innolla.
– Tämä on kuitenkin pienimuotoinen mahdottomuus, että olen tässä. Se on varmasti itselleni henkilökohtaisesti tärkeä hetki, Pöllänen toteaa.
"Hänellä on sellaista ratkaisukykyä, jota monella pelaajalle ei ole"
Suomen maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen avaa Pölläsen valinnan taustoja.
– Alisa on ollut joukkueessa jo vuonna 2013. Hän tuli silloinkin kotikisoihin 2015 loukkaantumisen jäljiltä. Itselle oli alusta alkaen selvää, että jos projekti kuntoutumisen kanssa onnistuu, niin on hyvin vahvasti kisoihin lähdössä. Hänellä on sellaista ratkaisukykyä, jota monella pelaajalle ei ole. Olin viikonloppuna seuraamassa heidän otteluitaan ja vakuutuin. Näin sitä, mitä olin nähnyt viimeksi 2-3 vuotta sitten ja totesin, että tuota halutaan nähdä Neuchatelissakin, Kurronen sanoo.
Suomen joukkueella on käynnissä sukupolvenvaihdos. Uutta sukupolvea edustaa muiden muassa vasta 16-vuotias Suvi Hämäläinen. Pölläsen valintaan on myös vaikuttanut kokeneen pelaajan tausta.
– Se on tietysti yksi tekijä, joka vaikuttaa. Tähän ryhmään tarvitaan tietty määrä kokemusta ja nyt on mielestäni sopiva kombo, Kurronen toteaa.
– Nyt ollaan ensimmäistä kertaa siellä kokeneimpien mukana, kun on niin nuori joukkue. Se tuntuu itseltä hiukan hassulta. Aina kun kentälle pääsee, niin näyttää, kuinka niitä pelejä kuuluu pelata, Pöllänen sanoo.
Pölläsen roolia ei olla vielä tarkemmin mietitty, sillä omassa sarjassa on vielä pelejä jäljellä ennen turnauksen alkua. Pöllänen on pelannut tällä kaudella Classicin paidassa kuusi ottelua ja tehnyt kaksi maalia.
– Riippuu tietenkin siitä, että millainen on lopullinen kunto. Se on tietenkin ymmärrettävää, kun kesä on ollut vielä kuntouttavaa harjoittelua, niin sellaiset tehotreenit ja kovat pelit ovat jääneet vähemmälle. Katsotaan ihan rauhassa, mutta siitä olen varma, että hänelle on käyttöä, Kurronen kertoo.
– Ei ole varmastikaan mitään kärkiketjun roolia luvassa tällä historialla ja tällä ajalla, kun en ole ehtinyt pelaamaan hirveän montaa ottelua. Minulle on tärkeintä ja suuri kunnia olla ylipäätään mukana joukkueessa. Sillä roolilla ei ole minulle tällä hetkellä niin suurta merkitystä, Pöllänen toteaa.
Suomen joukkue sai Ruotsinkin suunnalta erinomaisia uutisia, kun erityisesti hylätystä ilmaveiviosumastaan 2015 MM-kisojen finaalin rankkarikisassa tunnettu Kippilä on mukana joukkueessa. Suomi on hävinnyt kaksi edellistä MM-finaalia Ruotsille rangaistuslaukauskisassa.
– Lääkäriltä on tullut lupa, että ei muuta kuin kisoihin vaan. Hän ehtii pelata muutaman pelin ennen kuin mennään, Kurronen toteaa.
Salibandyn MM-kilpailut käynnistyvät 7. joulukuuta.
Suomen joukkue:
Maalivahdit: Tiltu Siltanen SB-Pro, Krista Nieminen UH Beo (Sveitsi).
Puolustajat: Sanni Nieminen Classic, Laura Manninen Pixbo Wallenstam (Ruotsi), Mia Karjalainen Pixbo Wallenstam IBK (Ruotsi), Trine Sällström EräViikingit, Mia Vallenius Koovee, Inka Lampinen PSS, My Kippilä Kais Mora (Ruotsi).
Hyökkääjät: Sara Piispa UH Beo (Sveitsi), Suvi Hämäläinen Pirkkalan Pirkat, Meri-Helmi Höynälä SB-Pro, Johanna Homi Koovee, Ella Sundström PSS, Alisa Pöllänen Classic, Oona Kauppi IKSU (Ruotsi), Veera Kauppi IKSU (Ruotsi), Milja-Maria Saarikoski EräViikingit, Jenna Saario Kais Mora (Ruotsi), Sofia Leino TPS.
Päävalmentaja: Lasse Kurronen.
Suomi pelaa A-alkulohkossa Puolan, Saksan ja Sveitsin kanssa. Suomen lohko-ottelut: 7.12. Suomi–Puola, 8.12. Suomi–Sveitsi, 9.12. Saksa–Suomi.
12.–13.12. puolivälierät, 14.12. välierät, 15.12. sijoitusottelut ja mitalipelit.