Tähtitieteilijät ovat huolissaan siitä, että uudet satelliitit heikentävät kykyämme nähdä tähdet ja vaikeuttavat tieteellisten havaintojen tekemistä.
Huoli nousi sen jälkeen, kun Elon Muskin avaruusyhtiö SpaceX laukaisi 60 Starlink-hankkeensa satelliittia kiertoradalle viime viikolla. Laukaisun yhteydessä huomattiin, että satelliitit voi nähdä paljain silmin.
– Kärjistetysti on sanottu, että jos monet uusien megaverkostojen satelliiteista olisivat jatkuvasti yhtä kirkkaita, tulevaisuudessa ihminen näkisi enemmän satelliitteja kuin tähtiä, kertoi Alabaman yliopiston tähtitieteilijä Bill Keel AFP:lle.
Satelliittien kirkkaus on sittemmin vähentynyt sitä mukaa kun niiden suuntaukset ovat tasapainottuneet ja ne ovat jatkaneet nousuaan lopulliselle kiertoradalleen 550 kilometrin korkeudessa. Tämä ei ole kuitenkaan poistanut kaikkien tutkijoiden huolta siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Muskin yhtiö on vain yksi useista yrityksistä, jotka suunnittelevat avaruusalalle lähtemistä.
SpaceX moninkertaistamassa satelliittien määrän
SpaceX:n Starlink-hankkeen tarkoituksena on tarjota nopea internet-yhteys avaruuden kautta erityisesti ihmisille, jotka ovat perinteisten maayhteyksien ulottumattomissa. Yhtiön mukaan sen avaruuspohjaista laajakaistaverkkoa voi tulevaisuudessa käyttää missä päin tahansa maailmaa.
Tällä hetkellä maata kiertää kaikkiaan noin 2 100 aktiivista satelliittia, arvioi yhdysvaltalainen Satellite Industry Association.
Starlink aloittaa toimintansa, kun yritys on laukaissut avaruuteen 800 satelliittia. Hankkeen valmistuessa satelliitteja on suunnitelmien mukaan käytössä yli 12 000.
– Horisontin yllä on aina satoja (satelliitteja), ennustaa Jonathan McDowell astrofysiikan Harvard-Smithsonian-keskuksesta.
– Vaikutus on dramaattisempi, kun on kaukana kaupungista pimeällä alueella, ja tämä tulee ehdottomasti aiheuttamaan ongelmia joidenkin ammattitason astronomisten havaintojen kanssa.
Radiotähtitieteilijöiden työ vaarassa
Elon Musk kommentoi asiaa Twitterissä lupaamalla selvittää mahdollisuuksia satelliittien heijastavuuden vähentämiseksi. Hieman ristiriitaisesti hän lisäsi, että satelliittiverkostolla on "nollan prosentin vaikutus tähtitieteen kehitykselle".
Miljardööri kertoi myös, että nopean internetin tarjoaminen miljardeille heikommassa taloudellisessa asemassa oleville on kaikkien hyväksi.
Bill Keel iloitsi Muskin lupauksesta tutkia satelliittien heijastavuutta, mutta ihmetteli, miksei asiaa ole selvitetty aiemmin. Hän myös lisäsi, että radiotähtitieteen parissa työskentelevät ovat muita astronomeja heikommassa asemassa.
Radiotähtitieteilijöiden aikaansaannosta oli muun muassa viime kuussa otettu kuva mustasta aukosta. He tukeutuvat taivaan kappaleiden elektromagneettiseen säteilyyn. Satelliitteja hallinnoivat yritykset eivät useinkaan tee riittävästi sen eteen, että heidän satelliittinsa eivät häiritsisi säteilyaaltojen havainnointia.
– On aiheellista yhtyä radioastronomikollegojen vaatimuksiin ennakoivasta ratkaisusta. Kyse ei ole vain ammatillisten intressiemme turvaamisesta, vaan myös yötaivaan suojaamisesta ihmisiltä niin pitkälle kuin se on mahdollista, Keel toteaa.