Tutkijat: Elon Muskin satelliitit tekevät radioteleskoopeista sokeita

Hollantilaisten tutkijoiden mukaan miljardööri Elon Muskin satelliittijärjestelmän lähettämät radioaallot estävät avaruuden havainnointia.

Tutkijoiiden mukaan Muskin maailmanlaajuista nettipalvelua tarjoavien Starlink-satelliittien uusi sukupolvi häiritsee radioteleskooppeja aiempia malleja huomattavasti enemmän.

Hollannin radiotähtitieteen instituutin (ASTRON) mukaan maata kiertävien tuhansien satelliittien parvi käytännössä ”sokeuttaa” radioteleskooppeja ja saattaa estää näin tähtitieteellistä tutkimusta. 

Aiheesta uutisoi BBC. Starlink-satelliittijärjestelmän omistava SpaceX ei ole vastannut BBC:n tiedusteluun asiaan liittyen.

Starlink-järjestelmä tarjoaa maailmanlaajuista laajakaistaverkkoyhteyttä. Tämä on mahdollistanut nopeat verkkoyhteydet etenkin etäisillä seuduilla.

– Joka kerta, kun näitä (satelliitteja) laukaistaan tällaisilla (radioaaltojen) päästötasoilla, näemme vähemmän ja vähemmän taivaasta, kommentoi instituutin johtaja Jessica Dempsey.

Instituutin mukaan Starlinkin toisen sukupolven satelliittien aiheuttamien häiriöiden voimakkuus on peräti  32 kertaa suurempi kuin ensimmäisen sukupolven satelliiteilla. 

Tutkijat ovat myös huolissaan satelliittien aiheuttamasta valosaasteesta ja sen aiheuttamasta häiriöstä optisiin teleskooppeihin.

Arvioiden mukaan Maan kiertoradalla 500 kilometrin korkeudessa on tällä hetkellä eri arvioiden mukaan 6400-7000 Starlink-satelliittia. SpaceX:n kilpailijalla OneWebillä on käytössään alle 1000 satelliittia. 

Määrä on kuitenkin jatkuvasti nousussa: Amazon kehittää parhaillaan omaa satelliittiverkkoaan. Yhtiön aikomuksena on laukaista avaruuteen ainakin 3000 satelliittia lähivuosien aikana.

Vuoteen 2030 satelliittien kokonaismääräksi Maan kiertoradalla arvioidaan hulppeat 100 000 kappaletta.

Juttua korjattu 23.9.2024 kello 14.47. Starlink-satelliitteja on arvioiden mukaan 6400-7000 kappaletta, ei 2400 kuten jutussa aiemmin mainittiin. 

Lue myös:

    Uusimmat