Tuore sisäministeri Krista Mikkonen joutui heti ensimmäisen puheensa jälkeen vastaamaan kinkkisiin turvallisuuskysymyksiin.
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) mukaan Suomen itäinen rajaa on tarvittaessa mahdollista sulkea nykylainsäädännön keinoin.
– Meillä on tietysti nykylainsäädännöllä mahdollisuus varautua ja tehdä toimenpiteitä silloin, jos näyttää siltä, että meitä uhkaa sellainen vakava tilanne ja myös on mahdollista raja-asemia silloin sulkea.
Mikkonen kertoi asiasta tänään tiedotustilaisuudessa, jossa sisäministeriksi noussut Mikkonen ja ilmasto- ja ympäristöministeri Emma Kari (vihr.) pitivät ensimmäiset puheensa uusissa tehtävissään.
Hybridivaikuttaminen ja Suomen itärajan turvallisuus ovat olleet viime aikoina isosti esillä Valko-Venäjän ja Puolan rajalla tapahtuvan siirtolaiskriisin vuoksi.
Oppositiopuoleet vaativat välikysymyksessään hallitusta valmistelemaan lain, joka suojaisi Suomea ulkovaltojen hybridivaikuttamista, joissa hyödynnettäisiin siirtolaisvirtoja.
Lue lisää: Oppositio vaatii, että turvapaikkahaku pitää voida keskeyttää, jos turvapaikanhakijoita käytetään aseena hybridivaikuttamisessa
Mikkonen hämmästelee, miksi oppositio haluaa nostaa välikysymyksen avulla julkisuuteen asioita, jotka eivät sinne kuulu, vaan joiden tulisi olla vain pienen piirin tiedossa.
– Oppositiopuolueet vaativat hallitukselta hyvinkin tarkkoja selvityksiä siitä, miten ja millaisilla toimilla me hybridivaikuttamiseen varaudumme.
– Siinä mennään sisäisen ja kansallisen turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin, jotka eivät ole sen tyyppisiä, joita voidaan julkisesti levitellä.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
14:25
"Ollaan vakavien asioiden äärellä"
Tuoreen sisäministerin mukaan hybridivaikuttamisella on päästy jo jonkinasteisiin tavoitteisiin ”aiheuttamalla kotimaassa hämmennystä”.
– Toivon todella, että kaikki ymmärtävät, että ollaan vakavien asioiden äärellä silloin, kun puhutaan kansallisesta turvallisuudesta.
Mikkosen mukaan suomalaisten tulee luottaa siihen, että turvallisuusviranomaiset osaavat ja kykenevät toimia myös hankalissa tilanteissa, joihin on varauduttu ja varaudutaan ennakkoon.
– Meillä on myös lainsäädännössä keinoja, joihin tarttua, Mikkonen toteaa.
Kysyttäessä, näkeekö Mikkonen, että Suomen oppositio olisi toiminut Valko-Venäjän tai Venäjän pelikirjan mukaan välikysymyksen ja kohun nostattamisen myötä, Mikkonen ei vastaa suoraan kysymykseen.
– Ymmärrän hyvin, että tämä on kysymys, joka poliittisesti on myös sellainen, josta halutaan etsiä ristiriitoja, mutta en pidä sitä meidän kansallisen turvallisuutemme kannalta hyvänä asiana, Mikkonen toteaa.
Lue myös: Sotataidon laitoksen johtaja: Valko-Venäjän rajalla odotetaan, että joku tekee virheen
Mikkonen: Valko-Venäjän toiminta erittäin tuomittava
Mikkonen sanoi, että Valko-Venäjän toiminta Puolan ja muiden EU-maiden rajoilla on erittäin tuomittavaa.
– Kiireellisintä on estää humanitaarisen kriisin kärjistyminen raja-alueilla. Yhtään ihmishenkeä ei voida menettää sivusta katsellen.
Mikkosen mukaan Valko-Venäjän toimet on suunnattu Euroopan unionia vastaan ja aiheuttamaan epävakautta EU:n sisällä. Siksi EU:n yhteiset toimet ovat Mikkosen mukaan avainasemassa.
Mikkosesta on selvää, että tällä hetkellä EU:n ja sen jäsenmaiden kyky suojautua hybridioperaatioilta tai reagoida niihin on heikko.
– Yksi suurimpia syitä tähän on, ettei yhteisistä toimintalinjoista ole päästy sopimaan, kun niin moni maa on halunnut maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä vetää omaa linjaansa ja hoitaa asioita kansallisen lainsäädännön kautta, Mikkonen sanoi.
0:31