Puolustusministeri Häkkänen: Väkeä ei tule, ellei Venäjä päästä

Häkkänen näkee itärajalla "vuoden 2015 hybriditapauksen piirteitä".

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan itärajalle ei tule väkeä vahingossa, joten nyt on pohdittava ja valmisteltava kaikki keinot läpi. Sattumalta ihmisiä ei hänen mukaansa rajalle nyt päädy, koska rajavalvonta on Venäjällä niin tiukasti valtionhallinnon kontrollissa.

– Se on vuosikymmenten tapa. Sinne ei tule väkeä, ellei siitä erikseen Venäjän turvallisuuspalvelu tai hallinto niitä sinne päästä. Ja tämä on siis ollut vanha käytäntö, ja näin Venäjän sisäinen hallinto toimii, hän sanoi toimittajille Brysselissä tiistaina.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aiemmin tiistaina, että rajaviranomaiset Venäjän puolelta ovat myös saattaneet ja kuljettaneet väkeä rajalle.

Orpo viittasi omassa tiedotustilaisuudessaan vuoteen 2015, ja myös Häkkänen näkee nyt Itärajalla "vuoden 2015 hybriditapauksen piirteitä". Tuolloin Lapin Sallan ja Raja-Joosepin asemille tuli runsaasti turvapaikanhakijoita.

Voidaanko raja sulkea?

Häkkänen katsoo, että tarvittaessa koko itäraja on oikeasuhtaisuuden puitteissa suljettavissa. Kuitenkin rajavartiolain muuttamisen yhteydessä oikeustieteilijät ilmaisivat myös eriäviä mielipiteitä siitä, olisiko kaiken turvapaikanhaun keskittäminen pois itärajalta käytännössä mahdollista kansainvälisten sääntöjen mukaisesti.

Perustuslaki ja lailla voimaan saatetut kansainväliset ihmisoikeussopimukset sekä varsinkin EU-oikeus turvaavat vahvasti oikeuden hakea kansainvälistä suojelua kaikissa olosuhteissa. Valtioneuvoston eli hallituksen on huolehdittava siitä, että tuo oikeus toteutuu tehokkaasti ja oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti myös rajavartiolain rajoituspykälän käytön aikana.

Häkkänen puhui tiistaina EU-maiden puolustusministerikokouksen yhteydessä Brysselissä itärajan tilanteesta muun muassa Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille, EU:n korkealle edustajalle Josep Borrellille ja puolustusministerikollegoilleen.

– Kaikki tietävät, mitä on hybridivaikuttaminen tai -operaatiot tai sellaiset asiat, joissa epäillään, että voi olla taustalla tällaista. Täällä ei ole enää yhtään sinisilmäistä maata niin EU- tai Nato-pöydissä, Häkkänen kuvaili.

Itämeri-vastaukset valmistelussa

Suomen, Ruotsin ja Viron oli määrä antaa alkujaan päivitystä Itämeren tilanteeseen. Käynnissä ovat kuitenkin laajemmat pohdinnat Itämerellä tapahtuneiden tuhojen vaikutuksista.

– EU:n ja Naton piirissä ja muissa viiteryhmissä –  muun muassa JEF-maiden puolustusyhteistyökokoonpanossa –  olemme pohtineet erilaisia vaihtoehtoja näihin kriittisen infran uhkiin, Häkkänen sanoo.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama puolustusyhteistyöryhmä.

Toimenpiteet ovat puolustusyhteistyömalleja, suojautumista ja valvontaa sekä Naton mahdollisia reaktioita.

– Mitä ne laaja-alaisesti ovat –  vielä en tässä vaiheessa voi sanoa sitä. Mutta nyt on vain kartoitettu kaikkia eri keinoja, koska kaikki maat nyt haluavat ottaa tämän tosi vakavasti, Häkkänen sanoo.

Aamupäivällä kokoukseen saapuessaan Häkkänen totesi, että Balticconnector-vahingon tekijä tiedetään "suurin piirtein". Keskusrikospoliisi on kertonut tutkivansa ennen kaikkea kiinalaista Newnew Polar Bear -alusta, joten mitä Häkkäsen muotoilu tarkasti tarkoittaa?

Häkkänen sanoo, että muiden rikostutkintojen tavoin olennaista on selvittää, onko rikosta tapahtunut ja kuka on tekijä.

– Tässä tapauksessa tietysti olennaista on selvittää myös tämän mahdollisen tekijän, johon merkit nyt viittaavat, kaikki taustat.

Häkkäsen mukaan nyt olennainen kysymys on, miten taustat, rahoitusjärjestelyt ja yhtiörakenteiden tosiasialliset omistajat taustalta saadaan selvitettyä. Asiasta kertominen on kuitenkin viranomaisen asia, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat