Taiteilija Markku "Sika" Puustisen kaupunkitaideteoksissa on aiemmin muun muassa soitettu Finnairin kuulutuksia sadevesikaivosta. Viikonloppuna Puustinen asensi Helsingin Töölönlahdelle minikokoisen vesivoimalan, jonka teho on kahdeksan wattia.
Voimalan lapaa pyörittävä vesi tulee purkuputkesta, josta pumpataan merivettä lahden vedenlaadun parantamiseksi. Kierrätysmateriaaleista tehty voimala on nimetty Hugoksi taiteilijan lapsenlapsen mukaan. Mutta miksi ihmeessä se on tehty?
– Ajatuksena näissä kaupunkiteoksissa on yleensä aiheuttaa ihmisissä hämmästystä, riemua ja iloa. Keväällä kokeilin laittaa pienen puromyllyn, mutta sitten tuli ajatus tehdä siitä huomattavasti vaikeampi eli tein siitä voimalaitoksen, perustelee Puustinen.
Matkapuhelin lataukseen maksutta
Kaupunkilaiselle Hugo-voimala tarjoaa mahdollisuuden ladata matkapuhelinta vaikka kesken juoksulenkin. Maksutta ja ilman sähkönsiirtomaksua. Se on jotakin taiteen ja käyttöesineen välillä, eikä välttämättä jää lajissaan ainoaksi. Puustinen alkaa ideoida uusia voimaloita eri puolille kaupunkia.
– Jos joku helsinkiläisistä tietää missä virtaa hyvin vettä, niin sinne vaan tekemään. Esimerkiksi Hämeentiellä tehdään urakkaa ja jos siellä putki puhkeaa niin sinne vaan voimalaitos kiinni. Mutta aivoni ei tiedä vielä mitä minulle tulee mieleen esimerkiksi ensi talvena tai keväänä. Itsekin odotan jännityksellä mitä sieltä tulee.
Vähättelijöille Puustinen muistuttaa, että Hugo on toistaiseksi tuottanut enemmän sähköä kuin Olkiluoto 3. Entä miten taiteilija on ottanut huomioon sähköturvallisuuden? Esimerkkejä tuleen syttyneistä älypuhelimista on runsaasti viime vuosilta. Kyltin maininta suurjännitteestä lienee huumoria.
– Rajoittimet on olemassa ja muutenkin tämä on ihan tavallinen laturi. Muuntoasema voisi syttyä palamaan, mutta sehän on sitten taidetta erikseen.
"Sopii lapsille ja lapsenmielisille"
Voimala näyttää olevan myös paikalle tulleiden töölöläisten mieleen.
– Minusta se sopii tänne. Sopii kaikille lapsille ja lapsenmielisille niin kuin minä, toteaa Kiti-niminen rouva.
Tuija Auersalo näki voimalan viikonloppuna ja halusi näyttää sen myös miehelleen. Hän toivoo, ettei kukaan hajottaisi sitä.
– Tämä on aivan ihana. Siinä on söpö myllyrakennus ja tämä liike virtaavasta vedestä ja sitten se pieni valo mikä siinä palaa lisäksi.