Taiwanin tukijat hiipuvat: Nyt Kiinan kelkkaan hyppäsi yllättävä mikrovaltio

Tyynenmeren saarivaltio Nauru ilmoittaa katkaisseensa diplomaattisuhteensa Taiwaniin ja solmivansa täydet diplomaattisuhteet Kiinan kanssa. Nauru kertoi asiasta Facebookissa, vain pari päivää sen jälkeen kun Taiwanissa järjestettiin presidentinvaalit.

Lausunnossa Naurun presidentti David Adeang ilmoitti, ettei se enää tunnusta Taiwania erillisenä maana, vaan pitää sitä osana Kiinaa.

Taiwanin tunnustavien maiden määrä on huvennut tasaisesti. Niitä on jäljellä enää 12, joukossa Vatikaani, Guatemala, Haiti, Belize ja Paraguay.

Taiwan kommentoi siirtoa todeten, että Kiina on painostanut piskuisen 12  500 asukkaan Naurun päätökseen. Tyynenmeren valtioista Salomonsaaret teki saman siirron vuonna 2019.

Kiinan mukaan Taiwanin saari kuuluu Kiinalle. Kiina ei pidä yllä diplomaattisia suhteita sellaisten maiden kanssa, jotka tunnustavat Taiwanin itsenäiseksi valtioksi.

Kiina tuomitsi valtuuskunnan tapaamisen

Aiemmin maanantaina Taiwanin väistyvä presidentti Tsai Ing-wen ja Yhdysvaltojen epävirallinen valtuuskunta tapasivat toisensa.

Tapaaminen järjestettiin nopeasti sen jälkeen, kun demokraattisen edistyspuolueen Lai Ching-te eli William Lai valittiin presidentiksi viikonloppuna.

Lain valinta ei ollut Kiinalle mieluisa tulos. Kiina on kutsunut tulevaa presidenttiä separatistiksi, joka vie Taiwanin itsenäistymisen "vaaralliselle polulle".

Kiina ilmoitti maanantaina vastustavansa tiukasti kaikkea virallista yhteydenpitoa Yhdysvaltojen ja Taiwanin välillä.

– Torjumme päättäväisesti Yhdysvaltojen puuttumisen Taiwanin asioihin, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnon lähettämään valtuuskuntaan kuuluu muun muassa Yhdysvaltojen entinen varaulkoministeri ja entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja.

Epävirallisten tapaamisten on määrä jatkua maanantain aikana, ja Yhdysvaltojen delegaatio poistuu tiistaina. Delegaation ja tulevan presidentin tapaamisesta ei ole vielä tietoa.

"Osoitus vahvasta suhteesta"

Itsehallinnollista Taiwania ei ole diplomaattisesti tunnustettu laajalti maailmalla, mutta Yhdysvallat on sen vakaa liittolainen ja aseiden toimittaja.

Väistyvä presidentti Tsai sanoi maanantaina, että Yhdysvaltojen delegaation vierailu saarella on osoitus läheisestä ja vahvasta kumppanuussuhteesta.

Kiinan reaktioita vaalitulokseen odotettiin jännittyneinä, koska Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat huonoimmillaan vuosikymmeniin. Kiina piti viime vuonna näyttäviä sotaharjoituksia Taiwanin vesillä ja harjoitteli muun muassa Taiwanin saaren saartamista.

Lue myös:

    Uusimmat