Kiina aloitti Taiwanin ympäröivällä merellä suurimmat sotaharjoitukset koskaan – ampunut useita ballistisia ohjuksia

kiinan lippu kuvituskuva
Kiina on ampunut useita ballistisia ohjuksia veteen Taiwanin edustalla järjestämiensä massiivisten sotaharjoitusten aikana.
Julkaistu 04.08.2022 07:49(Päivitetty 04.08.2022 13:04)

MTV UUTISET – STT

Kiina on ampunut useita ballistisia ohjuksia veteen Taiwanin edustalla järjestämiensä massiivisten sotaharjoitusten aikana.

Asiasta kertoi Taiwanin puolustusministeriö uutistoimisto AFP:n mukaan.

Taiwan tuomitsi ohjusten ampumisen "epärationaalisina toimina, jotka heikentävät alueellista rauhaa".

Ohjukset olivat Kiinan Dongfeng-ohjuksia ja ne laskeutuivat veteen Taiwanin koillis- ja lounaispuolella, ministeriö sanoi.

Kiinan suurimmat sotaharjoitukset alueella koskaan

Kyseessä ovat Kiinan suurimmat sotaharjoitukset alueella koskaan.

Harjoitukset järjestetään yhdellä maailman vilkkaimmista merenkulkualueista, ja niihin kuuluu kiinalaismedioiden mukaan myös ampumista.

Sotaharjoitusten alkaminen ajoittui Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Taiwanin-vierailun jälkeiselle päivälle.

Uutiskanava CNN:n mukaan Taiwanin puolustusministeriö on kertonut, että 27 kiinalaista sotilaslentokonetta lensi Taiwanin ilmapuolustusalueelle keskiviikkona.

Taiwan "tarkkailee tilannetta tiiviisti"

Itä-Aasiassa sijaitsevan Taiwanin asema on kiistelty. Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.

Taiwanin armeija on sanonut, että se tarkkailee tiiviisti Kiinan sotaharjoituksia, "valmiina konfliktiin, mutta pyrkimättä siihen".

– Puolustusministeriö korostaa, että se noudattaa periaatetta sotaan valmistautumisesta ilman että se hakeutuu sotaan, ja asenteella, jossa konflikti ei kärjisty ja riitoja ei aiheuteta, Taiwanin puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

5:50img

Kuinka suuren riskin Pelosi otti käydessään Taiwanissa? Tutkija kommentoi historiallista vierailua.

Pelosin vierailu hermostutti Kiinan

Puhemies Nancy Pelosi on korkea-arvoisin yhdysvaltalaisviranomainen, joka on vieraillut Taiwanissa 25 vuoteen.

Hänen käyntinsä Taiwanissa nostatti voimakkaita reaktioita Kiinalta. Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoitti Pelosia "tulella leikkimisestä".

Vierailun ajankohtaa pidettiin erityisen hankalana Kiinan johdolle, koska Kiina on pian järjestämässä puoluekokouksen, jossa todennäköisesti siunataan myös presidentti Xi Jinpingin uudelleenvalinta.

Kiinaa myös huolettaa, että Yhdysvallat olisi vesittämässä yhden Kiinan politikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979.

Pelosin mukaan hänen vierailunsa teki "yksiselitteisen selväksi", että Yhdysvallat ei hylkää sitoutumistaan Taiwaniin. Pelosi sanoi vierailunsa yhteydessä myös, että maailma tekee nyt valintaa demokratian ja yksinvaltiuden välillä.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen totesi keskiviikkona Pelosin vierailun osoittavan tämän pitkäaikaisen tuen Taiwanille.

Taiwan: Hallinnon verkkosivuille tehtiin kyberhyökkäyksiä

Taiwanin hallinnon verkkosivuille tehtiin kyberhyökkäyksiä Pelosin vierailun aikana, kertoi Taiwanin hallitus uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hyökkäys sulki väliaikaisesti presidentin kanslian, ulkoministeriön sekä hallituksen englanninkieliset sivut tiistai-iltana. Myös puolustusministeriön sivut sulkeutuivat tunniksi keskiviikkona.

Taiwanin ulkoministeriön mukaan kyberhyökkäykset jäljitettiin kiinalaisiin ja venäläisiin ip-osoitteisiin.

Viranomaislähde: Pelosi vierailee myös Pohjois-Korean rajalla

Puhemies Pelosi jatkaa tänään Aasian-matkaansa vierailulla Etelä-Koreassa.

Vierailuun kuuluu käynti suljetun Pohjois-Korean rajalla, kertoi nimettömänä pysytellyt viranomaislähde uutistoimisto AFP:lle.

Pelosi saapui Etelä-Koreaan keskiviikkona Taiwanin-vierailunsa jälkeen. Hän tapaa Etelä-Koreassa maan parlamentin puhemiehen Kim Jin-pyon.

Maan presidentti Yoon Suk-yeol ei keskeyttänyt lomaansa Pelosin vierailun vuoksi, ja kaksikon on määrä puhua puhelimessa.

Lue myös: Voisiko Kiinan ja USA:n välille syttyä sota? Asiantuntija: "Kiinaa on vaikea pitää enää täysin ystävällisenä"

Kiinan ilmavoimien edustaja: Kiina voi suojella Taiwanin ”alueellista koskemattomuutta”

Kiinan presidentti varoitti Joe Bidenia leikkimästä tulella Taiwanin suhteen

Tuoreimmat aiheesta

Kiina