Kiina aloitti sotaharjoitukset – väittää rankaisevansa Taiwania

Kiinan mukaan kaksipäiväiset sotaharjoitukset ovat rangaistus separatistisista toimista. Kiina on kuvaillut maanantaina virkaan astunutta Taiwanin uutta presidenttiä vaaralliseksi separatistiksi. 

Kiina on aloittanut kaksipäiväiset sotaharjoitukset Taiwanin saaren ympärillä, kertoo valtiollinen uutistoimisto Xinhua. Harjoitukset alkoivat torstaiaamuna paikallista aikaa.

Xinhuan mukaan Kiinan asevoimien edustaja Li Xi kuvailee sotaharjoitusten olevan voimallinen rangaistus Taiwanin itsenäisyysvoimien separatistisista toimista. Lin mukaan sotaharjoitukset ovat samalla ankara varoitus ulkovalloille olla sekaantumatta alueen asioihin.

Taiwanin puolustusministeriön mukaan saaren ympärillä ovat järjetön provokaatio. Ministeriö kertoo tuomitsevansa sotaharjoitukset voimallisesti sekä sanoo Kiinan toimien heikentävän rauhaa ja vakautta alueella.

Ministeriö sanoo lähettäneensä meri-, ilma- ja maavoimien joukkoja vastaamaan tilanteeseen sekä puolustamaan Taiwanin vapautta, demokratiaa ja suvereeniutta. Ministeriön mukaan kaikki asevoimien upseerit ja sotilaat ovat valmiudessa.

Xinhuan mukaan sotaharjoituksia järjestetään muun muassa Taiwaninsalmessa sekä Taiwanin saaren pohjois-, etelä- ja itäpuolella. Sotaharjoituksiin osallistuu laivaston aluksia sekä sotilaslentokoneita.

Kiina arvosteli Lain virkaanastujaispuhetta

Kiina aloitti kaksipäiväiset sotaharjoituksensa vain kolmisen päivää sen jälkeen kun Taiwanin uusi presidentti Lai Ching-te astui virkaansa.

Kiina katsoo demokraattisesti hallitun Taiwanin kuuluvan alueeseensa ja on kuvaillut presidentti Laita muun muassa vaaralliseksi separatistiksi.

Maanantaisessa virkaanastujaispuheessaan presidentti Lai ylisti Taiwanin demokratiaa ja kiitti saaren asukkaita siitä, etteivät nämä ole antaneet ulkoisten voimien horjuttaa itseään, vaan ovat päättäväisesti puolustaneet demokratiaa.

Kiina arvosteli tiistaina kovasanaisesti Lain virkaanastujaispuhetta. Kiinan mukaan puhe merkitsi käytännössä Taiwanin itsenäisyyden tunnustamista.

Kiinan Taiwanin asioiden toimiston (TAO) lausunnossa muistutettiin, että sanoipa Lai mitä tahansa ja millä tavalla tahansa, se ei muuta sitä, että Taiwan on osa Kiinaa. Lausunnossa ei tuolloin eritelty, millaisiin vastatoimiin Kiina aikoo ryhtyä.

Yhteensä yli 40 maata, muun muassa Yhdysvallat, Japani ja Kanada, lähettivät valtuuskunnan virkaanastujaisiin. Kahdeksasta maasta, jotka tunnustavat Taiwanin itsenäisyyden, paikalla oli valtionpäämies.

Viime vuosina useita sotaharjoituksia

Kiinan toimet Taiwanin ympärillä ovat herättäneet ajoittain huolta mahdollisesta hyökkäyksestä. Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat olleet viime vuosina kovalla koetuksella Taiwanin kysymyksen vuoksi. Yhdysvallat on Taiwanin tärkeä tukija.

Edellisen kerran Kiina ilmoitti vastaavanlaisista sotaharjoituksista Taiwanin ympärillä viime vuoden elokuussa sen jälkeen, kun silloinen varapresidentti Lai pysähtyi Yhdysvaltoihin Paraguayn-vierailunsa yhteydessä.

Viime vuoden huhtikuussa Kiina puolestaan simuloi sotaharjoituksissaan Taiwanin saartamista. Kiina aloitti silloiset sotaharjoitukset sen jälkeen, kun Lain edeltäjä Tsai Ing-wen oli tavannut Yhdysvaltain edustajainhuoneen silloisen puhemiehen Kevin McCarthyn Kaliforniassa.

Kiina järjesti mittavia sotaharjoituksia alueella myös vuonna 2022, kun McCarthyn edeltäjä Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa.

Lue myös:

    Uusimmat